Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият музей в Монтана отваря врати през 1953 година

Снимка: Любо Андреев

На 18 май- Международният ден на музеите, който се отбелязва от 1978 година, припомняме историята на музейното изкуство в Монтана. Преди 67 години музеят започва професионално да събира, обработва и популяризира културно-историческото наследство на областта. Институцията организира не само системни археологически разкопки, но и проучване на материалната и духовната култура, която придава уникалния облик на региона, разказва директорът Ваня Иванова.

"За пръв път официално музей в днешния град Монтана е открит на 23 септември 1953 г., като официалното му наименование е "Музей на Септемврийското въстание". В този си вид музеят просъществува до август 1991 г., когато получава вече тривиалното наименование "Исторически музей". През 2006 г. , музеят вече е с по- висок статут и е регионален исторически музей, като отговаря, в методическо отношение най- вече, за музейната дейност в цялата област Монтана. Въпреки че за пръв път за музей говорим от 1953 г., то опити за създаване на такъв са направени още в края на 30-те години. Така през 1937 г. е създадено археологическо дружество "Монтанезиум". Според действащото тогава българско законодателство и утвърдени практики, това е бил пътят за създаване на местен музей. Инициативата за създаването на този музей е била на Стоян Марков, който е автор на антропогеографско проучване за град Фердинанд. Бил е учител, впоследствие и директор, на местната гимназия. Председател на археологическото дружество е бил тогавашния кмет Гоцо Митов. Определили са си и уредник. През 1939 г. им е била предоставена, с решение на Общинския съвет, една стая в градската градина, в която да бъде подредена музейна експозиция. Само че такава фактически не е била налична. Не е ясно каква е съдбата на археологическото дружество, тъй като неговият секретар, един от най- активните му членове Пенчо Троански, заради комунистическите си, т.е. леви възгледи, е бил интерниран в едно Ивайловградско село, чак на другия край на България и де факто дейността на дружеството замира. Естествено, конкретната политическа обстановка е била използвана, за да се извлекат всички възможни позитиви от нея. Включително музеят е открит тържествено на 23 септември от ген. л-т Георги Дамянов."

Ваня Иванова - директор на Регионален исторически музей МонтанаСлед откриването на музея експозицията била в три зали. Идеята била да се представи дейността на Комунистическата партия. 

"В тези три зали, като цяло доминира, така наречената плоска експозиция, тоест това означава, че са изложени увеличени ксерокопия на различни фотоси, писма, вестници. Доста по- атрактивни са самите атрибути от Септемврийското въстание, а именно използваните оръжия от въстаниците. Изложени са и някои техни лични вещи, включително дрехи и посуда. На моменти тук вече се стига и до куриозни случаи. Музеят е част от Стоте национални туристически обекта на социалистическа България, което предполага и много високата му посещаемост, тъй като е част от традиционни туристически маршрути. Експозицията е била на два етажа. Подредена е в сградата, в която през 1923 г. се е помещавал банков клон. Впоследствие, съответно за нуждите на музея, сградата е преустроена, достроен е павилион и е оформена градинката около музейната сграда. С демократичните промени, след 1990 г., се налага и тотално преустройство на музейната експозиция. Започва подреждането на временни изложби, където акцентът е съответно върху представянето на цялостната история на региона, като се започне от първите следи от човешко присъствие и се свърши съответно със средата или края на 20 век. Подреждат се и много други временни изложби до последното преустройство на музейната сграда и съответно експозиция, завършило през 2017 г. Една цяла зала се използва като място за временни експозиции. Сега, за съжаление, временните експозиции са стеснени до една голяма витрина."

Музейната дейност в Монтана е съсредоточена само в една единствена сграда - експозиционната зала на улица "Граф Игнатиев" №3. В резултат на реституционни промени и връщане на собствеността музеят остава само на първия етаж. Отнето му е част от пространството. Всички останали сгради, включително и тази с археологическата експозиция, са върнати на собствениците. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00