Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвеститор с критика към Община Видин за поддръжката на зелените площи в града

8
Снимка: Радио Видин

В липса на стратегия относно поддържането на зелените площи във Видин бе обвинена Общината в открито писмо до Радио Видин, написано от Васил Иванов, инвеститор във Видин, както сам се е подписал.


"Не искам критиката ми да е свързана само с озеленяването, тъй като все пак аз съм човек, който е поддържал 18 години озеленяването тук и не е редно да се говори само за това, за да не ни обвинят, че сме пристрастни", уточни Васил Иванов, според него идеята на писмото е: "... да обърна внимание на обществеността, тъй като ми прави впечатление, че никой не реагира за изключително некачествената работа, която се върши напоследък, свързана с комуналните дейности в общината. Какво имам предвид? От Нова година ми прави впечатление първо изключително лошото качество на чистотата в града - дейността метене не се забелязва въобще или поне аз и моите служители не виждаме къде се мете. Реално метачки има само на площада, кварталите са абсолютно зарязани. Контейнерите за смет са на по 20 години, а има изискване най-много на 10 да се подменят. Те трябва да се бракуват, защото не могат да бъдат хигиенизирани. Другото, което ми направи впечатление, е, че пред хотел "Ровно" на улица "Цар Александър II" имаше голямо пространство с пропаднали мраморни плочки. Те се правеха, мисля, от строителната фирма на Общината. А ако участва друга фирма, възложител е пак Общината, така че тя е отговорна. Две седмици там имаше хора, които работеха, отчетени са някакви дейности, изхарчени са някакви пари... В момента състоянието там е по-лошо от преди. Всички плочки са счупени вече, изобщо не е правено изравняване, няма никаква подложка. Съжалявам, че аз трябва да ги кажа тези неща, но всички други хвалят Общината, че прави нещо. Относно косенето, само ще отбележа, че по това време на миналата година, са били окосени по два пъти всички площи. По протокол, зелените площи на Видин се косят 12 пъти годишно. Понякога и по 14. Говорим за градската градина - тези, които са първа категория за косене. Сега първото косене приключи на 1-ви май, а е започнало на 1-ви април. Говорим само за градската градина, кварталите не са пипнати още на много места. Ако се върви с това темпо, ще има 6 косения. Това ли е по-добрата работа, при положение, че миналата година градската градина е косена 12 пъти... Бих задал и въпроса, защо не се мие този град? А всъщност, когато се отчита миене, то е само едно пръскане с една пръскалка, което в другите градове се прави само за оросяване в жегите. Това не е машина за миене, това е пръскане...

След представеното мнение, потърсихме за коментар Община Видин. От пресцентъра посочиха, че договорът с фирма "Еко Титан", чийто собственик е Васил Иванов, е прекратен и отказаха коментар по поставените въпроси. Но напомниха, че Община Видин на своята фейсбук - страница е излязла и с призив към гражданите да се грижат и поддържат чисти междублоковите пространства, както и че на сайта ѝ има публикуван график за косене на общинските озеленени площи за месеците май и юни. От него хората могат да се информират в кои дни ще се извършват дейности в кварталите, където живеят. 

Цялото интервю с Васил Иванов и подробности по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Всяко благо е от Бога – нека се научим да го ценим

Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..

публикувано на 04.08.24 в 08:00

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Експерт: Цената на пшеницата ще върви надолу

Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана.  Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..

публикувано на 01.08.24 в 18:30