Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на пчелите

Снимка: Радио Видин

На днешния ден, от 2018 година, се отбелязва Световния ден на пчелите. Инициативата е на Словенската асоциация на пчеларите и е подкрепена от правителството на Словения. Денят е  одобрен с резолюция на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 година. В пчеларския сектор у нас има редица проблеми, един от тях е реализацията на меда, каза председателят на областния пчеларски съюз в Плевен, доц Юлиян Станчев. Според него, на производителите няма да помогне и Постановлението на министерски съвет за присъствие на български мед в търговските вериги: 
"Доста големи количества има непродаден мед и това би било добре, но по настоящите правила пчеларите, дори онези, които са регистрирани по Наредба 26, която позволява да се продава пчелен мед директно от пчелина, не могат да се възползват... България твърде късно одобри тази наредба, която е европейска, и отдавна това е законно- да се продават продукти- плодове, мляко, мед директно от производителя, но в големите вериги изискването беше да се излага мед, който е от преработватели, с което ние не сме съгласни, тъй като преработен меда, губи част от качествата си..."
Хората трябва да са наясно с ползите от употребата на пчелни продукти, особено в България, където консумацията на пчелен мед е най-ниска сред европейските страни:
"Добре е да се мисли за по-голяма реализация, тъй като консумацията на пчелен мед в България е една от най-ниските в Европа и това се отразява на здравето на хората. Хората дават по-малко пари за пчелен мед и здравословни храни...."
Голям проблем при пчеларите са и нерегламентираните пръскания на земеделски площи. Преди дни в пчелини в Плевенско бе установен масов мор. Според стопаните се касае за неправомерно третиране на земеделски площи с препарати. Проблемът се повтаря всяка година, но институциите не го решават, арендаторите нехаят, като се чувстват недосегаеми- това каза доц. Юлиян Станчев, който поиска строги санкции за земеделци, които тровят пчелите. По думите му, масовото използване на пестициди е голям проблем- и за пчеларите, и за хората изобщо.... 
"Трябва да се използват по-безвредни препарати, щадящи пчелите, трябва да се спазват правилата- нещо, което у нас не се прави", коментира пчеларят. 

Целта на Световния ден на пчелите е да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Училище за бъдещи родители се проведе във Видин

Училище за бъдещи родители се проведе в Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" в град Видин.   Инициативата е на д-р Сияна Йотова , която от скоро е част от екипа на Акушеро-гинкологичното отделение на болницата.  Това е инициатива, насочена към бременни жени, но бъдещите татковци също има какво да научат и е..

публикувано на 27.07.24 в 15:04

4000 декара със сухи треви и храсти изгоряха в местност „Пъстрина" край Монтана.

Пожарът е унищожил сухи треви и ниски храсти на площ от около 4000 декара на територията на бойчиновското село Охрид и монтанското Стубел . И днес борбата с огъня продължава. Няма пострадали хора и сгради. Сигналът за пожара е подаден вчера към 14.30 часа, съобщи кметицата на Стубел - Емилия Григорова. "Дойде откъм района на..

публикувано на 27.07.24 в 14:44

Започва Open Vratsa Festival

Враца отново отваря сърцето си в ритъма на  Open Vratsa Festival . След успешното пилотно издание на фестивала, той се завръща в летните месеци на 2024г., за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан.  Улица "Търговска"  и  Етнографски комплекс "Софроний Врачански"  ще се..

публикувано на 27.07.24 в 08:27

Снимката на 26 юли 2024 година

Съюзът на международните превозвачи готви протести заради затворената за ремонтни дейности отсечка Ботевград - Мездра и ремонта на Дунав мост при Русе. В отворено писмо до медиите превозвачите посочват, че нямат възможност да осъществяват дейността си нормално и това става на фона на пълно бездействие от страна на Министерството на транспорта. В..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Заключителен концерт на Симфониета-Враца преди лятното турне

Вълнуваща програма е подготвила Симфонета - Враца за заключителния концерт, преди лятното си турне в страната.  За концерта пристигнаха у дивителната пианистка  Светлана Смолина,  която развива успешната си кариера на солист и преподавателв САЩ и по света, и  маестро Дерек Глийсън , познат за публиката във Враца от редицата си успешни концерти..

публикувано на 26.07.24 в 16:45

Празник на гората организират в Стакевци

Празник на гората ще се проведе за поредна година в село Стакевци. Традицията започва през 1989-та година, каза кметът на белоградчишкото село Свилен Георгиев. "Откриването ще е от 11:00 часа, то ще бъде поставено от кмета на Община Белоградчик Боян Минков и от архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия- отец Рафаил. След това..

публикувано на 26.07.24 в 16:24

Археолози посвещават конференция на Валери Стоичков

Национална научна конференция "Крайбрежна Дакия", в памет на археолога Валери Стоичков ще се проведе в Историческия музей в Лом. По този начин ще бъде почетен човекът, който е основен проучвател на старините  на Лом и района, обясни гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Точно преди една година,..

публикувано на 26.07.24 в 15:18