Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Има ли ясна визия туризмът за лято 2020

5
Снимка: Радио Видин

Министерството на туризма започна консултации за създаване на гаранционен фонд, в който ще се генерират отчисления на всички участници по веригата туристически продукт- краен клиент и който ще трябва да защити както техните интереси, така и вземанията на потребителите. Това стана ясно в края на миналата седмица, на среща между министъра на туризма Николина Ангелкова и представители на обединение "Бъдеще за туризма". Фондът ще бъде приет със закон до края на годината и ще замени досегашната застраховка "Отговорност на туроператора". Организацията, в която участват туроператори, туристически агенти, собственици на места за настаняване и изхранване, екскурзоводи и превозвачи, представи дългосрочната си стратегия за развитие на сектора. По предложение на министър Ангелкова туризмът ще бъде включен в бъдещата мярка 80:20, която ще се отнася само за някои сектори и вече се обсъжда от кабинета. Как това ще помогне на туризма и има ли изход от затрудненото положение, заради пандемията от коронавируса? 

Обединение "Бъдеще за туризма" е платформа за сътрудничество между всички сегменти в българския туристически сектор, в която влизат над 700 неправителствени организации, физически и юридически лица. Зад нея стоят около 300 000 заети в сферата на туризма - туроператори, туристически агенти, хотелиери, ресторантьори, собственици на къщи за гости и места за настаняване, екскурзоводи и превозвачи. За дейността на обединението разговаряхме с Павлина Русева от Обединение "Бъдеще за туризма":

"Обединение "Бъдеще за туризма" бе създадено в края на месец март, след обявяването на извънредното положение, заради коронавируса. Имаме три основни постулата, на които се осланя нашето обединение- това са партньорство, сътрудничество и консолидиране на нашите искания. Още при самото създаване си поставихме честно казано две основни направления на нашата дейност- на първо място да се опитаме да създадем един диалог на държавно ниво за преодоляването на тези икономически последици от COVID 19, чрез разработването на конкретни мерки за подкрепа на стопанските субекти в сектора туризъм. към този момент бих казала, че сме с малък напредък, но не и в този аспект, който ние желаехме това да се случи."- каза Павлина Русева и подчерта, че от Обединение "Бъдеще за туризма" вече са провели среща с министърът на туризма Николина Ангелкова и ако не успеят ли да намерят допирни точки с управляващите дори има заявена готовност за протестни действия и призив за оставка на ресорния министър, в случай че предложените искания не бъдат изпълнени.

Запознати ли са представителите на туристическия бранш с дейността на обединение "Бъдеще за туризма" и биха ли се възползвали от тяхната помощ? Оказва се, че не. Местоположението, природните и климатични дадености на община Берковица я определят като летовище още от началото на миналия век. Този район на страната е привлекателен за много туристи през лятото, които предпочитат спокойствието и чистия въздух на планината. Ще продължи ли Берковица, обаче да привлича туристи и след края на ситуацията около коронавируса? Това попитахме Димитринка Цветкова, сътрудник в Туристическия център в Берковица:

"Все още не е започнал сезонът, няма раздвижване. Има единични случаи, но много бавно се случват нещата. Аз смятам, че към средата на юни месец, когато се предвижда да свърши и извънредното положение ще се раздвижат нещата и вече хората ще започнат да посещават музеи и т. н. ... Аз си мисля, че с течение на времето, когато климатът позволи вече ще има и повече посетители и смятам, че този застой скоро ще свърши."- подчерта Димитринка Цветкова.

В условията на коронакризата България закономерно получава предимство пред външните туристически дестинации в плановете на българите за лятна почивка. Извънредната ситуация създаде сериозни цялостни пречки пред туризма. Наред с това обаче, се декларира и своеобразен "туристически патриотизъм". Това показа проучване на "Галъп интернешънъл", проведено преди дни по телефона сред 1000 българи, преди летния туристически сезон. Мнозинство от 70%, по традиция, оценява потенциала на България за летен туризъм като добър или много добър. Една четвърт са на обратното мнение, а малцина се колебаят. Кризата около коронавируса явно не променя принципната представа за предимствата на туризма у нас. Потърсихме за коментар Първан Симеонов, изпълнителен директор на Агенция "Галъп интернешънъл": 

"Туристическият потенциал на страната, според българите остава непокътнат, висока е оценката, но в същото време има доста сериозен спад в плановете за органицзирана почивка това лято. На този фон се оказва,у че не липсва и "туристически патриотизъм" у голяма част от хората, защото хората подкрепят всякакви мерки за подмомагането на отрасъла."- уточни Първан Симеонов, според когото пандемията, причинена от коронавируса може да бъде червена лампичка за развитието на туризма у нас, като един от най- важните сектори в българската икономика. 

Министър председателят Бойко Борисов обяви, че вече има договорки с правителствата на Турция, Гърция и Сърбия за отпадане на карантината при влизане в тези държави от 1-ви юни. Очаква се отговор и от страна на Румъния, което е още една крачка към възвръщане на туристическите дестинации през това лято. Какво обаче ще изберат българите, родното или чуждото- предстои да разберем скоро.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Галерия

Вижте още

В Плешивец се притесняват при всеки проливен дъжд

В ружинското село Плешивец не могат да забравят трагедията от 2014 година, когато заради обилните дъждове местната река преля и наводни къщите и стопанските постройки. Преди няколко дни поройни дъждове и буря за малко не предизвикаха нов потоп там. Селото се размина само с наводнени мазета и отнесена настилка на десетина улици.  "Подобни..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

След извънредното положение: Хайде на хорото, но без да се докосваме!

На 24 май работещи в танцови музикални школи излязоха на протест пред Министерския съвет, за да изразят негодуванието си, че школите са все още затворени като част от мерките срещу коронавируса. След протеста танцовите зали, театрите и оперите вече могат да работят и на закрито при определени изисквания. Ще се справят ли самодейните състави и..

публикувано на 28.05.20 в 14:48

Станахме ли по- дисциплинирани заради коронакризата

Кризата, която ни връхлетя в началото на 2020 година се отрази негативно върху всички сфери на социалния и икономическия живот на жителите на много страни по света. Хората не бяха подготвени за подобно предизвикателство и в началото дори много от тях изпаднаха в паника от събитията, които възникваха час след час и неизвестните ставаха все повече и..

публикувано на 27.05.20 в 12:22
Паметник на въстаника пред Пановата къща в Белоградчик

170 години от въстанието във Видинско- истинското поражение е в забравата

Навършват се  170 години от въстанието в Северозападна България . Въстание, което по своето величие и трагизъм не отстъпва на Априлското, но за съжаление е потънало в забрава. Причина за бунта срещу османския поробител е тежкото положение на българите в този край, исканията за реформи, административна автономия и самоуправление на местното население...

публикувано на 26.05.20 в 14:05

Могат ли да се оптимизират социалните услуги в условия на криза

Община Монтана въвежда механизми за реорганизиране на социалните услуги в условията на криза и извънредно положение. Предприетите стъпки са резултат от съвместната работа на "Форум Гражданско Участие", Български център за нестопанско право и сдружение "Закрилници" в рамките на инициативата "Вход за граждани". "Забелязахме доста липси в голяма..

публикувано на 25.05.20 в 12:09

Приближаваме ли се към виртуалното бъдеще?

По време на извънредното положение, а дори и сега доста от времето ни свързано с работа, обучение или просто общуване минава във виртуалното пространство. Направи ли човечеството една голяма крачка към своето виртуално бъдеще по време на тази ситуация и какво ще е то? Милена Узунова е главен редактор на списание "Образование" и публикува там..

публикувано на 21.05.20 в 14:23

Проф. Терзиев: Необходими са по-дългосрочни мерки за справяне с кризата

Правителството въведе редица социално-икономическите мерки, предприети за преодоляване на последиците от разпространението на COVID-19 у нас. Нарастването на безработицата е с близо 100 000 души от началото на кризата. Вече функционира схема за безвъзмездно финансиране на микро и малки предприятия. Над 2200 българи са взели кредити до 4500 лева. 42 000..

публикувано на 19.05.20 в 15:04