Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Календар "отброява" добрите дела в дните на извънредното положение

Снимка: Народно читалище "Съзнание-1927" Долни Вадин


Добрите дела в дните на кризата, породена от новия коронавирус, намериха място в "Календар на доброто". В инициативата са включени хора и граждански организации, чиято мисия е да помагат. Досега са записани 115 истории, към които ще бъдат добавени и други, обясни Мила Станчева от "Форум Гражданско участие":

"Календарът на доброто е един дневник или архив на всичко онова, което сдружения, читалища и други организации в най-различни сфери са направили от началото на извънредното положение досега. Става дума за помощ към възрастни или хора с определени заболявания, към ученици и малки местни общности, хора в неравностойно положение и много други групи, които са в особена нужда. И това са организации, които не само не са спрели да работят във времето на криза, а напротив - хвърлят се още по-сърцато в услуга на тези хора и работят още по-усилено за тях в тези наистина предизвикателни и специфични условия, в които сме в момента. Нашата основна цел е да покажем на възможно най-много хора за тези организации, да могат те да видят работата им, да се запознаят с тях, защото всички ние знаем поне по една гражданска организация, но често не си даваме сметка колко близо до нас е и колко неща върши."

Една от историите в Календара на доброто е тази за дейността на Народно читалище "Съзнание" в оряховското село Долни Вадин. Секретарят на културното средище Анелия Спасова разказа за нея:

"Първите няколко седмици, докато нещата влязат в някакъв ритъм, както знаете, помагахме на възрастни хора при пазаруване. След това ориентирахме изцяло дейността на читалището в онлайн среда. Стартирахме онлайн читалище Долни Вадин, направихме онлайн маратон на четенето, сега продължаваме с онлайн клипчета, филмчета. Стартирахме и "Село назаем на един клик разстояние", като пускаме клипчета на доброволци от предните издания...Сега хората може би имат най-голяма нужда от говорене. Те искат да говорят, искат да започнат да се срещат, да се виждат. За момента обаче ние като читалище все още не можем да ги съберем на едно място, тъй като все още за нас не се отнасят разхлабващите мерки. Очакваме до дни Министерството на културата да излезе с насоки как да действаме. Ние никога не сме губили дух и никога не сме били отчаяни. Сигурни сме, били сме сигурни и сме сигурни, че ще можем при всяка една ситуация да се справим."


Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50