Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приближаваме ли се към виртуалното бъдеще?

По време на извънредното положение, а дори и сега доста от времето ни свързано с работа, обучение или просто общуване минава във виртуалното пространство. Направи ли човечеството една голяма крачка към своето виртуално бъдеще по време на тази ситуация и какво ще е то? Милена Узунова е главен редактор на списание "Образование" и публикува там един материал посветен на виртуалната реалност. Ето част от него:

"Специалност на бъдещето: Виртуална реалност"

"Когато чуем виртуална реалност, обикновено си представяме далечното бъдеще, в което благодарение на технологичния напредък ще бъде възможно всичко фантастично, включително и възпроизвеждането на всяка една илюзорна ситуация. Всъщност технологията виртуална реалност /на английски VR - Virtual Reality/ е вече факт и тепърва предстои да навлиза във всички сфери на ежедневието ни. Макар да звучи абстрактно, понятието е резултат от компютърни процеси, които правят възможна симулацията на триизмерен свят. В основата стоят софтуерно създадени виртуални изображения ,които са реалистични и могат да възпроизведат реално съществуваща среда или пък въображаема такава. Във виртуалната реалност вие можете да се огледате във всички посоки, да взаимодействате със заобикалящата ви среда и да се впуснете в преживяване. Всичко това се случва посредством различни компютърни устройства, най-разпространени от които са специалните очила за виртуална реалност, на които се „прожектира” изкуствено създаденото изживяване...В допълнение към виртуалната реалност, една друга подобна на нея технология има потенциала да промени света около нас, като подобри начините, по които комуникираме, работим и се забавляваме. Това е т.нар. добавена реалност, или AR - Augmented Reality. Може би някои от вас вече са се докосвали до нея чрез хитовата игра Pokemon Go, която накара хиляди хора да излязат на улиците и да търсят покемони, или пък така популярните фото филтъри в приложения като Snapchat и Instagram. Вече се досещате какво представлява обогатената реалност - тя смесва обграждащия ни свят с виртуални изображения, създавайки едно доста по-познато преживяване. В своята същност тя взима това, което потребителят на мобилната апликация вижда в реалния свят, и прибавя дигитален слой върху него. По този начин потребителите получават по-голямо взаимодействие с информацията - вместо просто да я виждат, те участат в нея и пряко я създават. Дали VR или AR ще надделее, е трудно да се определи, тъй като и двете технологии тепърва ще се развиват. В крайна сметка, те предлагат и различен тип преживяване - докато VR ще набляга на представянето на изцяло нови, непознати и екзотични реалности, AR ще разчита на ежедневни и по-кратки интеракции."



Валентин Попов - Вотан е писател - фантаст. Авторите на фантастика гледат в бъдещето, но и в миналото. Учудващо се оказа, че неговата теза за виртуалното ни общуване е доста прагматична.

"Според мен виртуалното общуване започна много преди наличието на коронавируса. От както се появи Фейсбук и Истаграм повечето младежи, а и не само прекарват доста време от живота си в тази недействителна реалност...Смятам, че има бъдеще, но то трябва да е много добре преценено и обосновано. Говоря за социалните функции на държавата. Визирам образованието основно. Наложи се да учат в не естествена среда. Трябваше държавата да осигури всичко необходимо на учителите и на учениците... "


Поглеждайки към бъдещето, изниква въпросът за това как ще изглежда то и в каква роля ще бъдат хората тогава. Виртуалният ни живот ще продължи да съществува. Както каза и Валентин Попов- Вотан в по добра обезпеченост.

Търсейки информация по темата за нашето виртуално бъдеще попаднах на една интересна статия на сайта на Радио България. Главният редактор, колегата Красимир Мартинов бе написал следното:

"Виртуалната реалност се превърна в … реална. До неотдавна голяма част от българите учеха децата си да не се отдават прекалено много на виртуалните забавления, за да не изгубят живия контакт със своите приятели, връстници и съученици. Същото предпочитахме и ние, по-възрастните. Вместо да си пишем в чата, да звъннем или да си уговорим среща "на живо". По ирония на съдбата, едномесечната изолация заради новия коронавирус, покосил света, показа, че опасенията ни никак не са били за подценяване...Изолацията взе да се отразява доста негативно на иначе по-буйните натури и те започнаха да неглижират забраните за разходка в парка и другите ограничители на обичайния начин на живот. Някои дори попрекалиха, та се наложи да бъдат "въдворени" от органите на реда...Виртуалната реалност се оказа и спасение. Защото, какво щяхме да правим без нея?!...Новите технологии помагат да се компенсират някои от негативните страни на изолацията. Социалните мрежи, различните мобилни апликации и приложения със сигурност съдействат на хората да продължат да поддържат връзка помежду си, смята известният изследовател от  университета в Йейл Николас Кристакис, цитиран от сп. "Science". "Щастливи сме, че живеем в ера, в която технологиите ни позволяват да се видим и да се чуем с приятелите и семейството си, дори и от дистанция", казва той."

Светослав Александров, създателя на сайта Космос. Бг е човекът който гледа към космоса, но стои и здраво на земята:

"Като гледам, какво се случва на вън не мисля, че виртуалното бъдеще се случи. В тази кратка карантина хората усоиха умения...Рано е още да се мисли за далечно бъдеще. Никой не може да го каже със сигурност, че ще се случе...Дори писателите фантасти не успяват да познаят много неща...Много по-умни хора от мен, професори, фантасти и прогностици се надпреварваха да го правят...Но повечето от фантастичните предсказания не се сбъднаха. Вместо това се случиха други неща, които фантастиката и прогностиката направо ги проспаха. Вероятно голямото изключение е Станислав Лем, за който си говорихме в това предаване, как в своя роман "Завръщане от звездите" успя да предскаже таблетите..."


Представете си свят, в който може да правите всичко. От това да се срещате с приятели на едно място, независимо къде са по света, да гледате филми или да играете на игри, до изграждането не само на дома на мечтите си, но и на цели острови, планини или каквото друго успеете да се сетите. Всичко това възможно чрез технологията за виртуална реалност. Но ще почакаме. За сега оставаме на в реалният свят. Но знае ли човек... Ще цитирам великите братя Борис и Аркадий Стругацки. Те не са просто едни от най-известните писатели-фантасти. В своите романи за бъдещето те отговарят на вечни въпроси - как да направиш правилния избор, как да намериш себе си и да не се изгубиш в огромния свят. И така цитата от тях - "Какъв е смисълът да се говори за бъдещето? За бъдещето не се говори - то се прави."

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Общинските съветници в Кула разгледаха на заседание 15 точки

Общинските съветници в Кула се събраха на поредното си редовно заседание . Сред по-важните точки, които разгледаха, са докладна записка, внесена от кмета на общината Владимир Владимиров, относно задание за изработване на проект за частично изменение на общия устройствен план на община Кула.  Включено бе разглеждане и на докладна записка относно..

публикувано на 27.03.24 в 08:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00