Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Актьорът Димитър Маринов- отново във Видин след 31 години (видео)

4
Снимка: Радио Видин

Първият български актьор, качил се на сцената на Оскарите- Димитър Маринов, пристигна във Видин. Актьорът от отличения за най-добър филм за 2019 - „Зелената книга“ гостува на живо в студиото на Радио ВИДИН. Той не скри смесените чувства и вълнението от това, че отново е във Видин, където започва кариерата му. Спомни си как тогавашният директор на видинския театър Петко Петков, го е поканил да дойде във Видин, с идеята да бъде стажант актьор за една година, която се разтеглила до три. 

"Аз просто не исках да си тръгвам. Три години от '86 до '89 година. Това беше градът, в който винаги съм казвал, че ако Господ се появи и каже: "Митак, имаш пет години. Едно желание?", единственото желание ще бъде - не искам пет, върни ми трите години във Видин. Това е един град, който... тук не става въпрос за ласкателство, ни най-малко, това е един исторически град на България и както аз винаги съм казвал, ако Пловдив е Рим на България, Видин е перлата на Балканите, но за съжаление много неща се промениха. Да се надяваме, че вашето младо, ново поколение, ще върне оная слава на великия град. Тайно се надявам и аз да бъда част от това, доколкото мога. Аз и за това съм тук. Искам да видя докъде, как, какво... много съм щастлив, че театърът, слава Богу, е реновиран, и то по един много приятен начин, и живот и здраве, и дано театърът се радва на това, на което винаги се е радвал, и не само Монтана и Враца, дори и някои столични театри завиждаха на видинския театър - това, което се играеше навремето и продукциите, и режисьорите, които идваха, гости от цяла България се биеха да... по някакъв начин да влязат във видинския театър, с което аз също много се гордея", каза в "Цветовете на деня" Димитър Маринов.

Актьорът не скри объркването си от промяната в облика на града, в който той е прекарал част от младежките си години:
"Град Видин за мен не е само град, в който аз бях актьор или започнах актьорската си кариера, град Видин мен ме обоснова като мислещ човек, до голяма степен. Тогава имаше такова силно ядро и от културни мероприятия, и хора, и тази цялата вълна от едно ново движение в града."

А към слушателите на Радио Видин световноизвестният българин се обърна така:
"Аз винаги съм казвал, че Северозападна България е с едни гърди напред от България, защото има не само западното влияние, но те имат и западното усещане на Западна Европа, и културата тук е значително по-стара от много други места, които се гордеят със своите си неща, но нека да не забравяме, че Видин е един град, който е съществувал и преди България. Това, което аз бих пожелал на Видин, е едно- върнете си младите хора! Направете така, че те да се върнат, защото аз, връщайки се в България, искам да помогна, искам да направя, искам да дам и в един момент разбирам, че няма на кого... и това е много тъжно, а имаме толкова много таланти, толкова уникални млади хора, които си намериха пътя в Италия, в Германия, във Франция, Испания и къде ли не. Върнете ги! Моля ви, върнете се в този град. Един ден синовете и дъщерите ви ще се гордеят с вас."

Утре Димитър Маринов ще се срещне с актьорите от видинския театър. Срещата ще е от 10.30 часа в драматичния театър във Видин.


Чуйте цялото интервю в звуковия файл или вижте видеото.


Галерия

Вижте още

"Неделник" от 17 януари 2021 година

Студено, студено, колко пък толкова да е студено! С "Неделник" ще ви е горещо. Гарантирам го. Ето ви една топла снимка от миналото лято. Започваме със старите вестници. Не, няма да си палим печката с тях, а ще ги прегледаме. Отправя ме се към село Игнатица , защото там преди дни излезе 6- ти брой на алманаха "Ковачница" на Художествено..

публикувано на 17.01.21 в 19:34

Духовната проказа

Неделята, в която се намираме днес е обявена като Дванадесета неделя след Неделя подир Въздвижение – на 10-те прокажени, което означава, че богослужебния ред ни предлага като евангелско четиво една Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "И когато влизаше в едно село, срещнаха Го десет..

публикувано на 17.01.21 в 08:00

Как да свалим натрупаните килограми след празниците?

Винаги, когато отминат коледните и новогодишните празници,  заради обилното хранене,  трупаме по някой друг излишен килограм , а като прибавим и Йордановден, и Ивановден, дори и повече. За капак са затворени и фитнес залите и сме в частичен локдаун. За да се справим с тези натрупани килограми, първо трябва да разгледаме физичното..

публикувано на 15.01.21 в 16:38

ДГ "Зорница" е единствената градина в област Видин с психолог

Единствената детска градина в област Видин, която разполага с цялостен екип за работа с деца със специални образователни потребности е  ДГ "Зорница" с филиал "Щастливо детство" - Видин.  В градината работят психолог и логопед, има четирима преподаватели, които са преминали специално обучение. Това става възможно с осъществяването на работа..

публикувано на 15.01.21 в 13:10
Ново село

Снегът и проблемите в Ново село

В първия ден на новата седмица Новоселска община осъмна без ток поради скъсани електропроводи от падналия мокър сняг.   Часове след това спряха всички системи, свързани с електричеството - вода, отопление, интернет, телевизия. Понеделникът бе обявен за неприсъствен ден за училището и детските градини, защото не можеше да се осигури осветление,..

публикувано на 15.01.21 в 13:00

Поп изпълнителят Лорадо- за музиката, пандемията и Северозапада

В "Минутите на редактора" днес ви срещаме с една колоритна личност, свързана завинаги с българския Северозапад- това е изпълнителят Радослав Иванов , с артистичен псевдоним "Лорадо".  Радослав Иванов е роден в столицата. Връзката му със Северозападна България е белослатинското село Алтимир, от където е жената до него- Елица Дамянова . Радослав е..

публикувано на 14.01.21 в 16:30

Литературен конкурс организират от читалището в Мездра

Пети читалищен конкурс "Георги Тодоров" обявява Народно читалище "Просвета 1925" - гр. Мездра . Кандидатите могат да участват с творби в 3 раздела - поезия, художествена проза и краезнание . Проявата носи името на Георги Тодоров (1928-2001 г.)- дългогодишен учител по български език и литература, училищен инспектор, журналист, писател, краевед,..

публикувано на 14.01.21 в 16:00