Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да прогледнеш духовно

В шестата неделя след славното Христово Възкресение - Пасха, Църквата възпоменава събитието от Новия Завет, известно като "Изцелението на Слепия".

"Братя и сестри,

когато някой от нас страда от телесен или душевен недъг, склонни сме да мислим, че Бог ни е наказал за голямо прегрешение. Срещнем ли нещастник, мислим, че той носи последиците на лични или наследствени прегрешения. Така мислили и учениците на Господа Иисуса, когато видели пред храма един млад просяк, сляп от рождение. Те запитали Иисуса Христа: "Кой е съгрешил, тоя или родителите му, за да се роди сляп?" (Йоан. 9:2).

Иисус отговорил: "Нито тоя е съгрешил, нито родителите му, но това биде, за да се явят делата Божии върху му... Плюна на земята, направи калчица от плюнката и намаза с нея очите на слепия. И му рече: иди се умий в къпалнята Силоам. Той отиде, уми се и се върна прогледнал" (Йоан. 9:3-7). Но юдеите не повярвали, че е бил сляп и е прогледнал, докато не повикали родителите му. Те отговорили: "Знаем, че този е нашият син и че се роди сляп; а как сега вижда, не знаем или кой му е отворил очите" (Йоан. 9:20-21). Бояли се, че може да бъдат отлъчени от синагогата, ако признаят силата на Иисуса Христа. Прогледналият обаче твърдо държал за Христа и казал на юдеите: "Открай век не се е чуло някой да е отворил очи на слепороден" (Йоан. 9:32). Ядосани, юдеите го изпъдили вън. След това Христос го намерил. Изцереният Му се поклонил. Спасителят казал: "За съд дойдох Аз на тоя свят, за да виждат невидещите, а видещите да станат слепи... Фарисеите, които бяха с Него... Му рекоха: нима и ние сме слепи? Иисус им рече: да бяхте били слепи, не щяхте да имате грях, но сега казвате, че виждате, затова грехът ви остава" (Йоан. 9:39-41).

Братя и сестри,

Бог не оставя човека само да се наслаждава като животните, за които стомахът и продължението на рода са крайната им цел. И когато му дава блага, и когато го подлага на изпитания, преследва неговото спасение. Едно будно религиозно-нравствено съзнание винаги може да види зад строгостта и тежестта на страданията Божията любов, която не търси само въздаяние на неправдата, но и наказва за нравствено поправяне и възрастване.

Велики и всемогъщи Боже, отвори очите ни да виждаме Твоите дела и да се прекланяме пред Твоя тайнствен промисъл! Амин!"

Ставр.ик Иван Лалов Кондаков

В рубриката "Съвременна Библия" - медии, указателни табели, информационни акции, отвсякъде се прогласява посланието "Мийте си ръцете!". В чисто исторически план този хигиенен навик се е утвърдил едва в края на 19 и началото на 20 век. До тогава дори лекарите в европейските болници не са имали грижа да си мият ръцете. Би Би Си разказва изненадваща история. Това е трагичната история на виенския лекар Игнац Земелвайс. Той решил да убеди колегите си, че е редно да си мият ръцете, за да не разнасят зараза. Това засегнало честолюбието им и го изгонили. Малко по-късно истината излязла наяве. С немитите си ръце лекарите от родилното отделение пренасяли бактерията стрептококус пиогенес, причинител на много заболявания, влючително и следродилната треска. Наложило се чистотата на лекарските ръце да се превърне в основен медицински постулат. Как мислите, има ли такъв постулат и за чистотата на човешката душа?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" представят в Берковица

Бурканите за подправки на баба, английски сервиз за чай, старинни дървени столове. Това е само малка част от изложбата "Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" , която ще бъде представена в Берковица . Организаторът Ивелина Младенова освен страстен колекционер e и творец, а винтидж културата неизменно намира отражение..

публикувано на 07.08.24 в 16:06

Жители на село Периловец искат редовна профилактика от Енергото

Пожар преди седмица засегна четири имота в село Периоловец , община Бойница. Горели са стопански постройки, като напълно са унищожени хамбар и плевня. Местните твърдят, че пожарът е тръгнал от скъсана електрическа жица и настояват малкото селце да бъде включено в графика на енергоснабдителната компания за извършване на профилактика. Подготвят и..

публикувано на 07.08.24 в 15:17

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена тази седмица на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - на 9-и и 10 август. Първата вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин..

публикувано на 07.08.24 в 14:00
Село Делейна

Видинско село събира подписка заради проблеми с мобилната връзка

Жители на видинското село Делейна събират подписка, след като през последните дни отново останаха без мобилна връзка . Кметът Огнян Тончев обясни, че проблемът е бил за десетина дни, като за последните 8 години това е поредното спиране.  "Проблема ние си го знаем какъв е, но не искат да похарчат някакви пари и да направят сигурна връзка. По..

публикувано на 07.08.24 в 13:19
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00