Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Задържаха шестима, отглеждали канабис край Селановци

Снимка: Радио Видин

Шестима мъже са арестувани заради отглеждане на голямо количество растения от рода на конопа, съобщиха на брифинг окръжният прокурор на Враца Десислав Начков, административният ръководител на районната прокуратура в Оряхово Гергана Кюркчийска и директорът на ОД МВР ст. комисар Янко Янколов. Съвместната специализирана операция, по която е образувано досъдебно производство, е била проведена на 15 май, като в нея са участвали и сили на гранична полиция с високопроходими автомобили. По думите на прокурор Кюркчийска мястото било добре скрито в района на бивши лозя, край село СелановциВ "нивата" е имало 106 броя добре гледани растения от рода на конопа и множество спомагателни инструменти за отглеждането на растенията. Теренът бил обезопасен с фотокапани, като на мястото е намерен и кладенец, който е използван за поливане на насажденията.


На място е задържан един мъж, а в последствие и още трима, които участвали в засаждането и отглеждането на растенията. Четвъртият от групата успял да избяга и да се укрие, но не за дълго. След обиски и претърсвания на имоти в Селановци било разкрито местонахождението му – в бивак на брега на Дунав, който бил оборудван за по-дълъг престой. Там имало палатки, спални чували и дори плазмен телевизор. По думите на прокурор Кюркчийска беглецът се укривал там два дни преди да бъде заловен от униформените. При обиските в жилищата на задържаните са открити още растения от рода на конопа, вещи за оранжерийно отглеждане на растенията, над 200 броя кофички за засаждане на коноп, CD-та, видеонаблюдение, голямо количество боеприпаси, множество препарати за растителна защита и много други улики.


В хода на разследването са задържани още двама души, участвали в засаждането и отглеждането на забранените растения. Петима от задържаните вече са с постоянна мярка за задържане под стража, а шестият е освободен от ареста с парична гаранция. Двама от тях са стари познайници на полицията и за тях е известно, че употребяват наркотични вещества.

Вижте още

Подписка за ремонт на пътя Лом-Козлодуй събират в двата града

Подписка с искане за цялостен ремонт на републиканския път II -11 Лом - Козлодуй събират жители на двата града. Гражданската инициатива е провокирана от лошото състояние на пътя, обясни Наталия Стефанова, жител на Лом: "Чух се с мои колеги от Община Козлодуй, при тях стартира тази инициатива съвсем наскоро по желание на жителите, защото пътят..

публикувано на 06.06.20 в 17:29

Вдигат макет на "Аполо 11" в родната къща на Виден Табаков в Стакевци

15-метров макет на "Аполо 11" ще посреща посетителите в бъдещия музей на почетния професор на НАСА Виден Табаков в село Стакевци, Белоградчишко. Експозицията ще се помещава в родната къща на известния българин, която бе закупена и се реставрира от Боян Минков. "Къщата е реставрирана в много голяма степен. Отвън я направихме, отвътре всичко е направено..

публикувано на 06.06.20 в 16:30

"Пролетна изложба” откриха в Монтана

Обща художествена изложба на дружество "Тенец” бе открита в галерия "Кутловица” в Монтана. Така бе поставено началото на изявите, посветени на празника на Монтана – Свети дух, който се отбелязва на 8 юни. Над 20 творци са подредили свои произведения в изложбата, съобщи председателят на дружеството на художниците Дончо Планински:..

публикувано на 06.06.20 в 15:50

Дъждовете спасиха зърнената реколта във Врачанско

Обилните дъждове в края на май са дали надежди на земеделските производители, че зърното тази година няма да пропадне. Това смята производителят на пшеница от Враца Младен Цолов: "Допреди 10-ина дни, преди да завалят обилните дъждове от края на май, всички земеделци бяхме в огромен стрес. Пшеницата беше започнала да съхне и не се..

публикувано на 06.06.20 в 14:45

Обновена е експозицията на художествената галерия в Берковица

Художествената галерия в Берковица обнови експозицията си със скулптури и картини на известни художници. Те са от фонда на културната институция, която разполага с над 1 500 произведения на изкуството от различни жанрове – живопис, графика, скулптура. Широко застъпени са приложните изкуства - керамика и дърворезбата. Налични са творби..

публикувано на 06.06.20 в 13:35

В математическа гимназия след 4 клас - с оценка от състезание и олимпиада

Учениците, завършващи 4 клас и желаещи да продължат  в училища с профил "Математически" или "Природни науки", ще бъдат приемани с оценка от състезанието "Математика за всеки" и от областния кръг на олимпиадата по математика. Това обясни началникът на Регионалното управление на образованието във Видин Веселка Асенова: "Националното външно..

публикувано на 06.06.20 в 11:39

Няма активни случаи на коронавирус сред медиците на болницата във Видин

Още 14 души са излекувани от COVID-19 в област Видин. Осем от тях са от община Кула, трима - от Видин, двама - от Белоградчик и един е от Димово. Двама са медицински специалисти от МБАЛ "Света Петка". Няма активни случаи на коронавирус сред медиците от болницата, съобщават от Областната администрация. За последното денонощие е регистриран един случай..

публикувано на 06.06.20 в 10:12