Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Родители и деца- за детската градина след принудителната ваканция

2
одз русалка детска градина видин
Снимка: РАДИО ВИДИН

Със заповед на министъра на здравеопазването, от днес се възстановява работата на детските градини и ясли, при строго спазване на хигиенните изисквания и осигуряване на безопасна среда за децата.  Кметовете на общини са задължени да организират рестарта на детските заведения според спецификата на населените места, като се осигурят условия, които да  гарантират живота и здравето на децата.  

Детските градини във Видин ще приемат деца отново на 1 юни. На входа ще се мери температурата на всяко дете, а родителите ще трябва да подпишат и декларация за съгласие. Учителите ще носят предпазни ръкавици, маски или шлемове. Целият персонал от детските градини и медицинските специалисти ще бъдат тествани за COVID-19, съобщиха пред дни от Община Видин. 

Ще се възползват ли майките от отварянето детски градини и притесняват ли се за здравето на децата си? 

"Нямам такива намерения за момента, защото мога да си позволя да ги гледам. Не работя в момента по стечение на обстоятелствата, когато вече се налижи да започна работа, най-вероятно ще ги пусна. В момента има възможност да ги гледам и нека първо започнат децата на родителите, които нямат тази възможност. Няма притеснения относно коронавируса. .. Не, на този етап няма да я пускам, тъй като разполагам с възможност да си я гледам, безработна съм и смятам, че мога да и доставя удоволствия дори и да си е в къщи.  Не ме е страх, сигурна съм че са се погрижили всичко да е на ниво, за дезинфекция, за всичко, няма никакви притеснения... Да ще ги пусна. Аз се притеснявам, просто няма кой да ни ги гледа вече, много време стана, иначе аз се притеснявам, но мисля, че така ще бъде по-добре за тях, защото седят цял ден затворени. Радвам се, че отвориха и то много. "

Децата споделиха, че искат да се върнат в градините и че им липсват приятелите там:

"На баткото му се ходи, на нея не, те са със различно мнение... Искам на детска градина.  Искам на площадките в градината искам си моите приятели."

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл. 


Галерия

Вижте още

Да сме единни с Христа като вярваме в Него

Седмата Неделя след Пасха - на светите Отци от Първия вселенски събор , която отбелязваме днес, Христова църква ни припомня подвига и мъжеството, и най-вече грижата на светите Отци, последователите Христови за запазването на чистотата на вярата и целостта на християните в Евангелските истини. "Братя и сестри!..

публикувано на 31.05.20 в 08:00

Видинчанин е сред създателите на електронни учебници у нас

В рубриката ни "Професия Хоби" този петък ви срещаме с един от създателите на електронните учебници в България, издавани от най-голямата издателска къща у нас "Просвета". Той се казва Владимир Кръстев и е от Видин. Завършва Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" през 2003 г. Продължава висшето си образование в Американския университет,..

публикувано на 29.05.20 в 17:23

Деветата Щуроландия във Видин ще е онлайн

Темите в "Едно" на 29 май 2020 година: *След месеците, в които заради пандемията и извънредното положение Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация " Подкрепа за реализация"- Видин беше на разположение на потребителите си предимно онлайн, отново се готви да отвори врати за посетители. *Работата с..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

Включване на заболяването лимфедем в клинична пътека искат пациенти

Пациентска организация настоява за включване на заболяването лимфедем в клинична пътека на Здравната каса. В момента пациентите с тази диагноза не получават никаква подкрепа от институцията. Помощните средства, от които те ежедневно имат нужда, са прекалено скъпи и малцина от тях могат да си ги позволят, обясни председателят на Българската..

публикувано на 28.05.20 в 18:38

Кампания събира книги за читалищата във Видинско

Кампания по спасяване на стари книги ще направи своя рестарт в началото на месец юни във Видин. Заради извънредното положение инициативата временно бе преустановена, но с отпадането на противоепидемичните мерки събирането на книги за читалищните библиотеки се предвижда да продължи, обясни организаторът Теодосия Микова: "Поради стеклите се..

публикувано на 28.05.20 в 10:26

В "Музикална зона" на 28 май 2020 слушаме Джими Коб

На 24 май, на 91-годишна възраст от този свят си отиде американският джаз барабанист Джими Коб, известен най-вече като член на Първия велик секстет на Майлс Дейвис. Обръщаме внимание на негови работи с Дейвис, с Уинтън Кели, с The Great Jazz Trio на Ханк Джоунс, на два от квартетите му – с китариста Майк Стърн и с китариста Алесио Менкони...

публикувано на 28.05.20 в 09:00

Ученици говорят за проблемите на пчелите

Ученици от Профилираната природоматематическа гимназия "Екзарх Антим І" във Видин посетиха екзотичния остров Реюнион, който е френско владение. Там със свои връстници от други европейски страни говориха за екологичните проблеми и ролята на пчелите за запазване на екологичното равновесие. Посещението бе по проект "To Bee or Not to Bee in Nature" , а..

публикувано на 27.05.20 в 18:40