Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ден на село Моравица

Снимка: Петко Котларски

Ден на селото празнува днес второто по големина село в община Мездра - Моравица. Поради извънредната ситуация празникът се отбелязва по нетрадиционен начин. Кметът на селото Росен Ценов и самодейците при читалище "Светлина" са подготвили празнична програма с поздрави от учениците от ОУ "Васил Кънчов", фолклорните групи "Морава" и "Славей", мажоретен състав "Светлина" и оркестър "Съни бенд". В центъра на селото е подредена изложба от ретро снимки и кадри от минали празници на Моравица.

Вижте още

15 нови случаи на COVID-19 в област Монтана, 12 във Враца

Отново рекорден брой на новозаразени с COVID-19 в България. 1 336 са новите случаи за денонощие при направени 11 505 PCR теста. Това е 11,6 на сто от общия брой изследвани, сочат данните на Единния информационен портал. 15 случая са потвърдени за Монтана, 12 за Враца. Няма регистрирани с коронавирус в област Видин. Най-много са новозаразените..

публикувано на 21.10.20 в 08:10

Снимката на 20 октомври 2020 година

В  Белоградчик и  Видин  днес бяха открити нови социални услуги- Център "Домашни грижи". Първите четири центъра за домашни грижи са открити в област Враца през 2012 година.  Mаските на открито стават задължителни от 22 октомври (четвъртък).  Това стана ясно след заседание на Експертните съвети и здравния министър..

публикувано на 20.10.20 в 18:00

Маските на открито отново задължителни

Mаските на открито стават задължителни от 22 октомври (четвъртък).  Това стана ясно след заседание на Експертните съвети и здравния министър проф. Костадин Ангелов преди броени минути. Мярката ще бъде в сила до края на ноември.  Експертните съвети по епидемиология и по инфекциозни болести към МЗ подкрепят носенето на маски на открито,..

публикувано на 20.10.20 в 17:05

Археологът Георги Ганецовски продължава да разбулва тайните на "Калето" в Мездра

Започна вторият етап от археологическите разкопки на античната и средновековна крепост „Калето” в гр. Мездра, които бяха възобновени в началото на месец октомври след няколкогодишно прекъсване. Първата седмица на обекта работи доц. д-р Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, акцентирайки върху културния пласт от..

публикувано на 20.10.20 в 16:10

В началото на ноември гледат делото за убийството на Андреа от Галиче

Врачанският окръжен съд насрочи за 2 и 3 ноември съдебно заседание, на което ще бъде разгледано Наказателно от общ характер дело № 231/20 г. Подсъдимият по това дело е непълнолетният Аксел Олеков . Срещу него са повдигнати четири обвинения, като най-тежкото престъпление, в което е обвинен е, че на 11.01.20 г. в с. Галиче умишлено е умъртвил Андреа..

публикувано на 20.10.20 в 15:40

В Монтана представиха сборник с документи за българската история

Сборникът "Ватикански извори за българската история 17 век" бе представен в Художествена галерия "Кирил Петров" в Монтана.  Автор на изданието е Йоанна Списаревска, каза директорът на Държавния архив в Монтана Ангелина Емилова: "Документите са издирени в библиотеката на Ватикана от доц. д-р Йоанна Списаревска и са разчетени и преписани..

публикувано на 20.10.20 в 13:40

Рекордно висок ръст на заразените с коронавирус във Враца за ден

Трима са починалите с COVID-19 през последното денонощие, въпреки усилията на лекарите, в Белодробната болница във Враца .  Най-младият от починалите е на 42 години от близкото до града село Згориград. Другите двама също са мъже - на 66 и на 71 г. от Враца, които са имали съпътстващи заболявания. Рекорден е и броят на положителните тестове,..

публикувано на 20.10.20 в 13:25