Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Със събития на открито Враца ще отбележи 24 май

Снимка: Община Враца

С няколко събития на открито във Враца ще отбележат 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, обявиха от Общината.

По повод 24 май на централния площад екипът на звено "Център за младежки дейности" ще украси "Дърво на буквите".

В Регионалния исторически музей са подредени две изложби - "150 години подвиг и памет" - фотодокументална изложба на НПМ "Шипка-Бузлуджа"  и "Постъпления във фондовете на РИМ-Враца".

С нова инициатива ще посрещнат празника в Драматично-куклен театър - Враца. На 24 май от 10:00 до 11:00 часа на откритата сцена зад паметника на Христо Ботев и от 11:30 до 12:30 ч. на откритата сцена в парк "Дъбника", актьори ще четат поезия и проза от български автори.

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май Община Враца ще създаде необходимата организация за спазване на противоепидемичните мерки и физическа дистанция и всеки гражданин ще има възможност да отдаде своята признателност към делото на Солунските братя пред паметника на двамата равноапостоли.


Вижте още
паметникът на Христо Ботев във Враца

Във Враца - без Ботеви дни и заря-проверка

С няколко прояви днес ще отбележат деня на Враца – 1 юни. Заради извънредната обстановка бяха отменени традиционните чествания, познати като Ботеви дни, които от 1884 година насам не са били прекъсвани. В 9 часа в храма „Свето Възнесение“ ще бъде отслужена възпоменателна панихида, а 30 минути по-късно на централния площад ще бъде запален..

публикувано на 01.06.20 в 08:14

Днес е матурата по български език и литература

Най-късно в 8,15 ч трябва да се явят  зрелостници на ДЗИ по български език и литература, който започва в 9,00 часа днес. Общият брой на завършващите 12 клас в област Видин е 591. Шест са училищата-гнезда в област Видин, където ще се провеждат държавни зрелостни изпити - ППМГ „Екзарх Антим I“, ГПЧЕ „Йордан Радичков“, ПГТ „Михалаки Георгиев“, ПГ „Проф...

публикувано на 01.06.20 в 07:50
денят на детето, 1 юни, организиран от читалището в Руска Бела

НЧ ,,Подем- Руска Бела 1928” отбеляза Международния ден на детето

С много усмивки, забавни игри и веселие НЧ ,,Подем- Руска Бела 1928” организира отпразнуване на  1 юни- Международния ден на детето. Най- слънчевият и най- веселият празник. Гости на тържеството бяха аниматори от детски център в град Враца. Благодарение на тях и на дарителите всички заедно подариха  един незабравим ден на  децата. Специални..

публикувано на 31.05.20 в 16:10
ДГ

От 1 юни започва работа детската градина в Белоградчик

  Детска градина „Иглика“ в община Белоградчик ще заработи oт утре,  01.06.2020 г. Около 30 са записаните до момента деца от всички групи. Персоналът на детската градина е снабден с дезифентанти, маски и шлемове. Спазени са всички мерки, препоръчани в заповеда на министъра на здравеопазването. В детската градина децата ще се приемат през..

публикувано на 31.05.20 в 15:55
годишно отчетно събрание на народно читалище село Долна Кремена

Народно читалище в Долна Кремена проведе годишно -отчетно събрание

Народно читалище "Просвета 1897" Долна Кремена проведе отложеното с два месеца поради пандемията годишно отчетно събрание при спазване на противоепидемичните мерки и в присъствието само на толкова членове, необходими за кворум. Събранието бе открито от члена на Настоятелството Бистра Цолова, а Мариана Серафимова прочете богатия на събития отчет..

публикувано на 31.05.20 в 15:00
Кметът на община Враца Калин Каменов на Милин камък

Българи се поклониха пред паметта на Ботев и четата му на връх Милин камък

На паметното историческо място, на връх Милин камък,кметът на община Враца Калин Каменов поднесе цветя пред паметника на загиналите ботеви четници и се преклони пред героизма и родолюбието на Христо Ботев и борците за свободата на България. Своята признателност към делото на великия българин отправиха и заместник-кметът Мария Попова, кметовете на..

публикувано на 31.05.20 в 13:27
ръчно изработени бижута

Читалището в Хърлец дарява пари на болницата в Козлодуй

Над 200 лв е дарило НЧ "Никола Йонков Вапцаров" село Хърлец на болницата в град Козлодуй от организиран благотворителен онлайн базар.  В началото на пандемията, когато читалището спира работа и затваря врати, работещите решават да изработват различни видове сувенири,  публикуват ги на своята фейсбук страница и започват ги продават - каза председателят..

публикувано на 31.05.20 в 13:15