Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Училището в село Търнак отбеляза 24 май

Снимка: ОУ "Георги Стойков Раковски"


ОУ "Георги Стойков Раковски" в с. Търнак отбеляза майските празници, коити завършват с 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Това каза за Радио ВИДИН Яница Бочева диркетор на институцията:

"Продължихме традициите и отбелязахме празниците. В условията на дистанционно обучение учители и ученици и тази година вложиха труд. Като за всеки от тях подготвиха различни изяви. Учителката по български език и литература г-жа Красимира Милчева подготви петокласничката Катя Таскова за участие  в конкурса рецитал с две стихотворения за 24 май, с които бяха направени три видеоклипа. С това си участие ученичката се класира на първо място. Тя подготви и анкета за 24 май за училищния вестник "Час и междучасие”. Празничният брой  на вестника за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, подкрепен с интересни материали и множество снимки от училищния живот, изготви г-жа Милчева. Майските, почти  "виртуални” празници в училище,  завършат с презентация под надслов "Един неразделен клас" за завършване на учебната година, изготвена от г-жа Светла Върбанова, класен ръководител на 4. клас. Всички изяви на учениците и учителите, подчинени на празничния майски календар, Екатерина Неновска, учител по ИТ, обобщи във видео филм на тема "Майски празнични дни – 2020”.

Вижте още

Подписка за ремонт на пътя Лом-Козлодуй събират в двата града

Подписка с искане за цялостен ремонт на републиканския път II -11 Лом - Козлодуй събират жители на двата града. Гражданската инициатива е провокирана от лошото състояние на пътя, обясни Наталия Стефанова, жител на Лом: "Чух се с мои колеги от Община Козлодуй, при тях стартира тази инициатива съвсем наскоро по желание на жителите, защото пътят..

публикувано на 06.06.20 в 17:29

Вдигат макет на "Аполо 11" в родната къща на Виден Табаков в Стакевци

15-метров макет на "Аполо 11" ще посреща посетителите в бъдещия музей на почетния професор на НАСА Виден Табаков в село Стакевци, Белоградчишко. Експозицията ще се помещава в родната къща на известния българин, която бе закупена и се реставрира от Боян Минков. "Къщата е реставрирана в много голяма степен. Отвън я направихме, отвътре всичко е направено..

публикувано на 06.06.20 в 16:30

"Пролетна изложба” откриха в Монтана

Обща художествена изложба на дружество "Тенец” бе открита в галерия "Кутловица” в Монтана. Така бе поставено началото на изявите, посветени на празника на Монтана – Свети дух, който се отбелязва на 8 юни. Над 20 творци са подредили свои произведения в изложбата, съобщи председателят на дружеството на художниците Дончо Планински:..

публикувано на 06.06.20 в 15:50

Дъждовете спасиха зърнената реколта във Врачанско

Обилните дъждове в края на май са дали надежди на земеделските производители, че зърното тази година няма да пропадне. Това смята производителят на пшеница от Враца Младен Цолов: "Допреди 10-ина дни, преди да завалят обилните дъждове от края на май, всички земеделци бяхме в огромен стрес. Пшеницата беше започнала да съхне и не се..

публикувано на 06.06.20 в 14:45

Обновена е експозицията на художествената галерия в Берковица

Художествената галерия в Берковица обнови експозицията си със скулптури и картини на известни художници. Те са от фонда на културната институция, която разполага с над 1 500 произведения на изкуството от различни жанрове – живопис, графика, скулптура. Широко застъпени са приложните изкуства - керамика и дърворезбата. Налични са творби..

публикувано на 06.06.20 в 13:35

В математическа гимназия след 4 клас - с оценка от състезание и олимпиада

Учениците, завършващи 4 клас и желаещи да продължат  в училища с профил "Математически" или "Природни науки", ще бъдат приемани с оценка от състезанието "Математика за всеки" и от областния кръг на олимпиадата по математика. Това обясни началникът на Регионалното управление на образованието във Видин Веселка Асенова: "Националното външно..

публикувано на 06.06.20 в 11:39

Няма активни случаи на коронавирус сред медиците на болницата във Видин

Още 14 души са излекувани от COVID-19 в област Видин. Осем от тях са от община Кула, трима - от Видин, двама - от Белоградчик и един е от Димово. Двама са медицински специалисти от МБАЛ "Света Петка". Няма активни случаи на коронавирус сред медиците от болницата, съобщават от Областната администрация. За последното денонощие е регистриран един случай..

публикувано на 06.06.20 в 10:12