Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоят матури 2020

2
Снимка: БГНЕС


Поради пандемията тази година датите за провеждане на матурите бяха променени и изместени през юни. Държавният зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература ще се проведе на 1 юни, а вторият задължителен изпит по предмет по избор ще е на 3 юни. На 2 и 4 юни ще са изпитите по желание на зрелостниците. За учениците от професионалните гимназии, които са посочили вместо втори ДЗИ теоретичен изпит за придобиване на професионална квалификация, датата остава 5 юни.


За промените в изискванията за матурата по български език и литература - разговаряме с Катина Йотова, преподавател по български език и литература в ПТГ "Н Й Вапцаров" Враца:


"Според това, което беше обявено от министъра на образованието ДЗИ няма да бъде променен като формат. Само последните трима автори - Никола Вапцаров, Димитър Димов и Димитър Талев няма да бъдат включени в конспекта, тъй като това са автори, които учениците взеха по време на дистанционното обучение... Иначе всеки, който се е готвил сериозно за ДЗИ, знае, че там има три модула. Първият модул включва 30 въпроса със затворен отговор, това са въпроси, на които учениците могат да избират между а,б,в,г. След това има втори модул, който е с въпроси с отворен отговор. В него се налага те да отговарят на въпроси от текст, да формират собствена теза, да правят резюме, да изпълняват задачи, свързани с граматични норми, и да познават добре литературата ни, защото един от въпросите изисква знания за автори, герои, произведения. Третият модул - това са техните разсъждения по определен проблем от изучено литературно произведение, което може да бъде формулиран и като есе и като интерпретативно съчинение.  Това са неща, които са изработвани с години... Трудности има, но за всеки е индивидуално. Предполагам, че последният 41 въпрос, създаването  на аргументативен текст, тук ще бъде тяхната слабост.  Просто в днешното поколение не е заложено това мислене за обширно изразяване, задълбоченост, при тях всичко се случва много бързо..."



Дванадесетокласничката Микаела Петкова от Професионалната гимназия по строителство и архитектура в Монтана, споделя как се е подготвяла за задължителната матура по български език и литература:


"Имахме консултации, все още правим такива. Подготвям се като решавам текстове и чета от помагала. Най-лесно ми е есето. Втората матура е по строителство и архитектура, имам теория и практика. Дистанционното обучение ме затрудни, защото имахме и практически часове..."
 

 Зрелостниците от  от ПТГ "Н Й Вапцаров" Враца  Пламен Начев и София Петрова
не срещат трудности при подготовката си по български език и литература:


"Подготвяме се чрез платформите, които използваме в гугъл, говорим с класната, провеждаме срещи онлайн, правим тестове, използваме и сайт "Уча се", оценката по български ми е много важна, защото ще ми се взима при кандидатстването... По-лесно ми е, когато госпожата ми обясни материала, колкото и да гледаме клипове - не е същото.  Дистанционното обучение в началото беше стресиращо, но се оказа готино, наспиваме се, не пътуваме... Затруднения не срещам, защото учителката ни по български ни организира разговор и ни преподава уроците, и ни обяснява така че да е разбираемо за нас, правим тестове. Дистанционното е много лесно, но предпочитам да съм си на училище..."
 

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00