Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоят матури 2020

2
Снимка: БГНЕС


Поради пандемията тази година датите за провеждане на матурите бяха променени и изместени през юни. Държавният зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература ще се проведе на 1 юни, а вторият задължителен изпит по предмет по избор ще е на 3 юни. На 2 и 4 юни ще са изпитите по желание на зрелостниците. За учениците от професионалните гимназии, които са посочили вместо втори ДЗИ теоретичен изпит за придобиване на професионална квалификация, датата остава 5 юни.


За промените в изискванията за матурата по български език и литература - разговаряме с Катина Йотова, преподавател по български език и литература в ПТГ "Н Й Вапцаров" Враца:


"Според това, което беше обявено от министъра на образованието ДЗИ няма да бъде променен като формат. Само последните трима автори - Никола Вапцаров, Димитър Димов и Димитър Талев няма да бъдат включени в конспекта, тъй като това са автори, които учениците взеха по време на дистанционното обучение... Иначе всеки, който се е готвил сериозно за ДЗИ, знае, че там има три модула. Първият модул включва 30 въпроса със затворен отговор, това са въпроси, на които учениците могат да избират между а,б,в,г. След това има втори модул, който е с въпроси с отворен отговор. В него се налага те да отговарят на въпроси от текст, да формират собствена теза, да правят резюме, да изпълняват задачи, свързани с граматични норми, и да познават добре литературата ни, защото един от въпросите изисква знания за автори, герои, произведения. Третият модул - това са техните разсъждения по определен проблем от изучено литературно произведение, което може да бъде формулиран и като есе и като интерпретативно съчинение.  Това са неща, които са изработвани с години... Трудности има, но за всеки е индивидуално. Предполагам, че последният 41 въпрос, създаването  на аргументативен текст, тук ще бъде тяхната слабост.  Просто в днешното поколение не е заложено това мислене за обширно изразяване, задълбоченост, при тях всичко се случва много бързо..."



Дванадесетокласничката Микаела Петкова от Професионалната гимназия по строителство и архитектура в Монтана, споделя как се е подготвяла за задължителната матура по български език и литература:


"Имахме консултации, все още правим такива. Подготвям се като решавам текстове и чета от помагала. Най-лесно ми е есето. Втората матура е по строителство и архитектура, имам теория и практика. Дистанционното обучение ме затрудни, защото имахме и практически часове..."
 

 Зрелостниците от  от ПТГ "Н Й Вапцаров" Враца  Пламен Начев и София Петрова
не срещат трудности при подготовката си по български език и литература:


"Подготвяме се чрез платформите, които използваме в гугъл, говорим с класната, провеждаме срещи онлайн, правим тестове, използваме и сайт "Уча се", оценката по български ми е много важна, защото ще ми се взима при кандидатстването... По-лесно ми е, когато госпожата ми обясни материала, колкото и да гледаме клипове - не е същото.  Дистанционното обучение в началото беше стресиращо, но се оказа готино, наспиваме се, не пътуваме... Затруднения не срещам, защото учителката ни по български ни организира разговор и ни преподава уроците, и ни обяснява така че да е разбираемо за нас, правим тестове. Дистанционното е много лесно, но предпочитам да съм си на училище..."
 

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори ако..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00