Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Станахме ли по- дисциплинирани заради коронакризата

Снимка: Радио ВИДИН

Кризата, която ни връхлетя в началото на 2020 година се отрази негативно върху всички сфери на социалния и икономическия живот на жителите на много страни по света. Хората не бяха подготвени за подобно предизвикателство и в началото дори много от тях изпаднаха в паника от събитията, които възникваха час след час и неизвестните ставаха все повече и повече. Нека си спомним какво се случи у нас в големите търговски вериги, когато българите се втурнаха да се запасяват с огромни количества храна или пък истерията с маските и дезинфектантите в аптеките. Само негативи ли обаче ни докара извънредното положение? Има ли известен положителен ефект върху мисленето на хората и ще станем ли поне малко по- отговорни и по- дисциплинирани, след коронакризата, която все още не е отминала? 

Носенето на предпазни маски не веднъж бе отменяно и след това отново въвеждано като задължение. Много хора гледаха с пренебрежение на случващото се, но като че ли в крайна сметка осъзнаха сериозността на проблема и в един момент всички започнаха да се съобразяват с това. Станахме ли по- дисциплинирани- това попитахме д-р Марияна Чавдарова, началник отдел "Държавен здравен контрол" в Регионалната здравна инспекция във Видин:

"Според това, което наблюдавам сред хората, коронавирусът донесе много негативи за всички нас, както и социалната изолация, липсата на работа, прекалената натовареност на някои ... В същото време, обаче хората като че ли малко се дисциплинираха и вече може да се каже, че сме с една идея по- дисциплинирана нация. Лично аз се изненадах с каква  готовност и колко бързо хората успяваха да се адаптират към новите условия. Още при въвеждането на извънредното положение, след като трябваше да затворят обектите с обществено предназначение, голяма част от тях веднага прекратиха дейността си, което значително облекчи и нашата работа."- обясни д-р Марияна Чавдарова.

Може ли да се промени психиката на един човек по време на пандемия и научихме ли се да забавяме темпото, както и да обръщаме повече внимание на близките си, стоейки си у дома? Това попитахме психолога Анелия Димитрова от Враца.

"Българинът като колективна дисциплина е на доста високо ниво. Не можеш да станеш дисциплиниран за два месеца- това е нещо, което се учи още от семейството. Ние имаме една много хубава черта, която може би е родова и е от историята ни- ние сме изключително адаптивни, а това е най- хубавата черта на личността."- обясни Анелия Димитрова.

Българските училища преминаха на онлайн обучение, след началото но извънредното положение. Как младите хора, обаче приеха предизвикателството и спазваха ли необходимата дисциплина за нормалното протичане на учебните онлайн занятия- това попитахме Милена Ружева, преподавател по английски език в ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин:

"Не бих казала, че станахме по- дисциплинирани. Хората, които винаги са били дисциплинирани и са се стремили да спазват закони и правила, продължиха да ги спазват и сега, и то много стриктно. Тези, които винаги са се опитвали да прескачат правилата и да заобикалят законите продължиха да правят това."- каза Милена Ружева.

За учениците въведеното извънредно положение също бе сериозно изпитание и младите хора доста трудно свикнаха с въведеното онлайн обучение. Спазваха ли забраните и противоепидемичните мерки  по време на пандемията- разговаряхме с Петър и Силвия, ученици от 9 клас на видинската ГПЧЕ "Йордан Радичков":

"За някои хора, които са по- дисциплинирани това не трябва да бъде направено и да няма наказания за тях ... Децата на нашата възраст не станаха по- дисциплинирани, защото дори когато трябваше задължително да се носят маски те не го правеха, въпреки санкциите и не се и замисляха как това може да афектира останалите."- разказаха младите хора от Видин.

Някои търговски обекти затвориха врати по време на извънредното положение, но други продължиха да работят при определени изисквания. Цецка Станчева е родом от Видин и работи като продавач- консултант в голям столичен МОЛ. Според нея клиентите станаха по- дисциплинирани и по- предпазливи, пазарувайки в магазините и търговските обекти:

"Явно в един момент българинът установи, че здравето му е по- важно от всичко останало. Моето наблюдение е, че хората масово са с маски, масово дезинфекцират ръцете, няма вече такива тълпи и е много по рядка посещаемостта на места, в които се събират много хора."- каза Цецка Станчева

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

За професията, която помага на другите да застанат в светлината на прожектора

В "Посоките на делника" изваждаме наяве хората, които създават имидж, но остават в сянката на институциите или на публичните личности. Днес е п рофесионалният празник на пиарите.  Отбелязва се от няколко години насам. От месец март с Решение на Министерски съвет датата 7 юли официално е обявена за професионален празник на специалистите по..

публикувано на 07.07.20 в 15:00

Какво показаха резултатите от Националното външно оценяване на седмокласниците

51.06 е средният брой точки на 7-класниците на Националното външно оценяване /НВО/ по български език и литература за 2020 година, при максимален брой 100 точки. По математика тази година средният брой точки е 36.33 точки.  "Постижимостта на въпросите с избираем отговор през 2020 година по български е по-висока, за сметка на постижимостта на..

публикувано на 06.07.20 в 13:05

На почивка в Северозапада- защо не?

Ситуацията с коронавируса промени плановете на цели семейства за почивка през лятната отпуска. Има ли начин да почиваме през летните месеци без да пътуваме на далеч? Красивите места са до нас и е нужно да ги преоткрием. Северозападна България крие много места, където хората могат да си изкарат приятно отпуската, без да е нужно да пътуват на..

публикувано на 02.07.20 в 16:23

Ще бъде ли въведена минимална работна заплата по отрасли

Минималната работна заплата вече ще бъде определяна по отрасли, чрез браншови преговори, които ще започнат още тази година. Това стана ясно преди дни, когато бяха разяснени приоритетите в Националното тристранно споразумение. В момента минималната заплата се изчислява административно от държавата и е в размер на 610 лв. "Една от най-важните точки е..

публикувано на 01.07.20 в 11:28
Акад. Богдан Петрунов

Акад. д-р Богдан Петрунов: Разхлабването на мерките създаде фалшиво усещане, че вече няма зараза

Разхлабването на мерките създаде едно фалшиво усещане, че всичко е приключило, а заразата оказва се, продължава да я има. Така  коментира ситуацията с разпространението на коронавируса бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести, академик д-р Богдан Петрунов.  Здравните власти само преди дни обявиха, че заразата вече не е..

публикувано на 30.06.20 в 15:00

"Квартали войни" преобразяват Видин

Жители на Видин сами променят местата, където живеят. Те приеха предизвикателство на Общината и неправителствената организация "Активно общество"  да участват в "Квартални войни".   Кампанията е предизвикателство пред гражданите, което да ги насърчи да са инициативни и по-ангажирани, за да изглежда по-добре мястото, където живеят...

публикувано на 29.06.20 в 13:04

Младите хора започнаха да се връщат в село Гюргич (Видео)

Причина за завръщането към корените е красивата природа и спокойствието на селския живот, твърдят местните. Казват още, че селото е едно от съхранените живописни кътчета в Северозападна България, където всеки, може да се наслади на чистия планински въздух и красивата гледка. С една дума - идеални възможности за развитие на туризъм, включително и..

публикувано на 26.06.20 в 18:30