Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Цветан Йорданов: Държавата трябва да стимулира хората, да поискат да произвеждат зеленчуци

Мездренски домати по софийските трапези

2
Снимка: Цветан Йорданов


В началото на извънредното положение, когато бяха затворени общинските пазари, зеленчукопроизводители от Видин излязоха с отворено писмо, в което настояваха да им се разреши на определени места, при спазване на изискванията, да продават ранните си зеленчуци. Този проблем не е стоял никога пред Цветан Йорданов от Мездра, който е собственик на оранжерия, а продукцията му основно е по трапезите на софиянци. Как започва всичко?
"2015-та заложих първите 10 декара с домати и оттогава започнахме да произвеждаме... Сега застроихме цяла площ и оранжерията е почти на 30 декара... До миналата година имахме и краставици, но тази година реших да заложа на българския розов домат. Сортовете са създадени специално за по-голямо производство и наистина се получават доматите много хубави- и на външен вид, и на вкус." 

Цветан Йорданов произвежда достатъчно, за да задоволи потреблението на софиянци, а за тази година си е поставил целта да достигне добив 30 кг. от кв. метър. Проблем с продажбите никога не е имал, проблем е текучеството на кадри. Иначе всяка спечелена стотинка влага в иновации, за да си улесни производството: 
"Тази година кандидатствах за сортировъчна машина, иначе постоянно въвеждаме някакви дребни неща, с които да си помогнем при брането, транспорта, работата в оранжерията... Доста неща направихме за 5 години, за да можем да бъдем по-ефективни в работата. Разходите в една оранжерия са много големи и всяка малка помощ, която мога да измисля, ще ми помогне... Гледам по всякакъв начин да улесня работниците, за да са по-ефективни. " 

Доматите се отглеждат чрез хидропонна система, това също оскъпява производството: 
"Сменяме всяка година матраците, за да имаме чиста продукция."


Според Цветан Йорданов, държавата трябва да се намеси и да подпомага земеделските производители, да стимулира хора, които да поискат да произвеждат зеленчуци- така ще се реши и проблема с вноса. 
"Внос има, защото няма достатъчно собствено оранжерийно производство, което да задоволи потреблението. Има недостиг на българска продукция, в пъти по-малко е производството ни, в същото време, то започва по-късно през годината", категоричен е Цветан Йорданов. 

Младият мъж няма агрономическо образование, но има желание и се учи в движение. За здравето на доматите се грижи сам и се хвали, че са се справили с най-големия враг при доматите- неприятелят тута абсолута

В оранжерията в Мездра са заети около 25 души, а по време на извънредното положение с работната ръка не е имало никакви проблеми, дори хора, които са останали без работа, са намерили препитание там. Първите пресни домати от оранжерията излизат през април, а Цветан Йорданов има смелата идея производството му да е целогодишно. 

Галерия

Вижте още

Има ли бъдеще за пустите селски училища

Пожар в първите дни на новата учебна година унищожи покрива на закритото училище във видинското село Сланотрън. Инцидентът разтревожи местната общественост и отново повдигна въпроса за съдбата на селските училища, които затвориха врати през последните години .  В Сланотрън почти няма човек, който да не е учил в местното училище "Св. Св...

публикувано на 30.09.20 в 14:15

"Квартална сцена" едновременно във Видин и Белоградчик

Пътуващият фестивал за изпълнителски изкуства "Квартална сцена" ще се проведе едновременно във Видин и Белоградчик.  В продължение на четири дни, от 1 до 4 октомври, децата от двата града ще могат да видят театрални представления по актуални теми и да участват в творчески ателиета, обясни Албена Тагарева от фондация "Арт офис" , която е един..

публикувано на 30.09.20 в 13:28

Урок по история край зидовете на антична Бонония

Единадесетокласници от езиковата гимназия във Видин, с профилирано обучение по история , посетиха археологическия обект, където от две седмици работи екип, ръководен от доцент д-р Здравко Димитров. Идеята за урока на терен е на Валентина Александрова - преподавател по история и цивилизация в ГПЧЕ "Йордан Радичков":   "Много ми е..

публикувано на 29.09.20 в 17:15

Забавяне на асфалтиране след ВиК аварии създава неудобство на гражданите

Близо две седмици след ремонти на уличната ВиК мрежа във Видин, два участъка  стоят недовършени. Дупките са запълнени единствено с фракция. Такъв ремонт е извършен на две места  по улица "Христо Ботев" - до видинската болница и преди кръговото кръстовище до паметника на Христо Ботев.  Ремонтираните участъци не са..

публикувано на 29.09.20 в 15:45
площад

Част от новите плочки на видинския площад "Бдинци" са компрометирани

Около една година след завършването на мащабния ремонт на централната пешеходна зона във Видин, част от новопоставените плочки на площад "Бдинци" имат нужда от корекции.  Още п реди началото на ремонта имаше спорове относно настилката на площада. Според Камарата на архитектите оригиналната настилка (мраморни плочи) може да се запази, като се..

публикувано на 29.09.20 в 15:15
Виктор Петров и Кристиан Георгиев

Видински ученици на първо място в национално състезание

Виктор Петров и Кристиан Георгиев завоюваха първо място  на националния кръг на състезанието IT Знайко в категория "Информационни технологии". Те са деветокласници, специалност "Приложен програмист", в ПГ "Проф. д-р Асен Златгаров" - Видин. Всеки един от тях е получил индивидуална награда, въпреки че работят в екип. Състезанието минава през..

публикувано на 29.09.20 в 14:25
Паметник на българските опълченци във Видин

Паметникът на опълченците от Видинския край остана без осветление

Паметникът на българските опълченците от Видинския край е без осветление, констатират видинчани. Монументът се намира в градския парк срещу Общинския драматичен театър. Сред хората е известен като "Малката Шипка" поради приликата си с този на връх Шипка. Върху каменната пирамида са изписани 130 имена на опълченци, участвали и загинали в..

публикувано на 29.09.20 в 12:30