Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Цветан Йорданов: Държавата трябва да стимулира хората, да поискат да произвеждат зеленчуци

Мездренски домати по софийските трапези

2
Снимка: Цветан Йорданов


В началото на извънредното положение, когато бяха затворени общинските пазари, зеленчукопроизводители от Видин излязоха с отворено писмо, в което настояваха да им се разреши на определени места, при спазване на изискванията, да продават ранните си зеленчуци. Този проблем не е стоял никога пред Цветан Йорданов от Мездра, който е собственик на оранжерия, а продукцията му основно е по трапезите на софиянци. Как започва всичко?
"2015-та заложих първите 10 декара с домати и оттогава започнахме да произвеждаме... Сега застроихме цяла площ и оранжерията е почти на 30 декара... До миналата година имахме и краставици, но тази година реших да заложа на българския розов домат. Сортовете са създадени специално за по-голямо производство и наистина се получават доматите много хубави- и на външен вид, и на вкус." 

Цветан Йорданов произвежда достатъчно, за да задоволи потреблението на софиянци, а за тази година си е поставил целта да достигне добив 30 кг. от кв. метър. Проблем с продажбите никога не е имал, проблем е текучеството на кадри. Иначе всяка спечелена стотинка влага в иновации, за да си улесни производството: 
"Тази година кандидатствах за сортировъчна машина, иначе постоянно въвеждаме някакви дребни неща, с които да си помогнем при брането, транспорта, работата в оранжерията... Доста неща направихме за 5 години, за да можем да бъдем по-ефективни в работата. Разходите в една оранжерия са много големи и всяка малка помощ, която мога да измисля, ще ми помогне... Гледам по всякакъв начин да улесня работниците, за да са по-ефективни. " 

Доматите се отглеждат чрез хидропонна система, това също оскъпява производството: 
"Сменяме всяка година матраците, за да имаме чиста продукция."


Според Цветан Йорданов, държавата трябва да се намеси и да подпомага земеделските производители, да стимулира хора, които да поискат да произвеждат зеленчуци- така ще се реши и проблема с вноса. 
"Внос има, защото няма достатъчно собствено оранжерийно производство, което да задоволи потреблението. Има недостиг на българска продукция, в пъти по-малко е производството ни, в същото време, то започва по-късно през годината", категоричен е Цветан Йорданов. 

Младият мъж няма агрономическо образование, но има желание и се учи в движение. За здравето на доматите се грижи сам и се хвали, че са се справили с най-големия враг при доматите- неприятелят тута абсолута

В оранжерията в Мездра са заети около 25 души, а по време на извънредното положение с работната ръка не е имало никакви проблеми, дори хора, които са останали без работа, са намерили препитание там. Първите пресни домати от оранжерията излизат през април, а Цветан Йорданов има смелата идея производството му да е целогодишно. 

Галерия

Вижте още

Видин продължава да бъде от градовете с най-мръсен въздух

Превишение на фините прахови частици  е отчетено в редица градове от страната, сред които и  Видин , сочат данните на Изпълнителната агенция по околната среда. Справката с Европейския индекс за чистотата на въздуха показва, че в града замърсяването на въздуха е опасно за здравето. През април 2019 година сдружение " AirBG "..

публикувано на 04.12.20 в 16:10

Горан Атанасов ни разхожда из "Махалата на совите"

Преди дни на литературния пазар се появи сборникът с разкази "Махалата на совите" на Горан Атанасов - писател и учител от Берковица. 23 разказа, разпределени в две тематични глави "Преди" и "После",  ни пренасят в изгубеното "преди" нас време на Северозападните села, при празните къщи, днес обитавани само от сови. Книгата е подготвяна и писана дълго..

публикувано на 04.12.20 в 12:26

E79: Декември - време за добрини, чудеса и коледен дух

Новата ефирна магистрала Е79, създадена от Радио София, Радио Видин и Радио Благоевград тази седмица започна от Видин. Предаването под мотото “Декември - време за добрини, чудеса и коледен дух” събра настроението и надеждите на хората преди празниците, макар и в наистина трудни времена. Гергана Панова от Видин, Ива Дойчинова от столицата и Давид..

публикувано на 04.12.20 в 12:05

Електроонно направление за PCR тест в малките населени места- възможно ли е?

От 1 декември личните лекари могат да издават електронни направления за PCR изследване за COVID-19. Запазва се и възможността направлението да се издава на хартиен носител. Системата беше представена от заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева. Националната здравноосигурителна каса покрива 60 лева от цената на PCR теста и пациентите не..

публикувано на 04.12.20 в 11:03

Онлайн партита повдигат духа и настроението

В дните на изолация диджей от Видин е намерил начин да не губи почитателите си, в същото време и да поддържа добра форма.  Частичният локдаун (заключване) отне възможността на много хора да се забавляват като посещават нощни заведения и клубове.  Затова и  DJ TUTO-Тихомир Драганов,  заедно с екип музиканти, са решили да доставят..

публикувано на 03.12.20 в 16:08

В "Музикална зона" на 03 декември 2020 слушаме Мария Калас

Мария Калас е удивително явление и голям талант - безкомпромисна, фанатична. Известна е със своето белканто и драматичните си интерпретации. Благодарение на техническата подготовка и строгата дисциплина диапазонът на гласа и се разширява до обхвата на цели три октави. Въпреки неголемия интензитет той е толкова пробивен, че може да се чуе във..

публикувано на 03.12.20 в 09:00

"Коледни чудеса" творят във Видин

Конкурс търси най-добрите майстори на коледни картички във Видин. Участниците трябва да създадат произведения на тема "Коледни чудеса" . За най-талантливите ще има награди, а картичките им ще зарадват деца в неравностойно положение. Конкурсът е иницииран от Общинския съвет по наркотичните вещества във Видин. За идеята на организаторите обясни..

публикувано на 02.12.20 в 16:05