Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ентусиаст от Козлодуй ще премине по пътя на Ботевата чета

Снимка: архив

Тази година трябваше да се проведе 74-тият Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица, 2020". Въведените мерки против разпространението на COVID-19 осуетиха провеждането на похода. Ботевите поклонници обикновено са ученици, но се включват и туристи-ветерани, граждани, които имат желанието и волята да изминат пътя от Козлодуйския бряг до Врачанския Балкан. Все пак има ентусиасти, които и тази година ще изминат разстоянието от Козлодуй до Околчица като индивидуални туристи. Петьо Петков от Козлодуй от дете се включва в патриотичната инициатива. Тази година той и негов приятел от Плевен решават да минат 120- километровия път.

"На мен ще ми бъде 39-тото участие. Догодина живи и здрави- 40-то участие.  На 58 години съм, от 7-8 клас, до сега. Две години, в казармата, не съм ходил, че такова ми беше поделението, но през другото време, когато съм могъл, винаги съм ходил. Ако е само за природата, аз и събота и неделя ходя, но тук е по-различно. Тук го има патриотизма. Учениците - да им покажем, да ги научим, да ги запалим, не само ходенето. На тях им харесват игрите, веселието. Веселата част им харесва, но на прехода са малко труднички. Недоспали, дремят на прехода, но който е бил на Ботевия поход, ще се връща и ще ходи отново и отново. Запомня се, има вечер на талантите, на които спонтанно им се дава микрофона. Кой каквото иска и може, да покаже. Децата са от малки до 19- годишни. Имаме и студенти, завършили, работници. По-рано имахме и ветерани, имахме възрастни хора. Края на май месец винаги си взимах плануван отпуск. Ако не можех да си взема отпуск, си правех заменки с колеги и пак успявах да отида. Винаги съм намирал начин. Сега пък от 5 години съм пенсионер и никакъв проблем с отсъствията. Вкъщи ме знаят от години. Тази вечер започваме с преспиване на Козлодуйския бряг. Утре сутринта- Козлодуй - Софрониево, Софрониево - Борован, Борован -Баница, Баница - Речка, Речка - Околчица. На 2-ри някой ако се появи там, на паметника нещо да почете, ако не, се прибирам."

Идеята за създаването на този поход е на студента-богослов от Оряхово Крум Тенекеджиев. През 1947 година 17 ботеви поклонници - туристи преминават пътя на Ботевата чета и така слагат началото на най-голямата родолюбива проява в българското туристическо движение. Пътят е маркиран с 53 пътепоказателни камъка и шест паметни плочи. Миналата година Ботевите поклонници бяха над 1 000. Най-масов е бил походът през 1976 година, тогава участниците достигат 8 600.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41