Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Серапионовата пещера край Лютиброд вече е защитена местност

5
Лютиброд, Серапионова пещера
Снимка: Мирослав Гетов

Серапионовата пещера в землището на село Лютиброд, община Мездра, е обявена за защитена местност, съобщават от Община Мездра. Предложението е на Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан".  

Серапионовата пещера е обявена за защитената местност с цел опазване на местообитания на видове прилепи от национална и европейска значимост: голям подковонос (Rhinolophus ferrumequinum), малък подковонос (Rhinolophus hipposideros), южен подковонос (Rhinolophus euryale), голям нощник (Myotis myotis), остроух нощник (Myotis blythii), пещерен дългокрил (Miniopterus schreibersii), дългопръст нощник (Myotis capaccinii), както и видове безгръбначни животни, сред които и троглобионтното насекомо Beskovia bulgarica.


В границата на защитената местност се забранявастроителство на нови пътища с трайна настилка, сгради и съоръжения, с изключение на поддръжка, ремонт и реконструкция на съществуващи съоръжения; извеждане на сечи, с изключение на санитарни; отсичане на отделни стари дървета с хралупи и гнезда. Забранено е търсенето, проучването и добива на подземни богатства, както и изкопните дейности, водещи до трайни промени на ландшафта. Не се допуска внасяне на неприсъщи за района растителни и животински видове, употребата на инсектициди, пестициди и други химически средства; изграждане на екопътеки и друг вид подстъпи, водещи до входа на пещерата.


В пещерата не може да се влиза в периода 1 ноември - 1 април и 25 май - 31 юли, с изключение на посещения с научна цел и мониторинг. Забранено е къртене, чупене, пробиване и разширяване на отвори в пещерата и скалните венци; унищожаване, повреждане, пренасяне и изнасяне на елементи от пещерната структура (камъни и пещерни образувания), както и на палеонтоложки или археологически находки; пренасяне и изнасяне на палеонтоложки или археологически находки, с изключение при провеждането на регламентирани научни изследвания; скално катерене, екипиране на катерачески маршрути, включително поставяне на клинове чрез пробиване и лепене и други дейности, свързани с използването на пещерата за спортни прояви; всякакви дейности в пещерата и около входовете й, които могат да прекъснат и/или ограничат достъпа на прилепите в нея или да променят нейния микроклимат; поставянето на надписи или знаци по стените, пода, тавана или входа на пещерата, с изключение за целите на картографирането; палене на огън, опушване с дим, използване на пиротехнически, димни и огнени ефекти, както и използване на взрив в пещерата. Не може да се разкопава и изнася глина и гуано, да бивакуват хора и да организират подземни лагери. Не се разрешава провеждането на снимки на филмови продукции, на масови мероприятия, включително колективни игри и сборове. Недопустимо е и изхвърлянето на отпадъци и умрели животни в пещерата; използването на пещерата за осъществяването на производствени и складови дейности. 


Нарушителите на заповедта се наказват съгласно административнонаказателните разпоредби на Закона за защитените територии.

Освен Серапионовата пещера, защитени територии в община Мездра са две природни забележителности в землището на с. Лютиброд - скалният феномен Ритлите и "Новата пещера" в местността Равнището над Черепиш, както и природна забележителност пещера "Говедарника" в едноименната местност в землището на с. Царевец.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Видинска гимназия въвежда избираем предмет по православие

Под формат занимание по интереси през новата учебна година във видинската Профилирана Природо-математическа гимназия ще се изучава предмет Религия-Православие.  Инициативата, която е подкрепена от родители, е на училищното настоятелство, каза директорът на учебното заведение Ивайло Милушев. "Това е инициатива на настоятелството на..

публикувано на 23.07.24 в 13:11
Снимката е илюстративна

Задържаха двама за грабеж на жена във Видин

Криминално проявен 50-годишен мъж от врачанското село Търнава и 55-годишна видинчанка са били задържани с полицейска мярка в ареста на РУ-Видин часове след извършен грабеж, съобщават от полицията във Видин. Сигналът за посегателството постъпил  на 21 юли към 23 часа. В хода на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия криминалистите..

публикувано на 23.07.24 в 10:05

Редица вечерни концерти в програмата на Криводолския панаир

Община Криводол и НЧ „Никола Вапцаров – 1924" организират в началото на август панаирни дни. Традиционните прояви се провеждат под патронажа на кмета на общината Христо Доков. За всички жители и гости на града край река Ботуня са предвидени вечерни концерти, които започват от 20 часа на сцена на стадион „Христо Ботев". На 1 август е концертът на Симона..

публикувано на 23.07.24 в 08:46

Мъж от Галиче източи чужда карта

28 мъж от село Галиче е задържан за кражбата на 2800 лева от дебитна карта на жителка на София. Това съобщават от полицията във Враца. Сигналът за кражбата е подаден на 20.07.2024 г. в РУ-Бяла Слатина, където собственичката на картата е обяснила, че на 20.07.2024 г. за времето от 17:25 ч. до 17:30 ч. от дебитна карта /нейна собственост/ е изтеглена..

публикувано на 23.07.24 в 07:30

Снимката на 22 юли 2024 година

Днес във Видин днес ще бъде открит Фестивалът на изкуствата " Дунавски вълни “.  Тазгодишното му издание е 13-то по ред и ще предложи интересна и разнообразна програма. Земеделци от Видинско ще помагат на фермери от Южна България, които пострадаха от унищожителните пожари преди дни.  Преди дни Националната асоциация на зърнопроизводителите стартира..

публикувано на 22.07.24 в 18:00

Започна фестивалът "Фолклорната магия на Мездра“

Четвъртият международен фолклорен фестивал "Фолклорната магия на Мездра“ бе открит официално в града.  Това стана с тържествена церемония на площад "България“, на която бяха представени участниците във фестивала - 11 фолклорни състава с над 250 танцьори, певци и музиканти от 10 държави от четири континента - Европа, Азия, Северна и Южна Америка...

публикувано на 22.07.24 в 17:29

Земеделци от Видинско ще помагат на фермери, пострадали от пожарите

Земеделци от Видинско ще помагат на фермери от Южна България, които пострадаха от унищожителните пожари преди дни. Преди дни Националната асоциация на зърнопроизводителите стартира кампанията в подкрепа на животновъдите, засегнати от големия пожар в Сакар планина, а видинските зърнопроизводители с готовност се включват, каза Жечко Андрейнски,..

публикувано на 22.07.24 в 14:37