Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Спасовден

На 40-ия ден след Възкресение Христово православната църква чества един от 12-те си големи празници - Възнесение Господне, наричан още Спасовден.

Според преданието преди възнесението си Христос се срещнал за последен път със своите ученици, за да им даде напътствията си за разпространението на вярата по света.

Празникът на Възнесение Господне се отбелязва от църквата още от IV-V век и принадлежи към подвижните църковни празници. С възнесението Си Иисус завърши делото на спасението. Затова българският народ му е дал название с дълбок религиозен и богословски смисъл - Спасовден, Денят на Спасителя.

Денят е професионален празник на хлебопроизводителите и сладкарите, както и на шофьорите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Българският патриарх Даниил посети Вършец

За първи път български патриарх гостува на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец снощи.  Десетки жители и гости на Вършец посрещнаха българския патриарх Даниил пред църквата "Свети Георги Победоносец". "Патриархът това е нещо уникално за нас, красота, щастие да ни посети... Този човек наистина е..

публикувано на 03.08.24 в 10:04

Глобяват нарушители във Враца

Продължават проверките на Инспектората, съобщиха от общината във Враца. За последните три седмици от звеното са съставили повече от 30 акта на лица, които нарушават местните наредби.  При извършване на проверки в жилищните квартали са санкционирани нарушители, изхвърлящи нерегламентирано строителни и едрогабаритни отпадъци.  Част от актовете на..

публикувано на 03.08.24 в 10:00

Златотърсачите се събират на Национален събор край Враца

Златотърсачите на самородно злато ще се съберат на Национален събор днес, 3 август, в местността Леденика във Врачанския Балкан. Проявата е най-голямата по рода си у нас. Освен хора от цялата страна, се очакват гости и от други европейски държави. В рамките на събора са предвидени различни състезание за мъже, жени и деца, обясни за Радио ВИДИН..

обновено на 03.08.24 в 08:15

Прокуратурата във Враца привлече като обвиняеми 3 жени за побой

Районна прокуратура - Враца наблюдава досъдебно производство за причиняване на тежка телесна повреда, съобщиха от държавното обвинение. В хода на разследването е установено, че на 31.07.2024 г. пред жилищен блок в жк. "Дъбника" във Враца била нападната 22-годишна жена /Г.Р./ Били й нанесени удари с ръце по тялото и главата и ритници в областта на..

публикувано на 03.08.24 в 08:05

Снимката на 2 август 2024 година

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали" , каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Най-ниската минимална работна заплата в ЕС е у..

публикувано на 02.08.24 в 18:10

Изгасен е пожарът край Вършец

Пожарът край Вършец е изгасен. Вчера и днес огънят е опожарил към 180 декара борова гора и сухи треви Пожарът в борова гора край Вършец пламна снощи малко преди 19 часа. До късно вечерта огнеборци, горски служители и доброволци успяха да загасят две огнища на площ от 30 декара. Днес борбата с огнената стихия продължи на терен от още 150 декара...

публикувано на 02.08.24 в 16:28

Отбелязват празника на Берковския Балкан

Празник на Берковския Балкан организира Община Берковица. За днес, 3 август е плануван масов поход до връх Ком. Сборният пункт е от - 08:30 часа в почивната зона в подножието на върха. Вечерта от 21:00 ч. в Зона Ком е предвиден концерт на Хари Христов и бенд, които ще вдигнат настроение с песни и български хора.  Празникът на Берковския Балкан..

публикувано на 02.08.24 в 15:35