Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици говорят за проблемите на пчелите

Снимка: ППМГ Екзарх Антим I


Ученици от Профилираната природоматематическа гимназия "Екзарх Антим І" във Видин посетиха екзотичния остров Реюнион, който е френско владение. Там със свои връстници от други европейски страни говориха за екологичните проблеми и ролята на пчелите за запазване на екологичното равновесие. Посещението бе по проект "To Bee or Not to Bee in Nature", а за Моника Кръстева от 11 "б" клас, това е било едно незабравимо преживяване:

"Задачата ни беше да направим презентация за развитието на пчеларството. Запознахме се с много хора, създадохме нови приятелства, още поддържаме контакти, беше невероятно и незабравимо изживяване за мен....Райско кътче.... Научихме, че пчелите са едни безценни животинки, а ние, хората, сме зависими от тях... Може да не осъзнаваме този факт, но без тях, просто ще изчезнем- без тяхното опрашване... Заради тях имаме изобилие от най-различни храни и трябва да ги защитим, да предотвратим тяхното изчезване..."

Част от проекта е била и Полина Предоева от 12 "в" клас. Тя също отчита ползите от посещението на екзотичния остров: 

"Имахме възможност да работим с няколко училища от ЕС, едно от тях беше извън обичайните територии на съюза- там показаха спецификите на пчеларството за региона. Открихме разлики във вида на кошерите, вкуса на меда- там се прави от тропически растения... Лекциите бяха интересни, местните пчелари ни бяха изненадали с десерт с мед, типичен за острова..."

Познанието, което е получила Полина Предоева по време на пребиваването си на остров Реюнион, ще й помогне животът й да протича с повече мисъл за заобикалящия ни свят. Тя призна, че до включването й в проекта е имала бегли познания за същността и ползата от жужащите насекоми и почти не си е давала сметка за огромното значение, което имат пчелите за живота на човечеството.

Екзотичният остров Реюнион се намира в Индийския океан, френско владение е и част от Еврозоната. Именно затова е част от проект по програма Еразъм +, свързан със защита на пчелите. Моника И Полина представиха училището и страната ни, като запознаха своите европейски партньори с развитието на пчеларството в България, както и с различните системи кошери и организацията на пчелния кошер. Освен че са опознали местната креолска култура и екзотичната красота на острова, са се запознали с традициите при използването на мед и пчелни продукти във френската кухня. Имали са и "вкусни" дейности, призна Моника. Според нея, пчелният мед у нас не намира своето достойно място, а българите използват мед само при здравословни проблеми. 
Според Полина обаче, напоследък у нас макар и да не се консумира достатъчно мед, ползата от употребата на пчелни продукти сатва все по - популярна. 
Момичетата са категорични, че с подобни проекти се дава възможност на младите хора да се запознаят с проблема за пчелите. Това ще доведе и до решаването му. А за проблемите трябва да се говори- такава бе и целта на наскоро отбелязания Световния ден на пчелите- да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели. 
Колкото до пчеларския проект, в който участваха момичетата от видинската математическа гимназия, той ще има продължение- и у нас. А ако проявите интерес, снимки и есетата на Моника Кръстева и Полина Предоева може да видите на фейсбук страницата на видинската математическа гимназия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неустено започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване, ако..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02