Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 май 2020 година

Снимка: Йорданка Петрова

Заради ремонтни дейности на кръговите движения, днес са затворени улици и участъци по булевард "Панония", съобщиха от община Видин.


Лекар, който практикува в София, и 67-годишен жител на село Рупци, са двата нови случая на доказан COVID-19 във Видин.


Всички, работещи в детските ясли и градини в област Видин, ще бъдат изследвани за COVID-19, преди да бъде подновен приемът на деца от понеделник. Приключено е набирането на пробите за община Видин, взети са проби на всички 283 лица - педагогически и непедагогически състав. Резултатите са очакват до края на тази седмица. 


Болниците във Враца и Монтана са сред лечебните заведения, които ще получат дарение от дихателни апарати. Осем американски микропроцесорни респиратори, /модел CrossVent 3+/, окомплектовани с необходимото допълнително оборудване и консумативи, са доставени в България и в следващите дни ще бъдат монтирани в болници в страната. 


41 проби за коронавирус са били взети през изминалото денонощие в област Враца. Всички тестове са от социален център в Борован, съобщиха от регионалната здравна инспекция.


Българите са нацията в Европейския съюз, свила най-много разходите си, заради пандемията от КОВИД-19. Това сочат данните от проучване на Евростат. Вероятно този факт е свързан с това, че ние, българите, сме свикнали да живеем по време на различни кризи и реагираме бързо като се ограничаваме от ненужни неща. 


От тази седмица със заповед на здравния министър отново се разрешават индивидуалните и колективните спортни занимания за деца до 18-годишна възраст на закрито.


Община Монтана отваря най-големия паркинг в промишлената зона на града. На него ще могат да паркират 250 автомобила. Теренът е между жп гарата и улица "Индустриална", която бе основно ремонтирана през миналата година.


За трети път община Монтана иска от Министерството на отбраната терена на бившата Стара казарма. Имотът с площ около 40 дка заедно със сградите не се ползва повече от 30 години и е в списъка на т. н. обекти с отпаднала необходимост.


За юли е отложено делото за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом през октомври 2014 година, при който загинаха 15 души. През 2018 година Окръжният съд във Видин оправда четиримата, срещу които бяха повдигнати обвинения, а решението се обжалва.


ОбС -Белоградчик отложи гласуването на таксите за туристическите обекти. Няколко важни документа гласуваха общинските съветници в Белоградчик на редовното си заседание. Първият от тях е Наредба за насърчаване на инвестициите в общината. По една от точките в дневния ред общинските съветници не постигнаха съгласие- промяна на таксите за туристическите обекти в общината.


В навечерието сме на най- паметната дата за Белоградчик - въстанието от 1850 лето. Идеята на общинското ръководство беше по повод юбилея 170 години от избухването да направи голямо честване под патронажа на президента Румен Радев. Вместо това, на 29 май от 11:00 часа ще се извърши панахида в храма "Св. вмчк Георги Победоносец" и ще се поднесат цветя на надгробните паметници на загиналите въстаници.


Временно е ограничено движението по път I-1 в участъка Обходен път на град Враца от км 0 до кръгово кръстовище с път II-15, поради частични ремонти.


Метално сърце за събиране на пластмасови капачки е монтирано пред Младежкия дом във Видин. То е изработено по идея на децата от "Алфа Лео клуб", обясни паст президентът на Лайънс клуб Видин д-р Иво Илиев.


Конкурс за директор на две детски градини обяви Община Мездра. Търсят се ръководители на ДГ "Мир" - град Мездра и на ДГ "Звездичка" - село Зверино. За длъжността се изисква висше образование, степен "Магистър", педагогическо направление, пет години трудов стаж. 


На 40-ия ден след Възкресение Христово православната църква чества един от 12-те си големи празници - Възнесение Господне, наричан още СпасовденСпоред преданието преди възнесението си Христос се срещнал за последен път със своите ученици, за да им даде напътствията си за разпространението на вярата по света.


Днес в Ново село се прави курбан за Спасовден. Традицията е възстановена от Тони Асенов. Отец Мариян отслужи водосвет, а след това освети и курбана.


Стихове за деца на две поетеси от община Мездра - Цветинка Стоянова и Дарина Цветкова, намериха място в Алманах "Нова българска литература. Детски истории 2020".


В рамките на проекта "Отвъд хоризонта", Община Враца и Сдружение Алианс Балкани обявяват втори литературен конкурс на тема: "Отвъд хоризонта или важните неща - невидими за очите, видими за сърцето!".


Митана Антова отпразнува стотния си рожден ден в София, където тя гостувала на дъщеря си при обявяването на извънредното положение заради пандемията с COVID-19. Рожденичката е родена във видинското село Бойница, работила е като учител в Бориловец и лаборант във Видин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Кула пръскаха срещу комари, кърлежи и бълхи

Пръскане срещу комари, кърлежи и бълхи бе извършено на тревните площи в панаирен комплекс, парк, игрища и детски площадки на територията на град Кула, информираха от общинската управа. Дезинсекцията е извършена с аерозолен генератор. Използваният препарат е Цитрол 10 ULV и не представлява опасност за живота и здравето на хора и..

публикувано на 14.08.24 в 15:31

Брегово ще отбележи традиционния си празник

Програмата за празника на Брегово започва утре, 15 август. Той е традиционен и тази година съвпада с честването на 50-ата годишнина от обявяването на населеното място за град, информира Жасмина Генчева , председател на Народно читалище "Развитие". "На 15 август, от 10:00 часа ще е тържествената сесия на Общинския съвет, а следобед от 17:00 часа ще..

публикувано на 14.08.24 в 15:08

Курбан за здраве ще бъде раздаден в манастир край Враца

По традиция, на големия християнски празник – Успение на Пресвета Богородица, в манастира „Св. Иван Рилски“ (Пусти) ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве, съобщиха от общинската управа на Враца. Събитието ще се проведе на 15 август (четвъртък) от 11:30 часа. За желаещите да присъстват на празника има осигурен транспорт, който ще се..

публикувано на 14.08.24 в 14:54

Вандали нанесоха щети в Кула

Неизвестни извършители са съборили новите скамейки на стадиона в Кула само два месеца след поставянето им, съобщи председателят на Общинския съвет Димитър Цанков. Това е поредният вандалски акт , насочен към общинската собственост, който не само нанася материални щети, но и е израз на неуважение към труда и усилията на много хора, допълниха от..

публикувано на 14.08.24 в 14:26

Храмов празник ще отбележат в Ружинци

Храмов празник на параклиса "Успение на Пресвета Богородица" отбелязват утре, 15 август, в Ружинци . Ще бъде отслужен водосвет за здраве и раздаден курбан, каза кметът Александър Александров . "От години празнуваме Голяма Богородица в параклиса "Успение на Пресвета Богородица" с курбан, със служба на отец Рафаил. Всяка година посетителите са..

публикувано на 14.08.24 в 14:19
Представители на Община Враца и пожарната дадоха брифинг заради пожара в регионалното депо.

Потушен е пожарът в депото край Враца

Потушен  е пожарът , който избухна вчера в регионалното депо за твърди битови отпадъци край село Костелево , това стана ясно на извънреден брифинг пред Община Враца. От местната управа съобщиха подробности за действията през последните 12 часа. На 13 август в 18:55 часа служители на депото забелязват пламъци и подават сигнал до Пожарна..

публикувано на 14.08.24 в 13:55

Врачанският митрополит ще оглави богослуженията за празника на Черепишкия манастир

Утре, 15 август, е един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица . Голяма Богородица е и храмов празник на най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично“ . Празничните богослужения в светата обител ще започнат тази вечер в 18:00 часа с архиерейска вечерня с..

публикувано на 14.08.24 в 13:00