Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Включване на заболяването лимфедем в клинична пътека искат пациенти

Снимка: Радио ВИДИН


Пациентска организация настоява за включване на заболяването лимфедем в клинична пътека на Здравната каса. В момента пациентите с тази диагноза не получават никаква подкрепа от институцията. Помощните средства, от които те ежедневно имат нужда, са прекалено скъпи и малцина от тях могат да си ги позволят, обясни председателят на Българската асоциация лимфедем Цветелина Милославова:

"От Здравната каса не получаваме абсолютно никаква подкрепа. Това заболяване е дотолкова признато, колкото за инвалидизиране и те даже са 71% при най-тежките случаи, а в най-тежкия случая оставаш на място, неподвижен и се изисква дори чужда помощ, от която си лишен...Облеклото, което ние можем да ползваме като помощно средство, са вносни продукти и съответно цените са космически. Много от пациентите не могат да си ги позволят и затова стигат до 3-4 стадий, което е крайно неприятно както за самия пациент, така и за близките му... Целта ни е някак си да достигнем до Здравната каса, до Министерството на здравеопазването. Искаме да влезем по някаква клинична пътека и ние, да могат хората да се възползват от някакъв брой физиотерапия, мануално лимфни дренажи, дори от обучение как да се справят сами със ситуацията, защото това лечение наистина изисква човек да е обучен сам как да помага на себе си."

Цветелина Милославова, Снимка: Българска асоциация лимфедем

Цветелина Милославова обясни, че лимфедемът е хронично заболяване, което може да е вродено или придобито при травма или някаква операция:

"Най-често се получава при онко- операциите и това е в резултат от премахне на лимфни възли. Не всеки, претърпял онко- операция, може да се разболее от лимфедем, но попада в голям риск от това заболяване и целта на тази Асоциация, която направихме, е да се борим тези хора да бъдат информирани... Единственото нещо, което можем да направим, тъй като липсва медикаментозно лечение, е да се поддържаме. Това е заболяване, което изисква всекидневна грижа за цял живот... На хората трябва да им се обясни, че ако те не вземат мерки веднага след като се появил този отток, той няма да премине, той само се усложнява и става все по-голям и по-голям. С тази организация, която създадохме, помагаме по този начин, като информираме, което хич не е малко.

Повече може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Странната молба на гадаринците

В Петата неделя след Петдесетница,  Христос изцелява двама обладани от бесове човеци. Той им дава свобода и радост, като чрез това ги предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и съвършенство. "И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им"..

публикувано на 12.07.20 в 08:00

Патронажна грижа помага на над 350 възрастни и хора с увреждания във Видин от началото на юни

Пандемията постави в изолацията хора в затруднено положение, чийто социални контакти и без това са ограничени. В община Видин социална програма помага за справяне с битовите проблеми на хора с увреждания и възрастни над 65 години, които не могат да се обслужват сами. Над 350 души от началото на юни получават подкрепа по програма за..

публикувано на 10.07.20 в 17:15

Поклоннически пешеходен поход преминава през Северозапада

Днес е деветият ден от започналия поклоннически пешеходен поход "Светият Път" 2020.  Маршрутът на похода е максимално близък до този на пренасяне мощите на Свети. Йоан Рилски от Търново до Рилския манастир, състоял се  през 1469 година. Тази година групата, тръгнала от Велико Търново наброява 9 човека. Намираме ги на път в община Никипол между селата..

публикувано на 09.07.20 в 16:15

Доброволци ремонтират киносалона в село Кошава

  Ремонт и обновяване на киносалона в селото планират във Видинското село Кошава. Организацията е на  Кметството и на читалище "Съзнание 1928" село Кошава, а и деята е на жителите на населеното място. В подкрепа за осъществяването ѝ се ще помогнат доброволци от програмата "С ръце за село", на платформата "Фабрика за идеи", която е продължение на..

публикувано на 09.07.20 в 15:30

В "Музикална зона" на 09 юли 2020 слушаме Оторино Респиги

На днешния 9 юли се навършват 141   г. от рождението на италианския композитор, музиколог и диригент Оторино Респиги. Сред най-популярните му произведения е "Римска трилогия" , състояща се от три четиричастни симфонични поеми: "Римски фонтани" , "Римски пинии" и "Римски празници" . В първата авторът великолепно пресъздава чрез звукови..

публикувано на 09.07.20 в 09:00
Работни снимки от видинския сюжет за

"Аз съм българка"- среща на хора с богати души и очи, отворени за красотата

Млади, ентусиазирани, изпълнени с желание да прославят красотите на България и българското - има ги и днес. Това с пълна сила важи за Радослав Първанов, млад фотограф- обречен на любов към Родината, който е превърнал в мисия желанието си да покаже на света кои сме ние и всичко, с което трябва да се гордеем. Преди дни той снима видинския сюжет за..

публикувано на 08.07.20 в 18:30

Пътищата от и към Видин - игра на нерви

Дълго чаканото строителство на магистрален път от София за Видин започна в отсечката Мездра - Ботевград, а докато тя се модернизира, движението от и към Видин се извършва по алтернативни маршрути. За тежкотоварните камиони, пътуващи към Видин, трябва да се използва пътя през Искърското дефиле, а за тези, които пътуват към София, е..

публикувано на 08.07.20 в 16:25