Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Видинчанин е сред създателите на електронни учебници у нас

2
Снимка: Владимир Кръстев


В рубриката ни "Професия Хоби" този петък ви срещаме с един от създателите на електронните учебници в България, издавани от най-голямата издателска къща у нас "Просвета". Той се казва Владимир Кръстев и е от Видин. Завършва Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" през 2003 г. Продължава висшето си образование в Американския университет, със специалност "Бизнес администрация и мениджмънт", а след това завършва и магистратура по "Управление на проекти по информационни технологии" в НБУ. 

През 2012 г. става част от екипа на най-голямото българско издателство за учебна литература. От 2015 г. Владимир Кръстев поема поста директор на ПРОСВЕТА ЛИБРИ - дъщерната компания на издателството, която създава електронни учебници, интерактивни образователни ресурси, видеоуроци и много други технологични решения в сферата на образованието за българските деца. Той приема професията си и факта, че ръководи екипа, който създава интерактивните електронни учебници на най-голямото образователно издателство в България "Просвета" като полезно и интересно занимание:

"Всъщност, създаването на един електронен учебник е много интересен и сложен процес, но отделно от това е отговорна и мотивираща задача и ние създаваме екип, който работи с удоволствие и по-скоро приема това, което прави като отговорност... В електронния учебник можем да поставим много допълнителни неща - допълнителни слоеве, допълнително съдържание, видеофилми, упражнения и така реално обогатяваме учебника. Показваме на децата по друг начин как могат да разберат дадена информация и това е благодарение на технологията."

За извървения път от малкия град до големия пост Влади споделя, че следва максимата "Няма начин да няма начин" и е пример за това, че ако човек иска да се труди, той може да постигне всичко. Да бъде директор за него е едновременно отговорна задача, която му носи голямо удовлетворение:

"Много ми е полезно и разбира се е важно, че преди да стана всъщност на този пост, съм преминал през всички нива в йерархията. Работил съм на почти всички позиции, които в момента има в нашата компания и затова ми е лесно сега да ръководя и страхотния ми екип, защото в много ситуации аз съм бил на тяхното място, знам какво е необходимо, знам кое става, кое има нужда от нещо допълнително и въобще нещата се получават лесно."


Владимир Кръстев е наясно с предимствата на електронните интерактивни учебници, намира за нормално навлизането на технологиите в образователния процес и е уверен, че компанията, в която работи, ще продължи да развива своите продукти в тази посока, но според него няма нужда обучението изцяло да бъде дигитално:

"Има предмети, които трябва да останат и да се развиват нещата по "аналоговия" начин, както са се случвали преди време. Децата трябва да се научат да пишат, например, и това може да стане с писане в учебните тетрадки и трябва да стане по този начин. Важно е обаче ние да се възползваме от всички тези технологични възможности, защото електронният учебник всъщност няма за цел да замести учителя, напротив - той трябва да бъде един инструмент, нещо, което да помогне на учителя и учителя да получи, как да кажа - "супер сили" в класната стая, да има инструменти, технологии и въобще да занимава съвременните деца, защото тях това е нещото, което ги впечатлява в момента."

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл. 

Галерия

Вижте още

Странната молба на гадаринците

В Петата неделя след Петдесетница,  Христос изцелява двама обладани от бесове човеци. Той им дава свобода и радост, като чрез това ги предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и съвършенство. "И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им"..

публикувано на 12.07.20 в 08:00

Патронажна грижа помага на над 350 възрастни и хора с увреждания във Видин от началото на юни

Пандемията постави в изолацията хора в затруднено положение, чийто социални контакти и без това са ограничени. В община Видин социална програма помага за справяне с битовите проблеми на хора с увреждания и възрастни над 65 години, които не могат да се обслужват сами. Над 350 души от началото на юни получават подкрепа по програма за..

публикувано на 10.07.20 в 17:15

Поклоннически пешеходен поход преминава през Северозапада

Днес е деветият ден от започналия поклоннически пешеходен поход "Светият Път" 2020.  Маршрутът на похода е максимално близък до този на пренасяне мощите на Свети. Йоан Рилски от Търново до Рилския манастир, състоял се  през 1469 година. Тази година групата, тръгнала от Велико Търново наброява 9 човека. Намираме ги на път в община Никипол между селата..

публикувано на 09.07.20 в 16:15

Доброволци ремонтират киносалона в село Кошава

  Ремонт и обновяване на киносалона в селото планират във Видинското село Кошава. Организацията е на  Кметството и на читалище "Съзнание 1928" село Кошава, а и деята е на жителите на населеното място. В подкрепа за осъществяването ѝ се ще помогнат доброволци от програмата "С ръце за село", на платформата "Фабрика за идеи", която е продължение на..

публикувано на 09.07.20 в 15:30

В "Музикална зона" на 09 юли 2020 слушаме Оторино Респиги

На днешния 9 юли се навършват 141   г. от рождението на италианския композитор, музиколог и диригент Оторино Респиги. Сред най-популярните му произведения е "Римска трилогия" , състояща се от три четиричастни симфонични поеми: "Римски фонтани" , "Римски пинии" и "Римски празници" . В първата авторът великолепно пресъздава чрез звукови..

публикувано на 09.07.20 в 09:00
Работни снимки от видинския сюжет за

"Аз съм българка"- среща на хора с богати души и очи, отворени за красотата

Млади, ентусиазирани, изпълнени с желание да прославят красотите на България и българското - има ги и днес. Това с пълна сила важи за Радослав Първанов, млад фотограф- обречен на любов към Родината, който е превърнал в мисия желанието си да покаже на света кои сме ние и всичко, с което трябва да се гордеем. Преди дни той снима видинския сюжет за..

публикувано на 08.07.20 в 18:30

Пътищата от и към Видин - игра на нерви

Дългочаканото строителство на магистрален път от София за Видин започна в отсечката Мездра - Ботевград, а докато тя се модернизира, движението от и към Видин се извършва по алтернативни маршрути. За тежкотоварните камиони, пътуващи към Видин, трябва да се използва пътя през Искърското дефиле, а за тези, които пътуват към София, е..

публикувано на 08.07.20 в 16:25