Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Деветата Щуроландия във Видин ще е онлайн

Снимка: Фондация Подкрепа за реализация- Видин

Темите в "Едно" на 29 май 2020 година:

*След месеците, в които заради пандемията и извънредното положение Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"- Видин беше на разположение на потребителите си предимно онлайн, отново се готви да отвори врати за посетители.

*Работата с потребителите ще е предимно на открито и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

*Във времето, в което контактът беше предимно дистанционен, на 18 май в центъра отбелязаха Деня на българския спорт. Проведоха викторина с въпроси на спортна тематика.

*Онлайн тази година ще е и детският празник Щуроландия, който от Фондация "Подкрепа за реализация" организират за девети път за Международния ден на детето.


По нов алгоритъм ще заработи от първи юни  Центърът за социална рехабилитация и интеграция. Ще се работи в индивидуални сесии, предимно на открито и в определени случаи в отделни помещения, с цел недопускане на рискови контакти между потребители и осигуряване на безопасна работна среда, посочват от Фондация "Подкрепа за реализация". 

"Взели сме всички предпазни мерки, имайки предвид епидемичната обстановка. Изготвили сме извънреден график с потребителите, които изявяват желание да посещават нашия център. На входа на центъра ще има филтър. Ще се измерва температурата на всеки един, включен в графика. Няма  да се допускат хора, които са без предпазни маски. Потребителите ще изпълняват само дейностите, които са включени в графика им за деня"- каза Юлита Петрова, организатор "Социално обслужване".

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция няма да се допуска влизането на външни лица. Всички служители ще са с предпазни маски или шлемове и ръкавици. Контактите между потребителите ще са сведени  до минимум. Строго ще се спазват и хигиенните правила.

Уреди за кинезитерапия ще са изнесени на открито.

"Подготвили сме специално място, където след индивидуална работа с всеки потребител да може да се дезинфекцира и подготвя за следващия, всичко да е съобразено с изискванията на здравните власти, така че да нямаме представа за заразяването… За потребителите ни е много важно запазването и подобряването на двигателното състояние"- обясни кинезитерапевтът Павел Павлов.

Във времето, в което физическите контакти в Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" във Видин бяха ограничени, събитията бяха онлайн. По повод Деня на българския спорт - 18 май в страницата на фондацията във фейсбук се проведе викторина.

"По традиция, всяка година, фондация "Подкрепа за реализация" и сдружение „Добро дърво", Сърбия, организират спортната инициатива "Международно спортно състезание за хора с увреждания - България-Сърбия". Тази година нямахме тази възможност и решихме във фейсбукстраницата на фондацията да организираме спортна викторина за нашите потребители и приятели…Повечето от нашите потребители са активни във фейсбук и с нетърпение очакват тази проява… Бяха въпроси не с голяма трудност, за да бъде забавно и да видим кой най-бързо ще отговори"- каза Павел Павлов.

Във викторината трети се класира Любомир Нешев, втора е Мариета Емилова, а първото място безспорно беше за Роми Гергова, дългогодишен спортист и настоящ спортен деятел.

"Когато прочетох обявата за състезанието, не се и замислих изобщо. Очаквах малко по-трудни въпроси, но се имаше предвид аудиторията, към която е насочено състезанието, а именно потребители на Центъра за социална рехабилитация и интеграция. За мен повечето от въпросите бяха лесни, но някои от тях ме затрудниха. Наистина беше голямо предизвикателство…Спортът калява изключително много не само здравето, но и волята на човека"- каза за участието в състезанието онлайн Роми Гергова.


За Международният ден на детето от фондация "Подкрепа за реализация" обещават щуро забавление във вълшебния град Щуроландия. Празникът за децата на Видин се организира за девета по ред година, но този път ще е онлайн на официалната фейсбук страница на фондацията, каза Юлита Петрова, организатор "Социално обслужване":

"По принцип мероприятието се провежда в Крайдунавския парк, но отново, имайки предвид сегашната ситуация, това няма как да се случи. Затова ние, екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция решихме, че можем да прехвърлим дейностите онлайн в нашата фейсбукстраница. Събитията ще бъдат разпределени в три поредни дни. На първи юни могат да се включат децата, които имат предпочитания към приложните изкуства и ги влече повече изобразителното изкуство. На втори юни сме предвидили спортно предизвикателство. Даже заснехме клипчета с част от екипа на центъра как скачаме, хвърляме топка в кош, играем дартс, за да стимулираме и нашите потребители и приятели да се включат. Третият ден вече ще е за многознайковците. Там нашите психоложки и специалният ни педагог са подготвили интересни образователни игри. За всеки от желаещите да се включат- малки и големи, да не забравяме , че всеки някога е бил дете, има по нещо, което да си избере и да се включи."

Арт- работилниците, които ще бъдат организирани на първи юни, са наречени "Сръчковците". Първата е под мотото "Моето детство през годините". Участниците трябва да изработят фотоколаж от три снимки от различни периоди от детството и да напишат под тях кратък текст, обясни арт- терепевтът Маня Стоянова.

Втората работилница е "Домашно ателие". В нея може да се участва с различни жанрове на изобразителното изкуство, материали, техники и приложни дейности.   

Готовите фотоколажи и произведения на изкуството могат да се изпращат чрез лично съобщение във фейсбук страницата на фондацията до 31.05.2020 г. Те ще бъдат публикувани на страницата на първи юни, съобщиха  организаторите.

Денят за тестване на съобразителност и знания ще е сряда. Поканата за участие във виртуалната стая "Многознайковците" отправя психологът Илияна Маринова:

"Ще има две игри. Едната от тях ще е "бесеница". Това е настолна игра. Другата игра ще е съчетаване на буквите в думи. Изцяло събитието ще е онлайн през фейсбук. Ще има предварително записване, за да знаем кои хора да включим."

Виртуалната стая на Щуроландия "Многознайковците" ще е в сряда от 15 часа. 

Повече по темите чуйте звуковия файл!

Вижте още

Странната молба на гадаринците

В Петата неделя след Петдесетница,  Христос изцелява двама обладани от бесове човеци. Той им дава свобода и радост, като чрез това ги предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и съвършенство. "И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им"..

публикувано на 12.07.20 в 08:00

Патронажна грижа помага на над 350 възрастни и хора с увреждания във Видин от началото на юни

Пандемията постави в изолацията хора в затруднено положение, чийто социални контакти и без това са ограничени. В община Видин социална програма помага за справяне с битовите проблеми на хора с увреждания и възрастни над 65 години, които не могат да се обслужват сами. Над 350 души от началото на юни получават подкрепа по програма за..

публикувано на 10.07.20 в 17:15

Поклоннически пешеходен поход преминава през Северозапада

Днес е деветият ден от започналия поклоннически пешеходен поход "Светият Път" 2020.  Маршрутът на похода е максимално близък до този на пренасяне мощите на Свети. Йоан Рилски от Търново до Рилския манастир, състоял се  през 1469 година. Тази година групата, тръгнала от Велико Търново наброява 9 човека. Намираме ги на път в община Никипол между селата..

публикувано на 09.07.20 в 16:15

Доброволци ремонтират киносалона в село Кошава

  Ремонт и обновяване на киносалона в селото планират във Видинското село Кошава. Организацията е на  Кметството и на читалище "Съзнание 1928" село Кошава, а и деята е на жителите на населеното място. В подкрепа за осъществяването ѝ се ще помогнат доброволци от програмата "С ръце за село", на платформата "Фабрика за идеи", която е продължение на..

публикувано на 09.07.20 в 15:30

В "Музикална зона" на 09 юли 2020 слушаме Оторино Респиги

На днешния 9 юли се навършват 141   г. от рождението на италианския композитор, музиколог и диригент Оторино Респиги. Сред най-популярните му произведения е "Римска трилогия" , състояща се от три четиричастни симфонични поеми: "Римски фонтани" , "Римски пинии" и "Римски празници" . В първата авторът великолепно пресъздава чрез звукови..

публикувано на 09.07.20 в 09:00
Работни снимки от видинския сюжет за

"Аз съм българка"- среща на хора с богати души и очи, отворени за красотата

Млади, ентусиазирани, изпълнени с желание да прославят красотите на България и българското - има ги и днес. Това с пълна сила важи за Радослав Първанов, млад фотограф- обречен на любов към Родината, който е превърнал в мисия желанието си да покаже на света кои сме ние и всичко, с което трябва да се гордеем. Преди дни той снима видинския сюжет за..

публикувано на 08.07.20 в 18:30

Пътищата от и към Видин - игра на нерви

Дълго чаканото строителство на магистрален път от София за Видин започна в отсечката Мездра - Ботевград, а докато тя се модернизира движението от и към Видин се извършва по алтернативни маршрути. За тежкотоварните камиони, пътуващи към Видин трябва да използва пътя през Искърското дефиле, а за тези, който пътуват към София е отворен..

публикувано на 08.07.20 в 16:25