Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 29 май 2020 година

Снимка: Община Белоградчик

С подобаваща почит и уважение белоградчишката общественост почете 170-годишнината от въстанието през 1850 г. В храма "Свети Велокомъченик Георги Победоносец" Негово високоблагоговейство свещеноиконом Рафаил отслужи панихида за геройски загиналите в огъня на въстанието борци за свобода. 


През месец април 2020 година общият брой на регистрираните безработни в област Видин е 6205, съобщават от Дирекция "Бюро по труда" Видин. Равнището на безработица е 16.40 %. 


Един нов случай на заразен с Covid-19 е установен във Видин за последните 24 часа. 26 от областта са излекувани за денонощие. Мъж и жена на 91 години от Дома в Кула са починали в болницата в Лом. 


Още 33 лица от област Видин са излекувани от COVID-19, по данни на Регионалната здравна инспекция, след обработка на получени от Националната референтна лаборатория протоколи, съобщават от Областна администрация Видин.


49 изследвания са коронавирус са били направени през изминалите 24 часа в област Враца, съобщиха от регионалната здравна инспекция.


От понеделник – 1 юни детските ясли и градини на територията на град Враца ще започнат работа. Създадена е организация от експертите в местната администрация, като оптималният брой деца в група ще бъде между 12 и 16. В случай на едновременно присъствие на повече от 20 възпитаници на съответната детска ясла или градина, ще се създават подгрупи. 


591 зрелостници в област Видин се очаква да се явят се на държавни зрелостни изпити по български език и литература на 1 юни и на втория задължителен зрелостен изпит на 3 юни. 


Първият държавен зрелостен изпит тази година ще се проведе в 18 училища в област Монтана. За първи път това ще стане в условията на извънредна епидемична обстановка заради коронавируса. 


Проект за нова база и разширяване дейностите на Младежкия център спечели Община Враца. С осигурената финансова помощ ще бъде изградена многофункционална база, която ще се обособи изцяло като пространство, където младите хора да провеждат обучения, занимания по интереси и да реализират своите проекти и инициативи. 


Програма за управление на община Мездра през мандат 2019-2023 г, разработена и внесена за разглеждане от кмета Иван Аспарухов, прие Общинският съвет. В средносрочния планов документ са залегнали пет стратегически цели, които включват възстановяване на икономиката, изграждане на инфраструктура, подобряване на образователна, здравна и социална система, развиване на туристическа, културна и спортна дестинации и не на последно място благоприятни условия на живот.Частични ремонтни дейности се извършват по второкласния път Видин - Кула - Връшка чука. Работи се в отсечката между 12-и и 40-и км, като се попълват банкети и неравности по пътната настилка, информират от Агенция "Пътна инфраструктура" в отговор на питане на Радио Видин. За подобряване на видимостта на шофьорите се изсичат млади дървета и храсти край пътя. 


Близо 16 т цигарени опаковки задържаха митнически служители в района на Дунав мост Видин - Калафат по подозрение, че се нарушават права на търговска марка.


Осем улици, в седем населени места от община Бойчиновци, са с нова асфалтова настилка, като са асфалтирани улици, на които е подменен водопроводът, поясни кметът Светлин Сретениев. 


100 хранителни пакета на стойност над 2000 лева са раздадени на крайно нуждаещи се жители на община МездраПомощта е осигурена от фондация "Адра"- България, която от няколко години си партнира с общината, обясни директорът на организацията Мариян Димитров. 


Нови форми и инициативи е осъществило през миналата година новоселското читалище, което отбеляза 145 години от  създаването си.


Четиридневен поклон под наслов "Ботеви дни 2020" обяви ОУ "Христо Ботев"- град Мездра по случай 144-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Тематичната програма включва четири инициативи, в които ще се изявят ученици от начален и прогимназиален етап под ръководството на техните учители- Ралица Ангелова - учител по история,  Силвия Пешевска- начален учител и Румяна Стоянова -начален учител.


В село Зверино ще почетат Ботев и неговите четници с рецитал и митинг-заря. На 03 юни от 21:15 часа ще бъдат поднесени венци на паметника на загиналите Ботеви четници в селото, след което Художествено - творчески клуб "Факел" ще изнесе рецитал, а в 21:30 часа започва митинг-заря. 


"Живейте цветно, без тютюнев дим!". Призивът отправя екипът на Общински съвет по наркотичните вещества Видин в специален видеоклип, създаден по повод Световния ден без тютюнев дим - 31 май. Целта е повече хора да осъзнаят последствията от вредния навик и да се откажат от него, обясни Силвия Нелчева, социолог в организацията.


Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова.


В Лом стартира четиринадесетото издание на Националния литературен конкурс "Яна Язова". В конкурса могат да участват творци на възраст от 14 до 35 години. 


Горещо лято, с по-малко валежи, очакват синоптиците. Прогнозата е дългосрочна, поясни Леночка Ангелова - началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана.


Вижте още

Снимката на 9 юли 2020 година

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира  огнище  на заболяването Нюкясълска болест по птиците в два животновъдни обекта – лично стопанство, в с. Гюргич, общ. Ружинци, обл. Видин. Затягат се мерките срещу разпространение на коронавируса у нас. Драстичен скок на новозаразените с коронавирус за денонощие у нас. 240..

публикувано на 09.07.20 в 18:05

В Белоградчик се проведе обучение за предстоящото преброяване

В Белоградчик се проведе обучение на регистраторите, които ще извършат предварителния обход на територията на региона във връзка с предстоящото преброяване на населението, което ще стартира през месец януари 2021 г. Наетите регистратори подписаха договорите с Териториалното статистическо бюро. Обучителите разясниха работата със специалната програма,..

публикувано на 09.07.20 в 16:25

Установиха огнище на Нюкясълска болест по птиците във Видинско

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на заболяването Нюкясълска болест по птиците в два животновъдни обекта – лично стопанство, в с. Гюргич, общ. Ружинци, обл. Видин. Болестта беше потвърдена в две съседни стопанства за лични нужди, в които се отглеждат смесено кокошки, пилета, пуйки и гъски след възникнало..

публикувано на 09.07.20 в 15:58

Онлайн платформа ще популяризира нематериалното културно наследство от региона

Онлайн платформа ще популяризира нематериалното културно наследство от областите Видин и Зайчар. Събрани са 100-те най- добри елемента, каза Красимир Кирилов- представител на Асоциацията за насърчаване на туризма - Видин: "Направена е по един модерен начин. Използвани са елементи, които и самият аз досега не бях виждал. Стана доста..

публикувано на 09.07.20 в 15:13

Трима новозаразени с COVID 19 в област Враца

Трима са новите инфектирани с коронавирус в област Враца през изминалото денонощие. Интересен е фактът, че и тримата са мъже, съобщиха от регионалната здравна инспекция.  Установените случаи са при 29-годишен жител на Мездра, както и врачани, съответно на 23 и на 18 години.  За последните 24 часа здравните власти не са тествали нови жители на..

публикувано на 09.07.20 в 14:43

Талант от Монтана с четири награди от Международен конкурс

12-годишната Магдалена Александрова от Обединен детски комплекс "Ние, врабчетата" към Центъра за подкрепа за личностно развитие в Монтана спечели 4 награди от Международния конкурс "Junior's Hope online" - Молдова. Това каза Миглена Георгиева от Обединен детски комплекс " Ние Врабчетата": "Изключително сме щастливи от наградите, които спечелиха..

публикувано на 09.07.20 в 14:19

Спомени за събора на "Кадъ боаз"

Второто по мащабност събитие след празника на Белоградчик е Международният събор на пограничните райони в местността "Кадъ боаз". За съжаление тази година той няма да се проведе, поради мерките за безопасност във връзка с разпространението на COVID - 19. Това е първото прекъсване след 2001 година, когато по инициатива на община Белоградчик и сръбските..

публикувано на 09.07.20 в 14:00