Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатна ваканция за деца, които никога не са ходили на море

2
Снимка: Галена Ковчазова


Почивка на българското Черноморие в Поморие за деца, които никога не са ходили на море, осигурява фондацията "Ако си дал".

Стефан Чолаков е основният организатор, помагат му доброволци. Занимава се изцяло с благотворителност, а бизнесът му е извън България. Според него, в България около 40% от хората са бедни. Прави това, защото така се чувства добре. Вече четвърта година дава възможност на 30 семейства, които никога не са водили децата си на море, да направят това напълно безплатно. Осигурява почивка за пет нощувки в база на фондацията, която се намира  в Поморие.

"Предимно помагаме на хора в затруднение, възрастни хора и самотни родители с дечица, които са в различни трудности. Като идеята ни е да не ги подпомагаме постоянно, а да ги научим сами да се справят с живота. Почти всички дейности са насочени в тази посока. Единствено морето, което правим, е чиста форма на благотворителност. 30 семейства ги изпращаме всяка година на море. Взимаме ги от дома им, караме ги на нашата база в Поморие, там осигуряваме храната за целия период на престоя, съответно след това ги връщаме обратно. Ние поемаме всички разходи, реално на хората не им трябват никакви средства. Тази година имаме едно семейство от Враца, което се е записало. Имаме няколко критерия - първото условие е родителите да нямат възможност да заведат децата си на почивка, другото изискване - да се грижат за децата си, третото условие - родителите да не пушат. Ако родителите пушат - или лъжат, че нямат възможности, или не обичат достатъчно децата си. Защото разходите за цигари са сериозен разход ..."

Тази година интересът към ваканцията на море е много слаб. Стефан Чолаков предполага, че това е поради извънредната ситуация. Контактува с читалищата, те му предоставят информация за семейства, които не са имали финансовата възможност да заведат децата си на море. Тази година организаторите се обръщат към всички българчета, които познават деца, които никога не са ходили на море, да дадат предложения за тях:

 "Доброволци взимат семействата от дома им или им плащаме автобусни билети или билети за влаковете, на морето ги посреща отново доброволец и ги настаняваме в апартамент с три спални. Там има всичко необходимо за плажа,...има храна за целия период, хладилниците са пълни с храна. Досега сме имали възможност да даваме по 20 лв на ден за сладолед на децата, за да могат да усетят пълноценно почивката. Всичко, което предоставяме на хората, е от дарения...."
 
Фондацията "Ако си дал" набира трайни хранителни продукти, хигиенни материали, козметика, вещи за плаж, както и пари, необходими за джобни. Все още има свободни места за Поморие за месец юни, уточнява Стефан Чолаков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00