Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Последен час по български език и литература с Милена Георгиева"

5
Милена Георгиева, учител по български език и литература
Снимка: личен архив"Последен час по български език и литература с Милена Георгиева" така се нарича видеофилмът, който  преподавателят по български език Милена Георгиева публикува във фейсбук страницата на ППМГ" Екзарх Антим Първи" Видин.

Видеото е вид откровение и обобщение на изминалите пет училищни  години в часовете по български.  

Милена Георгиева разговаря с всеки 12 клас искрено и непринудено. Учениците споделят своите спомени, чувства, виждания за бъдещето. И най-важното - всеки благодари за търпението и за наученото през годините, всеки казва това, което е искал да каже и което е премълчал. Някои представят свои стихове, други правят емоционални и неочаквани сравнения. Самият видеофилм е проект на випуск 2020 и носи посланието :" Всички сме общност, макар и различни", снимат го в последния час по български - обяснява Милена Георгиева.

"Предложих им и те се съгласиха да запишем този последен час без предварителен сценарий, заложихме на непосредственост...макар че си бяха подготвили някои текстчета, това беше час, в който не поставяме въпроси и няма оценки, да си кажем това, което искаме или това, което сме премълчали, но трябва да се каже...Определено ме изненадаха някои, разкриха се в неподозирана за мен светлина...и с това, че са повече емоционални и с ученическото си творчество...Някои от учениците ми писаха и се оказа, че гледайки клипа на съседния клас, не са подозирали, че даден ученик би могъл това да каже или  така да се чувства...май си остават понякога непознати един за друг....Това е взаимен процес, отдавна учителят не е всезнаещият, знанието е много често самотно занимание...Научиха ме никога да не застивам в самомнението, че знам нещо категорично и окончателно, изненадвали са ме в хода на работас неподозирани наблюдения върху художествена творба.."

Едночасовият филм показва учениците в нова светлина, показва скрити техни заложби, неизречени мисли , нови разбирания и позиции за живота, за училището, за приятелството, за литературата, за лъжата. почетно отличие

 " Преписването -инстинкт за самосъхранение, за оцеляване, когато можеш да намериш по-лекия път,  изкусително  е, това беше в предишни години, в последно време, когато матурата е наблизо, достигнахадо това, че няма смисъл да преписват, а да го решат ....Четенето няма да ги повреди, може само да допринесе за развитието им.. Почетното отличие "Неофит Рилски" за мен означава много, признание за това, което правя с желание и обич...То е много за мен и зад него стоят много години съвестно и съзнателно аз работех с мисъл да съм полезна за учениците си и дано да съм успяла...Пожелавам на учениците си първо здраве, пожелавам успех, пожелавам им и късмет. Аз съм убедена, че упоритостта постоянството, трудолюбието любознателността - всичко това води към успеха..пожелавам им го и дано намерят своето място. Дано да бъдат заобиколени с добри хора и  те самите да останат добри хора."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още
национална диплома на МОН

Трима ученици от Северозапада кандидати за отличието на МОН "Национална диплома"

73 -ма зрелостници в страната са взели с пълни шестици на Държавните си зрелостни изпити тази година. Предстои комисия да направи подбор и министърът на образованието Красимир Вълчев да връчи почетното отличие на МОН "Национална диплома" на зрелостници, които имат отличен успех (6,00) по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно..

публикувано на 07.07.20 в 15:35
Градски плаж

По-добри условия за градския плаж "Баба Вида" искат видинчани

Началото на месец юли е, време за летен отдих и почивка на планина, море или край водни басейни. Във Видин една от алтернативните възможности за почивка е плажуването край реката или край басейна.  Активният летен сезон започна, а  градският плаж "Баба Вида" все още няма изгледи да започне да функционира нормално. Душове няма, чешмичката не работи,..

публикувано на 07.07.20 в 14:45

Започна връчването на уведомителни писма на собствениците на имоти по главен път Е-79

Указания за процедурата по отчуждаване получиха на работна среща кметове и кметски наместници на населените места, разположени по трасето на бъдещия инфраструктурен проект на територията на Община Видин и Община Грамада - селата Новоселци, Слана бара, Синаговци, Търняне, Жеглица, Ивановци, Срацимир и град Дунавци. "До края на месец юли..

публикувано на 06.07.20 в 17:21

Фестивалът The Bridge ще е онлайн

От 13-ти до 17 юли ще се проведе 11-то издание на младежкия фестивал на изкуствата Тhe Bridge , едно от най-очакваните събития във Видин през лятото. За седмица по време на фестивала, работилниците по изкуствата събират десетки младежи, а част от програмата са концерти и изложби, на участници в събитието. Заради пандемията..

публикувано на 06.07.20 в 15:10

Гарбриела Кирилова: Тайната на успеха е екипната работа

През тази седмица рожден ден отбеляза треньорът и създател на един от най-успешните спортни клубове във Видин - Клуб по самбо и джудо "Бъдин" - Габриела Кирилова . Това е идеален повод да ви срещнем с тази сърцата видинска шампионка, посветила живота си на самбото и джудото. Самата тя е многократен републикански шампион по джудо и..

публикувано на 05.07.20 в 17:50

Силната вяра на стотника

Намираме се в Четвърта неделя след Петдесетница , в която си припомняме за великите благоволения на Бог към падналото човечество и се усилваме в любов към Него и Неговото Евангелие. "Господи, аз не съм достоен да влезеш под покрива ми; но кажи само дума и слугата ми ще оздравее" (Мат. 8:8) "Братя и сестри,..

публикувано на 05.07.20 в 08:00

"Бургер, мюзик и чил парти" организират във Видин

"Бургер, мюзик и чил парти" ще се проведе във Видин на 4 юли. Събитието ще бъде на открито в района на стария "ДАП"- ул. "Теодосий Търновски" 3 и ще от типа "кар паркинг" парти. Диджей ще бъде добре познатият от други местни музикални събития Ilzoo-Никола Гърков. Датата 4 юли не е избрана случайно, тя е символична, в САЩ именно на този..

публикувано на 03.07.20 в 15:21