Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започва изграждането на компостираща инсталация в Лом

Снимка: Община Лом

В Лом ще започне изграждането на компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци. След проведена процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител, Общината сключи договор с класирания на първо място участник, съобщават от местната общинска управа. 


В срок от 30 дни ще бъде изработен идеен инвестиционен проект, а срокът за изработването и приемането на работния проект е 60 дни. Строителството на инсталацията е предвидено да се извърши в рамките на 300 дни. Целта на проекта е да се намали количеството депонирани биоразградими отпадъци, генерирани на територията на община Лом, чрез разделното събиране и оползотворяване на зелените и биоразградимите битови отпадъци. 

Компостиращата инсталация ще бъде изградена на площ от близо 17 хиляди квадратни метра в местността "Под шосето" край кв. "Моминброд”, а стойността на инвестицията е в размер на три милиона и двеста хиляди лева. Средствата са от eвропейско и национално финансиране, както и съфинансиране от Община Лом. Инсталацията е с капацитет над 3000 тона годишно и ще обслужва близо 25 000 жители.


Вижте още

Един диагностициран с Covid-19 за последните 24 часа във Видин

Един нов случай на коронавирус е  регистриран  в област Видин  за последното денонощие. По данни на Регионална здравна инспекция става въпрос за  мъж на 41-годишна възраст от община Видин. Той е потърсил лекарска помощ в болницата в Лом, взета му е проба за COVID-19, която се оказва положителна. Към момента мъжът е хоспитализиран в..

публикувано на 16.07.20 в 12:50
БСП Видин

От Областния съвет на БСП във Видин с позиция срещу създаването на Инициативен комитет за председател на левицата

Категорично възмущение от  организирания от народния представител Филип Попов Инициативен комитет в подкрепа на определен кандидат за председател на БСП изразиха  членовете на Областния съвет на   БСП - Видин на свое заседание, вчера .   Като причини за недоволството от Областния съвет изтъкват, че голяма част от участниците..

публикувано на 16.07.20 в 10:25

Пожар в Комарево отне два живота

Намериха два обгорели трупа след пожар в селска къща, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал вчера в белослатинското село Комарево, а сигнал за него бил подаден към 17:35 часа. Повиканите на помощ пожарникари потушили пламъците в дома, след което открили обгорелите тела. По думите на собственика, в къщата били двете му дъщери - на 30 и 31..

публикувано на 16.07.20 в 09:00

Тестват за Covid-19 полицаи от Враца

Масово тестване за коронавирус започва от днес в Районното управление на полицията във Враца. Макар че информацията още не е официално потвърдена от силовото подразделение, е създадена организация за изследване в лабораторията на МБАЛ "Христо Ботев". Тестването е във връзка с  хоспитализирането на 50-годишна жителка на областния град, която е..

публикувано на 16.07.20 в 08:15
Входът на завода в Горни Лом.

Апелативният съд в София заседава по делото за взрива в Горни Лом

За днес в Апелативния съд в София е насрочено  заседание  по делото за 15-те жертви от взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом на първи октомври 2014 година. Обвиняемите са четирима. Делото се гледа на втора инстанция, след като преди година Окръжният съд Видин оправдава  всичките четирима.  Обвинението е за отнемане на човешки живот..

публикувано на 16.07.20 в 08:10
Тест за Covid-19

Нови случаи на Covid-19 във Видин и Враца, в Монтана няма

232 са новите случаи на Covid-19 у нас за последното денонощие при направени 5 393 PCR теста, показват официалните данни, публикувани на Единния информационен портал. Така броят на установените до сега е 7 877. От тях активни са 3 744.  Два са новите случаи във  Видин , един във  Враца. Няма нови доказани проби за област Монтана . 221 са..

публикувано на 16.07.20 в 07:50

Снимката на 15 юли 2020 година

Поради увеличената популация на комари Община Видин предприема бързи мерки.  Тази сутрин започнаха  пръскания в видинския  кв. „Нов път“. Масираната обработка продължи и в други квартали на града. По-късно тази вечер предстои да бъдат обхванати и останалите жилищни комплекси. Адвокатският съвет при адвокатска колегия Видин излезе със свое..

публикувано на 15.07.20 в 17:50