Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн курс за млади магьосници започва във Враца

Снимка: Theos Magic SHOW (Теос- Т. Славов)


Ще има ли скоро мистър Сенко заместници сред младежите във Враца и къде се крие магията? Това ще се разбере в края на юни, когато ще приключи курсът за магьостици- онлайн-инициатива на Младежкия център във Враца. Курсът ще се води от Маг Теос - Тодор Славов. Поводът е 1 юни - Деня на детето. 

През целия месец юни ще бъдат излъчени четири видео урока с базови умения. Всички, които желаят, ще бъдат включени. Няма ограничения във възрастта и броя на участниците. Идеята идва от това, че от 1 до 101 години абсолютно всички обичат магията, обясни Михаела Митева от Младежкия център във Враца.

"По този начин искаме да зарадваме потребителите на младежкия център, нашите приятели, доброволци, посетители, с нещо иновативно, защото лично аз до сега не знаех, че изобщо някой може да прави онлайн курс за магьосници. Това ще бъде четири степенен курс. Ще направим една затворена група, където всеки, който желае ще бъде включен и в рамките на месец юни всяка седмица Теос ще качва по едно клипче с фокус, който показва как се прави и участниците трябва да повтарят фокуса. Той ще им задава един вид домашни. Те ще трябва да се снимат, да пращат клипчетата в групата. Няма ограничения във възрастовата група. Няма ограничения в броя посетители. Колкото повече, толкова повече, както е казал мечо Пух. Трябва да се заяви желание за участие на страницата на младежкия център и трябва свсички, които желаят да участват да се сприятелят с профила на Младежкия център във фейсбук, за да можем да ги добавим в затворената група. Иначе ще бъде абсолютно безплатно за всички и се надяваме да бъде доста забавно."

Теос е млад илюзионист, актьор и ентъртейнър, който също така се занимава с театрална режисура и е сценарист и драматург на четири театрални постановки, в които също така играе главни роли. Започва развитието си в театрална школа "Апропо" в Димитровград, като и до днес продължава театралната си дейност там като актьор, режисьор и сценарист в школалата. В момента е на 24 години, като започва да се занимава с магия още от много ранна възраст, вече почти 15 години, споделя младият маг.

"Всяко изкуство за да се развие и да стане занаят е хубаво да се започне от много ранна детска възраст, затова е и повода, по който се чуваме .Той е свързан с младите магьосници от Враца, които се надявам ,че някои от тях ще бъдат бъдещи такива. Враца е неслучаен град на магическата карта в България, тъй като от там е дойена на българската магия мистър Сенко, така че за мен е огромно удоволствие да направя този проект именно за тях. Това е една интересна идея, която се роди по време на извънредното положение и предвид това, че децата бяха вкъщи, учеха от вкъщи и не можеха да се занимават с любимите им неща, а магията и фокусите са нещо любимо за всички от 0 до 101 години. Фокусите всички ги обичат и затова аз предложих на младежките центрове в България, на което предложение именно и Враца се отзова, да направиме един дигитален курс, който се работи дистанционно от него, който дори е много по удобен, защото децата не е задължително от 5 до 6 даработим. Не, те могат в 8 часа да седнат, да си видят материала. Всичко е направено много леко, забавно. То не е като в училище математика или нещо друго натоварващо. Съдържанието включва в месеца общо 4 дигитални занятия, които са предварително заснети. Всяко от тях съдържа няколко базови магически ефекта от различни раздели на магията, специално ориентирани към деца и към начинаещи, като сме запазили, да не е нещо елементарно. Баланса между впечатляващ евект и лесен ефект е много добре застъпен тук, за да може интереса им да се поддържа."

За Маг Теос най- голямата магия е приятелството. Той е носител на наградата за магия в България две поредни години през 2016-та и 2017-та. Работил е с Астор и имат общ спектакъл, който се надява да започнат скоро пак да го играят. Има награда за международен културен принос и две международни награди за работа с деца.


Повече чуите в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00