Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Онлайн курс за млади магьосници започва във Враца

Снимка: Theos Magic SHOW (Теос- Т. Славов)


Ще има ли скоро мистър Сенко заместници сред младежите във Враца и къде се крие магията? Това ще се разбере в края на юни, когато ще приключи курсът за магьостици- онлайн-инициатива на Младежкия център във Враца. Курсът ще се води от Маг Теос - Тодор Славов. Поводът е 1 юни - Деня на детето. 

През целия месец юни ще бъдат излъчени четири видео урока с базови умения. Всички, които желаят, ще бъдат включени. Няма ограничения във възрастта и броя на участниците. Идеята идва от това, че от 1 до 101 години абсолютно всички обичат магията, обясни Михаела Митева от Младежкия център във Враца.

"По този начин искаме да зарадваме потребителите на младежкия център, нашите приятели, доброволци, посетители, с нещо иновативно, защото лично аз до сега не знаех, че изобщо някой може да прави онлайн курс за магьосници. Това ще бъде четири степенен курс. Ще направим една затворена група, където всеки, който желае ще бъде включен и в рамките на месец юни всяка седмица Теос ще качва по едно клипче с фокус, който показва как се прави и участниците трябва да повтарят фокуса. Той ще им задава един вид домашни. Те ще трябва да се снимат, да пращат клипчетата в групата. Няма ограничения във възрастовата група. Няма ограничения в броя посетители. Колкото повече, толкова повече, както е казал мечо Пух. Трябва да се заяви желание за участие на страницата на младежкия център и трябва свсички, които желаят да участват да се сприятелят с профила на Младежкия център във фейсбук, за да можем да ги добавим в затворената група. Иначе ще бъде абсолютно безплатно за всички и се надяваме да бъде доста забавно."

Теос е млад илюзионист, актьор и ентъртейнър, който също така се занимава с театрална режисура и е сценарист и драматург на четири театрални постановки, в които също така играе главни роли. Започва развитието си в театрална школа "Апропо" в Димитровград, като и до днес продължава театралната си дейност там като актьор, режисьор и сценарист в школалата. В момента е на 24 години, като започва да се занимава с магия още от много ранна възраст, вече почти 15 години, споделя младият маг.

"Всяко изкуство за да се развие и да стане занаят е хубаво да се започне от много ранна детска възраст, затова е и повода, по който се чуваме .Той е свързан с младите магьосници от Враца, които се надявам ,че някои от тях ще бъдат бъдещи такива. Враца е неслучаен град на магическата карта в България, тъй като от там е дойена на българската магия мистър Сенко, така че за мен е огромно удоволствие да направя този проект именно за тях. Това е една интересна идея, която се роди по време на извънредното положение и предвид това, че децата бяха вкъщи, учеха от вкъщи и не можеха да се занимават с любимите им неща, а магията и фокусите са нещо любимо за всички от 0 до 101 години. Фокусите всички ги обичат и затова аз предложих на младежките центрове в България, на което предложение именно и Враца се отзова, да направиме един дигитален курс, който се работи дистанционно от него, който дори е много по удобен, защото децата не е задължително от 5 до 6 даработим. Не, те могат в 8 часа да седнат, да си видят материала. Всичко е направено много леко, забавно. То не е като в училище математика или нещо друго натоварващо. Съдържанието включва в месеца общо 4 дигитални занятия, които са предварително заснети. Всяко от тях съдържа няколко базови магически ефекта от различни раздели на магията, специално ориентирани към деца и към начинаещи, като сме запазили, да не е нещо елементарно. Баланса между впечатляващ евект и лесен ефект е много добре застъпен тук, за да може интереса им да се поддържа."

За Маг Теос най- голямата магия е приятелството. Той е носител на наградата за магия в България две поредни години през 2016-та и 2017-та. Работил е с Астор и имат общ спектакъл, който се надява да започнат скоро пак да го играят. Има награда за международен културен принос и две международни награди за работа с деца.


Повече чуите в звуковия файл.

Вижте още

Странната молба на гадаринците

В Петата неделя след Петдесетница,  Христос изцелява двама обладани от бесове човеци. Той им дава свобода и радост, като чрез това ги предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и съвършенство. "И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им"..

публикувано на 12.07.20 в 08:00

Патронажна грижа помага на над 350 възрастни и хора с увреждания във Видин от началото на юни

Пандемията постави в изолацията хора в затруднено положение, чийто социални контакти и без това са ограничени. В община Видин социална програма помага за справяне с битовите проблеми на хора с увреждания и възрастни над 65 години, които не могат да се обслужват сами. Над 350 души от началото на юни получават подкрепа по програма за..

публикувано на 10.07.20 в 17:15

Поклоннически пешеходен поход преминава през Северозапада

Днес е деветият ден от започналия поклоннически пешеходен поход "Светият Път" 2020.  Маршрутът на похода е максимално близък до този на пренасяне мощите на Свети. Йоан Рилски от Търново до Рилския манастир, състоял се  през 1469 година. Тази година групата, тръгнала от Велико Търново наброява 9 човека. Намираме ги на път в община Никипол между селата..

публикувано на 09.07.20 в 16:15

Доброволци ремонтират киносалона в село Кошава

  Ремонт и обновяване на киносалона в селото планират във Видинското село Кошава. Организацията е на  Кметството и на читалище "Съзнание 1928" село Кошава, а и деята е на жителите на населеното място. В подкрепа за осъществяването ѝ се ще помогнат доброволци от програмата "С ръце за село", на платформата "Фабрика за идеи", която е продължение на..

публикувано на 09.07.20 в 15:30

В "Музикална зона" на 09 юли 2020 слушаме Оторино Респиги

На днешния 9 юли се навършват 141   г. от рождението на италианския композитор, музиколог и диригент Оторино Респиги. Сред най-популярните му произведения е "Римска трилогия" , състояща се от три четиричастни симфонични поеми: "Римски фонтани" , "Римски пинии" и "Римски празници" . В първата авторът великолепно пресъздава чрез звукови..

публикувано на 09.07.20 в 09:00
Работни снимки от видинския сюжет за

"Аз съм българка"- среща на хора с богати души и очи, отворени за красотата

Млади, ентусиазирани, изпълнени с желание да прославят красотите на България и българското - има ги и днес. Това с пълна сила важи за Радослав Първанов, млад фотограф- обречен на любов към Родината, който е превърнал в мисия желанието си да покаже на света кои сме ние и всичко, с което трябва да се гордеем. Преди дни той снима видинския сюжет за..

публикувано на 08.07.20 в 18:30

Пътищата от и към Видин - игра на нерви

Дълго чаканото строителство на магистрален път от София за Видин започна в отсечката Мездра - Ботевград, а докато тя се модернизира движението от и към Видин се извършва по алтернативни маршрути. За тежкотоварните камиони, пътуващи към Видин трябва да използва пътя през Искърското дефиле, а за тези, който пътуват към София е отворен..

публикувано на 08.07.20 в 16:25