Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ГЕРБ във Видин- отлив на хора с ръководни позиции, нови са записани

Има ли разцепление в ГЕРБ Видин

48 от членовете на ГЕРБ във Видин са подали заявления за напускане през последните седмици. Сред тях са предишният кмет на общината Огнян Ценков, Албена Георгиева, която беше областен управител, както и общинският съветник Калин Каменов. Според областния координатор, депутата от ГЕРБ Владимир Тошев, напусналите са по-малко, защото петима от подалите заявления, не са членове на политическата партия. "Няма отлив, а напротив- записани са нови членове", каза Тошев. 
Причината за подадената оставка е несъгласието с партийната политика на местно ниво и политиката на областното ръководство на ГЕРБ за развитието на община Видин, коментира предишният кмет Огнян Ценков. Той беше кандидат на политическата партия за втори мандат, но загуби на втория тур на местните избори. Като водач на партийната листа влезе в състава на Общинския съвет: 
"По време на местните избори беше извършено едно предателство спрямо всички членове и симпатизанти на партията, които работиха именно за спечелването на изборите и високите резултати, които постигнахме с избирането на 12 общински съветници и с първата кандидатура по брой гласове в изборите за кмет на община Видин на първия тур. През цялото време срещу нас са работили, както областният координатор Владимир Тошев, за когото получавахме множество сигнали, че той привиква хора и ги уговаря да не гласуват за мен, а да гласуват за д-р Ценков, който беше кандидат на коалиция СДС. Впоследствие такива сигнали получавахме и за други членове на общинското ръководство като Любомир Низамов, Валери Василев, Християн Христов, Емилиян Енчев, Николай Цветков, а в последствие при провеждането на избора, на тържественото заседание за председател на Общинския съвет също се оказа, че и Веселка Асенова, Венцислав Томов, Бисерка Каменова не са гласували за мен, като преди това имахме срещи, в които те декларираха своята лоялност и готовност именно да гласуват за председател на Общинския съвет да бъде от листата на общинските съветници от ГЕРБ и конкретно моята кандидатура. Бяха провеждани срещи с централното ръководство на партията. Беше подавана информация по време на предизборната кампания, така че ръководството на партията беше запознато, какво се случва тук. Имахме обещанието, че това нещо ще бъде прекратено и няма да се допусне. Въпреки това между първи и втори тур се разви внушението, че кандидатът за кмет на ПП ГЕРБ е д-р Цветан Ценков. То не беше нито оборено, нито по никакъв начин аз не получих някаква подкрепа от ръководството на партията. Впоследствие, след приключването на изборите, при представянето на избраните вече кметове от ПП ГЕРБ в София на национално събитие, д-р Цветан Ценков беше разпознат, представен като кметът вече на ГЕРБ. Това естествено доведе до много голямо недоволство сред членския състав и симпатизантите."

Според Огнян Ценков на шести декември миналата годината е проведена среща на Изпълнителната комисия на ГЕРБ в присъствието на лидера Бойко Борисов и тогава е имало решение за смяна на областния координатор във Видин, но след това е бил възстановен. Бившият кмет твърди, че спрямо хората, които са били в екипа му, е упражнен реваншизъм, а кметски наместници, които в предишния мандат са били назначени от него, сега са заменени от други. Отрече причината за неговата оставката да е нов политически проект, но не изключи в бъдеще да участва в такъв:
"Причините, които са за напускането ми, са тези. Естествено, че в случай на подходящ такъв проект, трябва да се запозная първо с платформата. Всеки българин, както и аз, може да ползва неприкосновеното право от Конституцията за самоопределяне религиозно и политически. За да не се използва и да се манипулира и да се изопачава целия този процес, че едва ли не аз напускам, защото някой публикува какви ли не статии преди това в жълти вестници, че аз ще правя партия с някого си. Това в случая не е причината за всичко, което се получава в ГЕРБ."

Огнян Ценков остава в състава на Общинския съвет. За Радио Видин каза, че заедно с Калин Каменов и бившия заместник-кмет Венци Пасков проучват и ще се възползват от възможността за създаване на собствена група в Общинския съвет. Предишният областен управител Албена Георгиева, която също напусна ГЕРБ, каза, че решението ѝ е дълго обмисляно и сензация няма:
"Ще започна с това, че решението ми за напускане на партията е дълго обмислено. В него няма никаква сензация всъщност. Мотивът ми е ясно изразен. Причините са в несъгласието ми с политиката на областното ръководство, на областния координатор и за да няма спекулации по въпроса, ще кажа, че преди три месеца, когато си подадох отвод от общинското ръководство, още тогава ясно описах причините за това. След това си подадох и заявление за отказ от членство в партията. Всичко започна миналата година около местните избори. Аз също станах свидетел на едно предателство. Много сигнали получавахме още тогава от членове и симпатизанти на партията, че областният координатор и част от ръководството работят срещу собствения си кандидат, срещу принципите, срещу идеите на партията. В крайна сметка това се доказа и впоследствие след това, когато е проведен след формирането на Общински съвет Видин избор на председател. Половината от представителите на групата на ГЕРБ гласуваха срещу собствения си кандидат. Всичкото това ме накара да подам и заявление за отказ от членство. Началото на миналата седмица го направих. Тогава подадох заявлението, след като от медиите разбрах, че бившите ми колеги от местното общинско ръководство смятат да ме предложат за изключване и нали разбирате, при така създалата се ситуация, моето място вече не е в ГЕРБ Видин."
Всеки млад човек трябва да е политически ангажиран и с особено силна гражданска позиция, каза Албена Георгиева в отговор на въпроса дали би участвала в друг политически проект.:
"Как да го коментирам? Твърде много спекулации се появиха в последните дни по тоя въпрос. Аз още когато запознах своите приятели в социалната мрежа с решението си да напусна партията написах, че всеки един млад човек трябва да бъде и политически ангажиран и с особено силна гражданска позиция. Подобни случки не биха могли да ме откажат от моите принципи и от моите възгледи, така че към настоящия момент мога да отговоря, че продължавам напред."

Подалите заявления за напускане не са посочили мотиви, каза народният представител и областен координатор на ГЕРБ Владимир Тошев. Допълни, че решението за всеки от тях е лично: 
"Подали са заявления за напускане 48 човека. От тях 5 човека не са членове на ГЕРБ, се оказа по документи. Проверено е през регистрите ни. Отделно от това всичките заявления, които са подадени, са абсолютно еднотипни. Размножени са на ксерокс и няма мотиви. Единственото, което е декларирано - "желая да напусна политическа партия ГЕРБ". Считам, че молбата ми ще бъде удовлетворена от датата на постъпване в централата в София. Без мотиви, без нищо. Мисля, че това е лично решение, съжалявам. Лоши думи няма да кажа нито за двамата, които са най- видни - Албена Георгиева, бившата областна управителка и бившата служителка в офиса Иванина Ценкова. Работили сме заедно. Решили са по някакви причини. Най- вероятно ще правят нов проект около Огнян Ценков. Той споменава две имена - Цветан Цветанов или Михаил Миков. Личен избор. Това е обществена дейност, която аз не бих желал да коментирам. Ще повлияе това в много положителна насока, но нека да се случат нещата. То, както се разчу за напускане на 40 човека, така се разчу и за постъпване в партията на над 200 човека. Но нека да стане факт и ще го коментираме пак. След като разбраха, че тези са напуснали, сега масово подават молби, без да ги притискам и без да кандърдисвам никого."

Вижте още

Странната молба на гадаринците

В Петата неделя след Петдесетница,  Христос изцелява двама обладани от бесове човеци. Той им дава свобода и радост, като чрез това ги предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и съвършенство. "И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им"..

публикувано на 12.07.20 в 08:00

Патронажна грижа помага на над 350 възрастни и хора с увреждания във Видин от началото на юни

Пандемията постави в изолацията хора в затруднено положение, чийто социални контакти и без това са ограничени. В община Видин социална програма помага за справяне с битовите проблеми на хора с увреждания и възрастни над 65 години, които не могат да се обслужват сами. Над 350 души от началото на юни получават подкрепа по програма за..

публикувано на 10.07.20 в 17:15

Поклоннически пешеходен поход преминава през Северозапада

Днес е деветият ден от започналия поклоннически пешеходен поход "Светият Път" 2020.  Маршрутът на похода е максимално близък до този на пренасяне мощите на Свети. Йоан Рилски от Търново до Рилския манастир, състоял се  през 1469 година. Тази година групата, тръгнала от Велико Търново наброява 9 човека. Намираме ги на път в община Никипол между селата..

публикувано на 09.07.20 в 16:15

Доброволци ремонтират киносалона в село Кошава

  Ремонт и обновяване на киносалона в селото планират във Видинското село Кошава. Организацията е на  Кметството и на читалище "Съзнание 1928" село Кошава, а и деята е на жителите на населеното място. В подкрепа за осъществяването ѝ се ще помогнат доброволци от програмата "С ръце за село", на платформата "Фабрика за идеи", която е продължение на..

публикувано на 09.07.20 в 15:30

В "Музикална зона" на 09 юли 2020 слушаме Оторино Респиги

На днешния 9 юли се навършват 141   г. от рождението на италианския композитор, музиколог и диригент Оторино Респиги. Сред най-популярните му произведения е "Римска трилогия" , състояща се от три четиричастни симфонични поеми: "Римски фонтани" , "Римски пинии" и "Римски празници" . В първата авторът великолепно пресъздава чрез звукови..

публикувано на 09.07.20 в 09:00
Работни снимки от видинския сюжет за

"Аз съм българка"- среща на хора с богати души и очи, отворени за красотата

Млади, ентусиазирани, изпълнени с желание да прославят красотите на България и българското - има ги и днес. Това с пълна сила важи за Радослав Първанов, млад фотограф- обречен на любов към Родината, който е превърнал в мисия желанието си да покаже на света кои сме ние и всичко, с което трябва да се гордеем. Преди дни той снима видинския сюжет за..

публикувано на 08.07.20 в 18:30

Пътищата от и към Видин - игра на нерви

Дългочаканото строителство на магистрален път от София за Видин започна в отсечката Мездра - Ботевград, а докато тя се модернизира, движението от и към Видин се извършва по алтернативни маршрути. За тежкотоварните камиони, пътуващи към Видин, трябва да се използва пътя през Искърското дефиле, а за тези, които пътуват към София, е..

публикувано на 08.07.20 в 16:25