Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отново на детска градина

2
Снимка: Моника Йончева


Детските градини във Видин отвориха врати за своите възпитаници. Вече втори ден децата посещават детските заведения при специални мерки. 19 деца от предварително заявените 25 посещават ДГ "Желязко Поп Николов" и филиала в село Градец  - каза директорът Васка Здравкова:

"Да втори ден е откакто започнахме работа след дългия период, в който всички останахме в къщи. Идват по 19 деца, което значи, че почти се доближаваме до бройката. Имаме заявка от родителите, които започват така по-активно от другата седмица. Предполагам са изчаквали да видят как ще се развият нещата. Преди затварянето заедно с филиала сме имали около 70 деца на ден. Подготовката беше доста сериозна за започване, всички знаят, че ние имаме указания от Министерството на здравеопазването за мерките, които трябва да предприемем преди приемането на децата. С голяма отговорност се отнесохме към всичко това. Осигурени са за персонала всички лични предпазни средства, осигурени са всички нужни дезинфектанти, с които да се извършва дезинфекция, както вътре така и на катерушките на двора, мерене на температура на детето, ограничаване достъпа на родителите до детската градина. Така че, всички мерки са спазени, изключителна е отговорността на от страна.на родителите."


20 деца от детската градина вече получиха своите удостоверения за завършена предучилищна степен на образование, за да се запишат в предпочетеното от тях училище.
Как протече първия "учебен" ден, притесняваха ли се родителите и децата, бяха ли взети всички санитарно-хигиенни мерки- Моника Йончева потърси мненията на родители: 
"Сутринта не е ревал, не се притеснявам да го пусна, няма кой да го гледа. Сутринта дезинфекцираха ръцете, мереха температура, всичко е наред да... Баща му го изпрати, но нямаше проблем, той с желание дойде. Децата определено всички чакаха с нетърпение да почнат детска градина, за да се видят. Да, абсолютно имаше мерки. Навсякъде са взети мерки, каквито трябва и е необходимо, даже и повече за сигурността на децата най-вече... Значи по принцип след два месеца и половина в къщи, как да не се радва. Ние сме четвърта група, ние сме завършили, но идва, защото трябва да се работи... Очаквах да има някакви смущения след дългото прекъсване, обаче нямаше. Да посрещнаха ни на вратата, взеха я, накараха ме да подам еднократна торбичка за обувките, дезинфекцираха си ръцете, измериха температурата, аз не съм имала никакъв достъп, с маски с ръкавици, всичко... "
Целия репортаж може да чуете в звуковия файл. 


Галерия

Вижте още

Странната молба на гадаринците

В Петата неделя след Петдесетница,  Христос изцелява двама обладани от бесове човеци. Той им дава свобода и радост, като чрез това ги предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и съвършенство. "И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им"..

публикувано на 12.07.20 в 08:00

Патронажна грижа помага на над 350 възрастни и хора с увреждания във Видин от началото на юни

Пандемията постави в изолацията хора в затруднено положение, чийто социални контакти и без това са ограничени. В община Видин социална програма помага за справяне с битовите проблеми на хора с увреждания и възрастни над 65 години, които не могат да се обслужват сами. Над 350 души от началото на юни получават подкрепа по програма за..

публикувано на 10.07.20 в 17:15

Поклоннически пешеходен поход преминава през Северозапада

Днес е деветият ден от започналия поклоннически пешеходен поход "Светият Път" 2020.  Маршрутът на похода е максимално близък до този на пренасяне мощите на Свети. Йоан Рилски от Търново до Рилския манастир, състоял се  през 1469 година. Тази година групата, тръгнала от Велико Търново наброява 9 човека. Намираме ги на път в община Никипол между селата..

публикувано на 09.07.20 в 16:15

Доброволци ремонтират киносалона в село Кошава

  Ремонт и обновяване на киносалона в селото планират във Видинското село Кошава. Организацията е на  Кметството и на читалище "Съзнание 1928" село Кошава, а и деята е на жителите на населеното място. В подкрепа за осъществяването ѝ се ще помогнат доброволци от програмата "С ръце за село", на платформата "Фабрика за идеи", която е продължение на..

публикувано на 09.07.20 в 15:30

В "Музикална зона" на 09 юли 2020 слушаме Оторино Респиги

На днешния 9 юли се навършват 141   г. от рождението на италианския композитор, музиколог и диригент Оторино Респиги. Сред най-популярните му произведения е "Римска трилогия" , състояща се от три четиричастни симфонични поеми: "Римски фонтани" , "Римски пинии" и "Римски празници" . В първата авторът великолепно пресъздава чрез звукови..

публикувано на 09.07.20 в 09:00
Работни снимки от видинския сюжет за

"Аз съм българка"- среща на хора с богати души и очи, отворени за красотата

Млади, ентусиазирани, изпълнени с желание да прославят красотите на България и българското - има ги и днес. Това с пълна сила важи за Радослав Първанов, млад фотограф- обречен на любов към Родината, който е превърнал в мисия желанието си да покаже на света кои сме ние и всичко, с което трябва да се гордеем. Преди дни той снима видинския сюжет за..

публикувано на 08.07.20 в 18:30

Пътищата от и към Видин - игра на нерви

Дълго чаканото строителство на магистрален път от София за Видин започна в отсечката Мездра - Ботевград, а докато тя се модернизира движението от и към Видин се извършва по алтернативни маршрути. За тежкотоварните камиони, пътуващи към Видин трябва да използва пътя през Искърското дефиле, а за тези, който пътуват към София е отворен..

публикувано на 08.07.20 в 16:25