Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Mездра почетоха паметта на Ботев

4
Снимка: Община Мездра

В Мездра почетоха паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Възпоменателната проява, организатор на която беше Община Мездра, се състоя на градския площад и бе посветена на 144-ата годишнина от подвига на Ботевата чета.

Точно в 12:00 часа, под двуминутния сигнал на сирени, служители в Общинската администрация и граждани отдадоха почит към героите. Особена атмосфера придадоха трима гвардейци в четнически униформи, в ролята на които се превъплътиха д-р Искрен Красимиров и единайсетокласниците в СУ "Иван Вазов" Венелин Петков и Мирослав Лилов.

Ботевите тържества в община Мездра ще продължат тази вечер, когато от 21:00 часа при моста на река Искър в село Лютиброд ще бъде почетена паметта на 30-е лютибродчани, загинали във войните за национално освобождение и обединение.

Утре от 11:00 часа в местността "Рашов дол" ще бъде отслужена панихида за загиналите на това свято място през бунтовната пролет на 1876 г. 12 Ботеви четници, предвождани от Георги Апостолов. Поради извънредната епидемична обстановка, за пръв път от десетилетия насам тази година няма да се състои традиционната възстановка на последното сражение на оцелелите въстаници с черкезката потеря на Джамбулет бей.

Същия ден от 21:15 часа пред паметния знак на Ботевите четници в село Зверино (до църквата "Св. Димитър") тамошният Художественотворчески клуб "Факел" ще изнесе рецитал и ще бъдат поднесени венци и цветя, а от 21:30 часа е традиционната заря.

На възпоменателната проява ще присъстват само административни лица и участници в програмата. Жителите на Зверино могат да наблюдават зарята от домовете си!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Разследват кражба от автомобил на паркинг във Видин

На телефон 112 вчера е постъпил сигнал за счупен прозорец на лек автомобил и извършена кражба на чанта с голяма парична сума и документи, оставена на предната дясна седалка в колата. Превозното средство било паркирано на улица срещу хотел във Видин, съобщават от Областната дирекция на МВР.  Към мястото незабавно се насочили екипи на полицията...

публикувано на 16.10.24 в 10:03

Пиесата "Щастливо семейство“ ще бъде представена във Вършец

Днес в град Вършец ще бъде представена пиесата "Щастливо семейство“ . Представлението на театрална формация „Медека“ от Вършец е с кауза и е част от Месеца на доброта и съпричастност в града . Подробности разказа  Даниела Лилова - ръководител на театрална формация "Медека“ към Народно читалище "Христо Ботев": "Пиесата се казва..

публикувано на 16.10.24 в 09:47

Подвижна избирателна секция ще бъде разкрита в община Кула

Една подвижна избирателна секция за хората с трайни увреждания ще бъде разкрита в община Кула.  От Общината информират гражданите в неравностойно положение, че крайният срок за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия в изборите за Народно събрание на 27 октомври 2024 г. е 21 октомври 2024 година.  До този момент подадените..

публикувано на 16.10.24 в 08:45

Показаха новите електробуси за селата край Враца

Показаха новите електробуси, които ще обслужват линиите на градския транспорт в селата на община Враца. Превозните средства имат пробег на батерията до 300 км на едно зареждане и са разработка на турска фирма. в сътрудничество с немски гигант.. Превозните средства за населените места край Враца са 6 и се очаква да бъдат доставени през май 2025..

публикувано на 16.10.24 в 07:28

Снимката на 15 октомври 2024 година

Четирима са задържаните по време на специализираната полицейска операция , проведена в квартал "Нов път" във Видин. В акцията участваха четири екипа на жандармерията, служители от видинското районно управление и структурите на областната дирекция - криминална, икономическа, охранителна и пътна полиция, както и разследващи полицаи.  4850 са..

публикувано на 15.10.24 в 18:00

ВиК ще завърши със заем обект във Видин

ВиК- Видин ще продължи със собствено финансиране реконструкцията на канализационния колектор, заради която е разкопан и част от булевард "Панония" в областния град.  Срокът за допустимост на разходите по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.“ е изтекъл в края на миналата година и проектът „Изграждане на ВиК инфраструктура на..

публикувано на 15.10.24 в 17:25

Четирима са задържани при полицейска акция във видински квартал

Четирима са задържаните по време на специализираната полицейска операция, проведена в квартал "Нов път" във Видин. В акцията участваха четири екипа на жандармерията, служители от видинското районно управление и структурите на областната дирекция - криминална, икономическа, охранителна и пътна полиция, както и разследващи полицаи.  Полицейските..

публикувано на 15.10.24 в 16:48