Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Mездра почетоха паметта на Ботев

4
Снимка: Община Мездра

В Мездра почетоха паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Възпоменателната проява, организатор на която беше Община Мездра, се състоя на градския площад и бе посветена на 144-ата годишнина от подвига на Ботевата чета.

Точно в 12:00 часа, под двуминутния сигнал на сирени, служители в Общинската администрация и граждани отдадоха почит към героите. Особена атмосфера придадоха трима гвардейци в четнически униформи, в ролята на които се превъплътиха д-р Искрен Красимиров и единайсетокласниците в СУ "Иван Вазов" Венелин Петков и Мирослав Лилов.

Ботевите тържества в община Мездра ще продължат тази вечер, когато от 21:00 часа при моста на река Искър в село Лютиброд ще бъде почетена паметта на 30-е лютибродчани, загинали във войните за национално освобождение и обединение.

Утре от 11:00 часа в местността "Рашов дол" ще бъде отслужена панихида за загиналите на това свято място през бунтовната пролет на 1876 г. 12 Ботеви четници, предвождани от Георги Апостолов. Поради извънредната епидемична обстановка, за пръв път от десетилетия насам тази година няма да се състои традиционната възстановка на последното сражение на оцелелите въстаници с черкезката потеря на Джамбулет бей.

Същия ден от 21:15 часа пред паметния знак на Ботевите четници в село Зверино (до църквата "Св. Димитър") тамошният Художественотворчески клуб "Факел" ще изнесе рецитал и ще бъдат поднесени венци и цветя, а от 21:30 часа е традиционната заря.

На възпоменателната проява ще присъстват само административни лица и участници в програмата. Жителите на Зверино могат да наблюдават зарята от домовете си!


Галерия

Вижте още

Млад мъж уби 6 крави при катастрофа

Катастрофа между лек автомобил и бус причини смъртта на 6 крави в село Тополовец , съобщават от полицията във Видин.  21-годишен жител на град Монтана, при навлизане в кръстовище без да спира на знак "Stop"  се е ударил челно в задната част на движещия се на път с предимство бус. В следствие на катастрофата е причинена смъртта на 6 крави в товарния..

публикувано на 13.07.20 в 11:38
Село Алтимир

Нелеп инцидент взе два живота в Алтимир

Двама млади мъже на 21 и 23 години, загинаха в следобедните часове на 12 юли при нелеп инцидент в белослатинското село Алтимир. Те  помагали на местен земеделски производител, като почиствали с водоструйка воден басейн, в който се отглеждали и риби.  На дъното на водоема имало потопяема помпа, която била свързана към мрежата. Вероятно изолацията..

публикувано на 13.07.20 в 10:40

Деца рисуваха върху асфалт във Видинското село Ясен

Конкурс за рисунка върху асфалт  събра деца и възрастни  на площада в малкото село Ясен (община Ново село). В инициативата, наречена  "Щастливо детство", участваха  15 деца на възраст от 3 до 14 години.  Те използваха цветните тебешири, за да нарисуват своята представа за щастливото детско лято. Конкурсът бе открит от Латинка Петрова - член..

публикувано на 13.07.20 в 10:37

Продължава приемането на разкази и стихове за конкурса "Яна Язова"

Националният литературен конкурс "Яна Язова" продължава . Организатор на традиционната инициатива е библиотеката при читалище "Постоянство" в Лом. В в конкурса могат да участват творци на възраст от 14 до 35 години. Условието е да се изпращат до три разказа или стихотворения в три екземпляра, които не са награждавани в други конкурси. Разказите..

публикувано на 13.07.20 в 10:10

Пръскат по въздух срещу комари в Ломско

Днес и утре ще се извърши авиационно пръскане срещу комари на територията на община Лом . Въздушното третиране ще обхване поречието на Дунав, в 5 километровата зона южно от брега на реката. Планирано е да бъдат обработени площите от село Долно Линево до местността "Долни Бахчи". Ще бъде използван препарат, които е включен в списъка на разрешените..

публикувано на 13.07.20 в 09:32

Видинчани отново излязоха на протест

Във Видин се проведе протест с искане за оставка на правителството и на главния прокурор на Републиката- Иван Гешев. Прокуратурата носи огромна вина за случващото се в държавата, коментираха част от протестиращите: "Искаме оставката най- напред на Гешев, защото той е виновен, прокуратурата е виновна. С тази съдебна система и с тази прокуратура..

публикувано на 13.07.20 в 08:54

Започва The Bridge

Започва 11-то издание  Младежкият фестивал на изкуствата Тhe Bridge . Фестивалът,  чийто традиционен домакин е Видин,  заради пандемията, тази година ще се проведе онлайн и ще продължи  до 17 юли, каза за радио Видин креативният директор Ася Стаменова : "Виртуално ще го направим през платформата на фейсбук. Подготвили сме програма с..

публикувано на 13.07.20 в 08:40