Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Английски език- най-предпочитана втора матура

Снимка: Радио Видин


Днес се проведе втората задължителна матура, която е по избираем от зрелостниците предмет. В цялата страна до изпита бяха допуснати 37 116 зрелостници. Най-много от тях са избрали английски език - 11 000. На второ място е биологията, предпочитана от почти 9 000 младежи. Във Видин 156 зрелостници се явиха на изпит по английски език. Ето какво споделиха някои от тях:

"Трябва да кажа, че изпитът беше доста приятелски. Поне аз така го видях. Беше с разбираеми теми, актуални, и като цяло съм доволна. Имаше моменти, в които трябваше да се замисля, защото има винаги подводни камъни, но като цяло беше добре. Едната тема беше хипотетичната ситуация, че сме със суперсили. Какво бихме направили? Коя суперсила бихме си избрали и защо? Другата тема беше по- философски насочена за това, дали връзките между хората, взаимоотношенията, са реалистични... Темите бяха лесни за мен лично, защото съм добре подготвен по английски... Не беше много сложен. Затрудниха ме трансформациите, иначе другото беше доста лесно... Темите - едната беше гадна, другата беше доста лесна. Едната беше за суперсили, а другата не си направих труда дори да я прочета. Не беше много труден, не беше и особено лесен. Средно положение. Два пъти ме дезинфекцираха, като отидох до тоалетна...."

До матура по биология и здравно образование бяха допуснати 132 зрелостници. Част от тях споделиха, че са решили да се явят на него, защото смятат, че е по-лесен. 

"Горе-долу добре. Имаше някои изненадващи въпроси. Вторият модул беше по- труден... Трудничка беше и вторият модул много ме изненада. Очаквах едни задачи, дето предишни години са били, а тая година малко нови задачи... Като цяло беше лесно. Така ми се струва на мен, за другите не знам... Като цяло нямаше нищо общо с това, което аз учих... Първият модул беше средно, но вторият модул беше много труден... Втория модул не беше кой знае, колко сложен. Имаше повече логически задачи. Трябваше да се мисли... Принципно лесен предмет, но си го избрах, защото няма да кандидатствам с него и не искам да си развалям дипломата."

До матура по георграфия и икономика бяха допуснати 64 зрелостници, 34-ма - по математика, история и цивилизация- 16, философски цикъл- 6. Резултатите се очаква да бъдат обявени до 15 юни, а дипломите ще бъдат връчени на 26-ти.

Повече чуйте в звуковия файл.
Вижте още
национална диплома на МОН

Трима ученици от Северозапада кандидати за отличието на МОН "Национална диплома"

73 -ма зрелостници в страната са взели с пълни шестици на Държавните си зрелостни изпити тази година. Предстои комисия да направи подбор и министърът на образованието Красимир Вълчев да връчи почетното отличие на МОН "Национална диплома" на зрелостници, които имат отличен успех (6,00) по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно..

публикувано на 07.07.20 в 15:35
Градски плаж

По-добри условия за градския плаж "Баба Вида" искат видинчани

Началото на месец юли е, време за летен отдих и почивка на планина, море или край водни басейни. Във Видин една от алтернативните възможности за почивка е плажуването край реката или край басейна.  Активният летен сезон започна, а  градският плаж "Баба Вида" все още няма изгледи да започне да функционира нормално. Душове няма, чешмичката не работи,..

публикувано на 07.07.20 в 14:45

Започна връчването на уведомителни писма на собствениците на имоти по главен път Е-79

Указания за процедурата по отчуждаване получиха на работна среща кметове и кметски наместници на населените места, разположени по трасето на бъдещия инфраструктурен проект на територията на Община Видин и Община Грамада - селата Новоселци, Слана бара, Синаговци, Търняне, Жеглица, Ивановци, Срацимир и град Дунавци. "До края на месец юли..

публикувано на 06.07.20 в 17:21

Фестивалът The Bridge ще е онлайн

От 13-ти до 17 юли ще се проведе 11-то издание на младежкия фестивал на изкуствата Тhe Bridge , едно от най-очакваните събития във Видин през лятото. За седмица по време на фестивала, работилниците по изкуствата събират десетки младежи, а част от програмата са концерти и изложби, на участници в събитието. Заради пандемията..

публикувано на 06.07.20 в 15:10

Гарбриела Кирилова: Тайната на успеха е екипната работа

През тази седмица рожден ден отбеляза треньорът и създател на един от най-успешните спортни клубове във Видин - Клуб по самбо и джудо "Бъдин" - Габриела Кирилова . Това е идеален повод да ви срещнем с тази сърцата видинска шампионка, посветила живота си на самбото и джудото. Самата тя е многократен републикански шампион по джудо и..

публикувано на 05.07.20 в 17:50

Силната вяра на стотника

Намираме се в Четвърта неделя след Петдесетница , в която си припомняме за великите благоволения на Бог към падналото човечество и се усилваме в любов към Него и Неговото Евангелие. "Господи, аз не съм достоен да влезеш под покрива ми; но кажи само дума и слугата ми ще оздравее" (Мат. 8:8) "Братя и сестри,..

публикувано на 05.07.20 в 08:00

"Бургер, мюзик и чил парти" организират във Видин

"Бургер, мюзик и чил парти" ще се проведе във Видин на 4 юли. Събитието ще бъде на открито в района на стария "ДАП"- ул. "Теодосий Търновски" 3 и ще от типа "кар паркинг" парти. Диджей ще бъде добре познатият от други местни музикални събития Ilzoo-Никола Гърков. Датата 4 юли не е избрана случайно, тя е символична, в САЩ именно на този..

публикувано на 03.07.20 в 15:21