Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Жители на Ботево: Дъждовни води заливят домовете ни

4
Снимка: Светлана Глазер


Жителка на видинското село Ботево сигнализира за проблем със събирането и отвеждането на дъждовните води, от които са засегнати частни къщи. Наследственият й имот се намира в най-ниската част на селото, където се събира дъждовната вода от 5-6 улици, от площада и най-вече от пътя Видин-София. Светлана Глазер пише:

"Преминаващи с висока скорост тирове впръскват събралата се вода от цялото село и пътя директно върху къщата ми, която се намира на няколко метра от самия път. Цялата лицева страна на къщата се наводнява, влиза вода през прозорците директно в стаите".

Жената и съседите й изпращат жалби до Община Видин от 2016 година. Извършен е оглед, но проблемът не е решен.

Кметският наместник на село Ботево Нелка Йорданова потвърди, че проблем съществува и тази година трябва да бъдат предприети действия за неговото решаване:

"Имаше сигнал до мен, аз съм сигнализирала Община Видин. Това беше предната година. Има докладна от мое име, като в нея съм вмъкнала и жалбите на тези хора. Основателно се жалват, действително от три улици се събира вода и с голяма скорост отива на главния път. За там имаше решение да се направи една шахта, пред имота на г-жа Глазер, и тази шахта да хваща водата и да я извежда в Дунав, за да не се налага тя да се стича по улицата и съответно тировете да я разпръскват. Но според мен дори шахтата да се направи, тя ще поема частично тази вода. Имаме проект за отводняване на скатната вода, който се надявам тази година да се реализира. Този проект хваща няколко къщи, където имаше сериозно наводнение през 2015 година...Ще бъде изграден отводнителен канал, който ще бъде свързан с главния канал, който върви на улица "Първа" и се изтича в Дунав..."


Кметският наместник подчерта, че проблемът не би бил толкова сериозен, ако преминаващите тежкотоварни автомобили спазваха ограниченията на скоростта:

"Имаме знак за 40 км, но никой не спазва това нещо. Аз имам забележка към шофьорите, които карат,  да се съобразяват, че карат през населено място и да карат с нормална скорост. Мисля си, че ако карат с 40 км, няма да има този проблем, или няма да е толкова сериозен. Но за съжаление аз съм свидетел, че никой не спазва тези 40 километра."


От Община Видин обясниха, че е изготвен работен проект "Отводнителни мероприятия в район с високи подпочвени води в село Ботево”. В момента текат съгласувателни процедури по Закона за устройство на територията и  предстои издаване на разрешение за строеж. След това обектът ще се възложи по реда на Закона за обществени поръчки на фирма-изпълнител за извършване на отводняването. В капиталовите разходи за 2020 година на общината са заложени средства за тези дейности.

Чуйте повече в звуковия файл.Галерия

Вижте още
национална диплома на МОН

Трима ученици от Северозапада кандидати за отличието на МОН "Национална диплома"

73 -ма зрелостници в страната са взели с пълни шестици на Държавните си зрелостни изпити тази година. Предстои комисия да направи подбор и министърът на образованието Красимир Вълчев да връчи почетното отличие на МОН "Национална диплома" на зрелостници, които имат отличен успех (6,00) по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно..

публикувано на 07.07.20 в 15:35
Градски плаж

По-добри условия за градския плаж "Баба Вида" искат видинчани

Началото на месец юли е, време за летен отдих и почивка на планина, море или край водни басейни. Във Видин една от алтернативните възможности за почивка е плажуването край реката или край басейна.  Активният летен сезон започна, а  градският плаж "Баба Вида" все още няма изгледи да започне да функционира нормално. Душове няма, чешмичката не работи,..

публикувано на 07.07.20 в 14:45

Започна връчването на уведомителни писма на собствениците на имоти по главен път Е-79

Указания за процедурата по отчуждаване получиха на работна среща кметове и кметски наместници на населените места, разположени по трасето на бъдещия инфраструктурен проект на територията на Община Видин и Община Грамада - селата Новоселци, Слана бара, Синаговци, Търняне, Жеглица, Ивановци, Срацимир и град Дунавци. "До края на месец юли..

публикувано на 06.07.20 в 17:21

Фестивалът The Bridge ще е онлайн

От 13-ти до 17 юли ще се проведе 11-то издание на младежкия фестивал на изкуствата Тhe Bridge , едно от най-очакваните събития във Видин през лятото. За седмица по време на фестивала, работилниците по изкуствата събират десетки младежи, а част от програмата са концерти и изложби, на участници в събитието. Заради пандемията..

публикувано на 06.07.20 в 15:10

Гарбриела Кирилова: Тайната на успеха е екипната работа

През тази седмица рожден ден отбеляза треньорът и създател на един от най-успешните спортни клубове във Видин - Клуб по самбо и джудо "Бъдин" - Габриела Кирилова . Това е идеален повод да ви срещнем с тази сърцата видинска шампионка, посветила живота си на самбото и джудото. Самата тя е многократен републикански шампион по джудо и..

публикувано на 05.07.20 в 17:50

Силната вяра на стотника

Намираме се в Четвърта неделя след Петдесетница , в която си припомняме за великите благоволения на Бог към падналото човечество и се усилваме в любов към Него и Неговото Евангелие. "Господи, аз не съм достоен да влезеш под покрива ми; но кажи само дума и слугата ми ще оздравее" (Мат. 8:8) "Братя и сестри,..

публикувано на 05.07.20 в 08:00

"Бургер, мюзик и чил парти" организират във Видин

"Бургер, мюзик и чил парти" ще се проведе във Видин на 4 юли. Събитието ще бъде на открито в района на стария "ДАП"- ул. "Теодосий Търновски" 3 и ще от типа "кар паркинг" парти. Диджей ще бъде добре познатият от други местни музикални събития Ilzoo-Никола Гърков. Датата 4 юли не е избрана случайно, тя е символична, в САЩ именно на този..

публикувано на 03.07.20 в 15:21