Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да достигнеш звездите: Двама българи в екипа на първата частна космическа компания, изстреляла хора в Космоса

Снимка: Фейсбук

На 30 май Съединените американски щати осъществиха първия пилотиран полет от девет години от космическия център в Кейп Канаверал. В 22:22 ч. българско време бе извършен историческият полет до Международната космическа станция. Така за първи път от почти десетилетие, компанията на Илън Мъск- SpaceX, изпрати двама астронавти до Международната космическа станция с американска ракета. Най-впечатляващото в полета на SpaceX и НАСА е, че за първи път частна космическа компания изстрелва хора в Космоса. Това е може би началото на една нова ера и с течение на времето достъпът до Космоса ще става по-евтин. 

А най-интересният момент за нас е фактът, че двама българи са участвали в екипа, осъществил този исторически полет. Единият от тях е Кико Дончев, който работи в авио-космическата корпорация на Илън Мъск от близо 10 години. Той е директор на наземните операции и подготовката за изстрелване на капсулата "Дракон". 30-годишният Дончев е учил в университета в Мичиган и е един от най-успешните му възпитаници.

Освен Кико Дончев, в този екип на Мъск има и още един българин. Това е Орлин Велев. Той е само на 25 години, но е част от екипа, отговарящ за структурната стабилност на корабите. Велев е част от SpaceX от 3 години. Учил е в престижния "Джорджия Тех", със специалност "Машинно инженерство". Завършва го за 3, вместо за 4 години. Баща му- Орлин Велев-старши, е преподавател в Университета на Северна Каролина.

"За някои пътят към успеха не е труден, стига да намерят подходящата среда и подходящото място", каза по този повод проф. Борислав Тошев, който е от Белоградчик, но добре познава своя колега, Орлин Велев-старши:

"Той завърши "Химия" в Химическия факултет, където аз преподавам физико-химия. След това той направи една дисертация при нас, след което замина на специализация в Япония и след нея с жена си заминаха за Америка. Съпругата му, Анка Велева, също е наша студентка, завършила е Софийския университет, специалност "Химия". В Америка те отидоха със сина си, който тогава беше бебе. Днес това момче отговаря за стабилността на модула, в който се намират астронавтите. И той като баща си вече тръгва по пътя на науката. Занимава се с роботика и е машинен инженер.

В този екип са го поканили. В Америка така става- хора, които покажат качества, после лесно могат да продължат и по-нататък.  

Аз обаче искам да кажа още нещо за бащата. В нашата дейност е важно да имаш научни публикации, за които трябва да има и отзиви. Трябва да бъдат потвърдени получените от автора научни резултати. Бащата, проф. Орлин Велев, е навярно най-цитираният български автор за всички времена във всички области. Той има много цитати на своите публикации, има т.нар. индекс на Хирш / h-индекс /, който е 65. Това е много високо число, необичайно високо число за един изследовател. Наша гордост е, че той е наш възпитаник, учил е при нас, получил е нужната подготовка, за да се представи по този блестящ начин в Америка.

Семейството живее в Калифорния. Бащата преподава в т.нар. Държавен университет на Калифорния.

В Америка има една особеност. Много хора казват, че там го няма това, което го има в много части на Европа, включително и в България. Няма завист, няма злоба, когато някой получи значими резултати, всеки се радва. В Америка има подходяща среда за научно развитие. И затова много от българите, които са Проф. Виден Табаков, 1964 г. и осъществената му мечта – „разходката“ на Нийл Армстронг по лунната повърхност на 20 юли 1969 г.попаднали там, показват много добри резултати, които вероятно при нашите условия нямаше да могат да постигнат...

Що се отнася до космическата програма, аз искам да напомня за нашия професор Виден Табаков от село Стакевци, Белоградчишко, който също има огромен принос в развитието на космическите програми на САЩ и в частност на програмата "Аполо". Нийл Армстронг, който кацна на Луната е негов възпитаник, негов докторант, той го е подготвил. А без Виден Табаков, който почина преди няколко години, нямаше да бъде изобщо реализирана програмата "Аполо" , защото ракетата "Сатурт 5" беше направена по такъв начин от него, че да може да издържи на гигантските температури, които се получават при изгарянето на ракетното гориво. Преди неговия принос, тези ракети се разпадаха.

Така че за нас наистина е голяма чест, че вече имаме двама млади българи и един по-възрастен, които ни карат да се чувстваме горди, че сме българи".

Цялото интервю с проф. Тошев както и отговор на въпросите - има ли и други българи в екипа на Мъск, къде работи и живее дъщерята на проф. Тошев със семейството си, и какъв е пътят на професионалното им развитие, можете да чуете в звуковия файл.   

Вижте още
Областна комисия по безопасност на движението по пътищата

Повече катастрофи с повече загинали през последните месеци във Видинско

Повече катастрофи са станали през последните три месеца, в сравнение със същия период на 2019 година. С шест повече са и загиналите лица. Това стана ясно на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата във Видин. Заседанието бе председателствано от заместник - областния управител Лъчезар Попиванов. Присъстваха представители на..

публикувано на 28.10.20 в 17:15

Спектакъл на кукления театър във Видин учи децата да се пазят от бедствия

Спектакъл на кукления театър във Видин по забавен научи учи децата как да се предпазват от бедствия и аварии. Подготвен е с партньори от Румъния и ще  се играе във Видин и Крайова. "Този спектакъл трябва да научи децата на най-важните неща, които трябва да сторят, ако им се случи някакво бедствие, разбира се със средствата на..

публикувано на 28.10.20 в 16:07

Деца строят праисторически къщи и правят глинени съдове в музея във Враца

Ученици изработват праисторически къщи, глинени съдове, кукерски маски и кукли в музея във Враца. Тази възможност им предоставя образователната програма на културната институция. В нея са включени 12 работилници, чиято цел е по интересен начин да запознаят учениците с историческото минало на региона, обясни уредникът Тихомир Машов:..

публикувано на 28.10.20 в 12:14

Бивш баскетболист дари книги и създаде фонд на името на родителите си във Видин

Дарение от 120 книги на историческа тематика получи видинската библиотека от бившия състезател на "Видабаскет" Иван Иванов. По негово желание е обособен фонд на името на родителите му Валентина и Димитър Митови , към който периодично ще бъдат добавяни нови заглавия. Българската история е хоби и удоволствие за младия видинчанин,..

публикувано на 28.10.20 в 10:10

Ремонтират лятната кухня на проф. Галилей Симеонов в Гаврил Геново

Акция в помощ на известния 91 - годишен художник и график Галилей Симеонов, който живее сам в село Гаврил Геново започва ръководството на община Георги Дамяново. Условията, в които живее възрастният творец, са тежки и непосилни за неговата възраст, но Галилей Симеонов не се оплаква, защото това е нормалният за него  начин на живот. Кметът..

публикувано на 27.10.20 в 16:50
Ели Цветанова и Кристиян Георгиев

Ученик от Видин с награда за есе българската бродирана риза

Кристиан Георгиев, ученик в  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", Видин, се класира на второ място в Международния конкурс "Моята българска бродирана риза 2020", организиран от Културна Асоциация "Асен и Илия Пейкови", Рим, Италия. Той се представи със свое есе на тема "Моята българска бродирана риза" "Видях условието за конкурса и веднага..

публикувано на 27.10.20 в 16:10
Димитровденското математическо състезание - награди

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I във Видин с куп награди в Димитровденското математическо състезание

10 златни, 10 сребърни и 12 бронзови медала, 10 награди, специалната награда на кмета на Община Видин за постигнат най-висок резултат във всеки клас, две награди за постигнат максимален резултат от 40 точки от Съюза на математиците в България Видин. И още 77 грамоти за отлично представяне - такава е равносметката от проведеното  17-то Димитровденско..

публикувано на 27.10.20 в 15:30