Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Дончев във Видин: С допълнителните пари от ЕС- реиндустриализация и пътни връзки в Северозапада

Снимка: БГНЕС

След като пандемията е към края си, големият въпрос е как държавата на помогне на всички. Това каза по време на посещението си във Видин вицепремиерът Томислав Дончев:

"Големият проблем е, че тази криза удари много големи държави, силни държави, със силни икономики. Ние сме малка, експортна икономика, голяма част от фабриките, които съществуват в България, работят за експорт. Ако има тежки икономически проблеми в големите европейски икономики, с които сме свързани, това ще се отрази на България. Заради това оттук нататък изкуството е как държавата да помогне на всички. Не само на тези, които имат нужда, не само на тези, които са пострадали най-много, но и на тези, които имат потенциал да се развиват и да правят бизнес в новите условия, защото нищо няма да е същото. Ако си мислим, че в един момент ще се върнем в ситуацията, в която бяхме в началото на годината и всичко ще бъде същото, не, няма да е същото, всичко е различно."

Няма да има целеви средства от ЕС за преодоляване на последствията от пандемията специално за Северозападна България, допълни още Дончев:

"Целеви средства за нито един район няма. Това са допълнения към съществуващите вече инструменти- около 13 млрд. евро. Това е предложението. Средства, които са за справяне с последиците от пандемията и икономическата криза, нови средства за реформи. Това не е прието решение, това е предложение. То е добро, считам, че ще бъде прието. По-важното е, че парите не са безусловни, т.е. всяка държава трябва да представи амбициозен план, по който ние вече работим още преди да е прието предложението, за да може да получим достъп до това финансиране. Като говорим за Видин, като говорим за Северозапада- реиндустриализация, пътни връзки, също може да бъдат финансирани и покрити с тези пари. Аз не говоря случайни работи."

Вицепремиерът Томислав Дончев заедно с Красимир Велчев, като членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, връчиха снощи членските карти на новоизбраните 234 членове на партията. 185 от тях са от община Видин, каза народният представител Владимир Тошев. Церемонията бе в залата на видинския Драматичен театър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48