Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Т. Дончев във Видин: С допълнителните пари от ЕС- реиндустриализация и пътни връзки в Северозапада

Снимка: БГНЕС

След като пандемията е към края си, големият въпрос е как държавата на помогне на всички. Това каза по време на посещението си във Видин вицепремиерът Томислав Дончев:

"Големият проблем е, че тази криза удари много големи държави, силни държави, със силни икономики. Ние сме малка, експортна икономика, голяма част от фабриките, които съществуват в България, работят за експорт. Ако има тежки икономически проблеми в големите европейски икономики, с които сме свързани, това ще се отрази на България. Заради това оттук нататък изкуството е как държавата да помогне на всички. Не само на тези, които имат нужда, не само на тези, които са пострадали най-много, но и на тези, които имат потенциал да се развиват и да правят бизнес в новите условия, защото нищо няма да е същото. Ако си мислим, че в един момент ще се върнем в ситуацията, в която бяхме в началото на годината и всичко ще бъде същото, не, няма да е същото, всичко е различно."

Няма да има целеви средства от ЕС за преодоляване на последствията от пандемията специално за Северозападна България, допълни още Дончев:

"Целеви средства за нито един район няма. Това са допълнения към съществуващите вече инструменти- около 13 млрд. евро. Това е предложението. Средства, които са за справяне с последиците от пандемията и икономическата криза, нови средства за реформи. Това не е прието решение, това е предложение. То е добро, считам, че ще бъде прието. По-важното е, че парите не са безусловни, т.е. всяка държава трябва да представи амбициозен план, по който ние вече работим още преди да е прието предложението, за да може да получим достъп до това финансиране. Като говорим за Видин, като говорим за Северозапада- реиндустриализация, пътни връзки, също може да бъдат финансирани и покрити с тези пари. Аз не говоря случайни работи."

Вицепремиерът Томислав Дончев заедно с Красимир Велчев, като членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, връчиха снощи членските карти на новоизбраните 234 членове на партията. 185 от тях са от община Видин, каза народният представител Владимир Тошев. Церемонията бе в залата на видинския Драматичен театър.

Вижте още

Снимката на 24 февруари 2021 година

Символична първа  копка  на нова производствена сграда бе извършена днес, в база на видинска машиностроителна фирма. Инвестицията е за над 3 млн. лева. Новото производство първоначално ще осигури 20 нови работни места, като се предвижда броят им да нарасне до 50. До две години  магистралата  Видин- Ботевград трябва да е готова. Това заяви..

публикувано на 24.02.21 в 17:55

Розови фланелки облякоха социални служители в Седмицата на толерантността

Центърът за обществена подкрепа в Белоградчик се включи в инициативата Седмица на толерантността във връзка със  Световния ден на розовата фланелка против тормоза в училище. Консултациите с децата са насочени към разговори за толерантността и приятелството, както и за агресията в училище. Във фоайето на Центъра е поставена розова фланелка, на която..

публикувано на 24.02.21 в 17:16

Жена и мъж на съд за шофиране след употреба на наркотици

Обвиняеми за шофиране на след употреба на наркотични вещества ще бъдат съдени, съобщават от Апелативна прокуратура София. Става въпрос за мъж на 32 години с инициали Б.Р. и жена на 27 години, с инициали Т.Ч.  Според обвинителния акт мъжът е спрян за проверка на  28.01.2021 г., в местността "Алимана" в района на село Новоселци, след като видимо..

публикувано на 24.02.21 в 16:38

Музикален урок в Симфониета Видин

Петокласници от училището по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин присъстваха на концерт на Симфониета Видин с обучителна цел. Децата бяха запознати с историята на музикалните инструменти и тяхното развитие. Също така успяха да чуят как звучи всеки един от тях, благодарение на възпроизведени от оркестъра откъси на музикални..

публикувано на 24.02.21 в 16:28

Зелен коридор за желаещи да се ваксинират бе разкрит в Лом

Общинското дружество "ДКЦ-1 Лом“ започна безплатна ваксинация срещу COVID-19 за всички, които желаят да им бъде поставена ваксина. Имунизацията се извършва в сградата на лечебното заведение с доставената от РЗИ партида ваксини на Astra Zeneka/Oxford. Диагностично-консултативният център разкри имунизационния кабинет още в първата фаза на..

публикувано на 24.02.21 в 15:59

Премиерът Бойко Борисов инспектира строителството на пътя Видин- Ботевград

До две години магистралата Видин- Ботевград трябва да е готова. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който днес неочаквано инспектира хода на строителните работи, заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, областния управител на Видин..

публикувано на 24.02.21 в 15:45

Видинският Областен информационен център се отчете за 2020 година

Работата с бизнеса, младите хора и общините е водещ акцент в дейността на Областен информационен център- Видин през изминалата 2020 година. Това бе отчетено на днешната среща на екипа на центъра с медиите. Управителят Мариела Савкова, представи продуктите на дейността им и целевите групи, които са били във фокуса на тяхна работа. "Статистиката за 2020..

публикувано на 24.02.21 в 15:08