Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Дончев във Видин: С допълнителните пари от ЕС- реиндустриализация и пътни връзки в Северозапада

Снимка: БГНЕС

След като пандемията е към края си, големият въпрос е как държавата на помогне на всички. Това каза по време на посещението си във Видин вицепремиерът Томислав Дончев:

"Големият проблем е, че тази криза удари много големи държави, силни държави, със силни икономики. Ние сме малка, експортна икономика, голяма част от фабриките, които съществуват в България, работят за експорт. Ако има тежки икономически проблеми в големите европейски икономики, с които сме свързани, това ще се отрази на България. Заради това оттук нататък изкуството е как държавата да помогне на всички. Не само на тези, които имат нужда, не само на тези, които са пострадали най-много, но и на тези, които имат потенциал да се развиват и да правят бизнес в новите условия, защото нищо няма да е същото. Ако си мислим, че в един момент ще се върнем в ситуацията, в която бяхме в началото на годината и всичко ще бъде същото, не, няма да е същото, всичко е различно."

Няма да има целеви средства от ЕС за преодоляване на последствията от пандемията специално за Северозападна България, допълни още Дончев:

"Целеви средства за нито един район няма. Това са допълнения към съществуващите вече инструменти- около 13 млрд. евро. Това е предложението. Средства, които са за справяне с последиците от пандемията и икономическата криза, нови средства за реформи. Това не е прието решение, това е предложение. То е добро, считам, че ще бъде прието. По-важното е, че парите не са безусловни, т.е. всяка държава трябва да представи амбициозен план, по който ние вече работим още преди да е прието предложението, за да може да получим достъп до това финансиране. Като говорим за Видин, като говорим за Северозапада- реиндустриализация, пътни връзки, също може да бъдат финансирани и покрити с тези пари. Аз не говоря случайни работи."

Вицепремиерът Томислав Дончев заедно с Красимир Велчев, като членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, връчиха снощи членските карти на новоизбраните 234 членове на партията. 185 от тях са от община Видин, каза народният представител Владимир Тошев. Церемонията бе в залата на видинския Драматичен театър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стотици отбелязаха Лазаровден във Враца

Близо 300 деца се включиха в общоградското лазаруване във Враца по повод красивия пролетен празник, съобщиха от местната управа.  Кметът Калин Каменов приветства присъстващите и заяви, че подобни събития съхраняват българските традиции и възпитават най-малките жители на града. Програмата продължи с концерт на танцовите състави “Хемус”,..

публикувано на 27.04.24 в 18:43

Наградиха работодатели във Враца

В навечерието на Световния ден за безопасност и здраве в работна среда в Областна администрация Враца на официална церемония се връчиха наградите „Работодател на годината – 2023 г., инвестирал в безопасни и здравословни условия на труд". По традиция и тази година работодателските организации номинираха най-успешните в област Враца работодатели,..

публикувано на 27.04.24 в 18:39

Празничен концерт за Цветница организира видинско читалище "Цвят- 1870"

На Цветница видинското читалище "Цвят- 1870" ще отбележи своят празник. За програмата разказа секретарят на читалището Любомир Илиев. "Ние всяка година почитаме този ден особено тържествено. Посещаваме светата литургия в катедралния храм "Св. Димитър", след което с литийно шествие се отправяме към откритата сцена в Крайдунавския парк. В 11.30..

публикувано на 27.04.24 в 18:00

На Цветница в кулското село Тополовец ще представят местни обичаи

Утре в кулското село Тополовец под мотото "История, традиция, ценности - местни, национални и европейски" спортен клуб "Кула - спорт за всички" и Общинската организация на инвалидите ще отбележат Цветница. За програмата разказа председателят на читалище "Светлина " в Тополовец Валерия Велкова. "Ще започнем с празнична служба в нашия храм,..

публикувано на 27.04.24 в 17:40
Вера Александрова (втората от ляво на дясно) е водач на листата за Видин

Вера Александрова води листата на "Възраждане" за парламентарните избори във Видин

От партия "Възраждане" представиха кандидатите за народни представители от област Видин в следващия парламент. Водач е депутатът от 49-ото Народно събрание и областен координатор на партията за Видин Вера Александрова. "За мен е приоритет да изберем хора, на които може да се има доверие, хора, които притежават чест и достойнство. Хора, които..

публикувано на 27.04.24 в 17:30

Румен Гечев ще е водач на листата на "БСП за България" за народни представители във Видин

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за изборите за Европейски парламент и 50-то Народно събрание на 9 юни, както и предизборната платформа на коалиция „БСП за България” за парламентарния вот. Кандидатите са обявени на официалния сайт на политическата формация. За водач на евролистата е избран Кристиан Вигенин. Следван..

публикувано на 27.04.24 в 15:14

Благотворителен базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана

За поредна година в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета, великденски яйца и зайци, букети с цвета и още най-различни символи за празника. В изработка се включи и Людмил Колов,..

публикувано на 27.04.24 в 13:44