Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Духоборци или Духоносци

Снимка: bg-patriarshia.bg

Осмата неделя след Пасха е отредена за празнуване на новозаветното събитие Слизане на Светия Дух над апостолите. Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска Петдесетница

"На днешния пресветъл ден, когато събраните според заръката на Господа ученици пребиваваха в молитва и единомислие в Йерусалимската горница в очакване изпълнението на Йоиловото пророчество за слизането на Утешителя (Иоил 2:28-32), в този единствен по съдържанието си ден от богочовешката история, над апостолите, а чрез тях и над всички нас, щедро се изливат плодовете на Духа, които светият апостол Павел определя като "…любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание" (Гал. 5:22-23).

Щедрото и изобилно изливане на Светия Дух – Духа на Истината, Който според Божието обещание идва, за да ни упъти "на всяка истина" (Иоан 16:13), превръща този ден в празник на увенчаването и завършването на цялото Божие и богочовешко дело на земята! Увенчаване, достигнато чрез откриването в света на Църквата Христова, в която от този ден насетне Троичният Бог богато ще дарява на Своите верни всичко, необходимо за вечното спасение и за вечния живот в Царството Божие.

Ето възлюбени, истинското основание на нашата вяра и надежда, и на принадлежността ни към Църквата Христова, победата над греха, смъртта и тлението, отново отворените за човека порти на Божието Царство, където вече трето хилядолетие всекидневно прибавя към Църквата "такива, които се спасяват" (Деян. 2:47). В Църквата ние живеем и се спасяваме, защото в нея е залогът и за нашата лична победа над греха, над тлението и смъртта. Тази победа ние имаме, когато вярваме и изповядваме, че "Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък" (1 Кор. 15:20), когато с думи и дела изповядваме извършеното от Него наше спасение и дейно участваме в живота на Тялото Христово едната, света, съборна и апостолска Църква.

Затова и в нашата радост в деня на светата Петдесетница, с едно сърце и една уста ние възкликваме: "Величаем Те, Живодавче Христе, и почитаме Твоя Всесвят Дух, Който Ти си изпратил от Отца на божествените Твои ученици… Ти, Който си навсякъде, бъди близо и до нас, та единомислено да Те възпяваме и Всесветия Твой Дух да славословим!".

Божията любов и Неговата велика милост, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честит и благословен празник!"

Неофит – Патриарх Български

В рубриката "Съвременна Библия" - на Петдесятница Бог излива Святия Дух върху апостолите. Ражда се Църквата Христова. Исус говори предварително за това събитие на своите ученици: "А когато дойде Онзи, Духът на истината, ще ви упътва на всяка истина…"  Святият Дух издирва дълбочините на Бога и прави хората да узнават Неговите намерения, воля. Хората, пълни с Духа виждат себе си и света, в който живеят така, както ги вижда Бог. Човекът, който е пълен със Святия Дух не се движи по волята на собствения си разум, нито по течението на модните тенденции в обществения живот…Святият Дух ще ти открие най-дълбоките тайни на човешкото съществуване, причината да си тук, бъдещето пред теб.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дете дарява своя творба на читалището в Бърдарски геран

11 - годишната Мария Минчева от Бърдарски геран дари макет на възрожденска къща на читалището в селото.  Момичето е част от танцовия състав, родът й по майчина линия от Бърдарски геран, а детето всяко лято си идва на село, каза председателят на НЧ "Съединение 1923" Ирина Босилкова:  "Мария е танцьорка в танцов състав "Палкенче", тя не е..

публикувано на 03.09.24 в 15:30

Министър Петко Николов: Няма да има производствена база на "Ел Би Булгарикум" извън Видин

Единствената производствена база на държавното млекопреработвателно предприятие остава във Видин.  Предвиждат се инвестиции за подобряване на материалната база, които ще започната още през този месец. Това увери  министърът на икономиката и индустрията Петко Николов след среща със служителите и ръководството на дружеството. "Ангажиментът..

публикувано на 03.09.24 в 15:00

Чипровското училище "Петър Парчевич" навършва 400 години

Община Чипровци се подготвя за голям празник. Тържествата са тридневни и са по повод празника на града, отбелязван на 6 септември.  С богата програма на 7 септември в Чипровци ще бъдат отбелязани 400 години от създаването на първото светско училище, съобщи директорът на Основно училище „Петър Парчевич“ Лена Георгиева: " В деня на 7 септември..

публикувано на 03.09.24 в 14:25

Училището в Брегово създава виртуален музей

Виртуален музей създават учители и ученици в СУ " Свети Свети Кирил и Методий" в Брегово.  Той ще представлява  дигитализирана информация, която отразява снимки, документи и спомени на очевидци,  историята, развитието, учителите през годините. Ще включва и виртуална разходка в училището, а поводът е  160 години от основаването на..

публикувано на 03.09.24 в 13:00

"Змей омайник" на Симона Панова излиза на книжния пазар

Днес ще си говорим за змейове, самодиви и други магически създания, ще се разходим в градската градина, квартал Калето и разбира се около и във крепостта Баба Вида, където магическите герои на  Симона Панова  от третия й роман  "Змей омайник"  за последен път ще ни въведат в света на българския фолклор, митове и легенди, представени по модерен..

публикувано на 03.09.24 в 08:24

Вирусолог: Западнонилската треска не може да се разпространява от хората

Западнонилската треска, която тези дни ни напомни за себе си, не е ново заболяване за Европа. Случаи се регистрират ежегодно, каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.  Тя цитира данни на Европейския център за контрол на заболяванията, според които през миналата година тези случаи са 728, като почти 70 са смъртните. В България през 2023..

публикувано на 02.09.24 в 17:11

Видин през очите на туристите

Всеки, който е бил във Видин знае, че е малко, но чаровно градче, сгушено на брега на Дунав. През лятото то се превръща в истинска перла за туристите - български или чуждестранни, които акостират тук с големите круизни кораби. Всеки ден, през целия сезон, корабите превозват хора от различни краища на света – не само от Европа, но и от Америка,..

публикувано на 02.09.24 в 15:30