Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Събиране на реколтата на зелено“- да или не?

Снимка: Радио ВИДИН


До 5 юни земеделски стопани- гроздопроизводители могат да подават заявления за включване в кризисната мярка "Събиране на реколтата на зелено“. Заявленията се подават в Изпълнителната агенция по лозата и виното. Условието е да са регистрирани и изрядни като производители, и ако бъдат одобрени, да оберат всичко от масивите, за което ще получат по 303 лева на декар. Одобрените кандидати могат да подават в Държавен Фонд "Земеделие" заявление за предоставяне на финансово подпомагане в периода 15-19 юни 2020 година, а до средата на юли трябва да оберат реколтата на зелено. 

Никой уважавщ себе си винопроизводител няма да кандидатства, а държавата може да намери друг начин да се погрижи за лозарите, категоричен е Петко Миков- той е и лозар, и винар:
"Мярката, може би, ще бъде по-полезна за хора, които нямат винарски изби или договори с такива, ако се притеснени от това, че реколтата ще е по-добра от миналогодишната, а цената на гроздето ще се срине... Лично аз не съм много убеден, че трябва да се възползваме, защото никой не знае следващата реколта каква ще бъде и е хубаво винаги в една винарска изба да има леко презапасяване с вино... На пръв поглед това изглежда като грижа за лозарите, но аз не смятам, че премахването изцяло на гроздето е кой знае каква грижа, защото досега са вложени достатъчно средства в операции, които са необходими, премахването на гроздето също струва пари... По мои изчидсления, ако човек го направи, даже няма ад стигнат тези средства от държавата, които се дават, за да огледа и опази лозето до опадане на листата... Може би по-разумното е да се премахне част от гроздето, но не на 100 процента...Моят съвет е да не избързват..."
Петко Миков е собственик на "Видинска гъмза"- една от водещите изби в региона. Със семейството си отглеждат около 450 декара лозя в новоселския регион с различни сортове, сред които, естествено, и гъмза. Как се справят с работата, къде срещат трудности, грижи ли се достатъчно държавата за този традиционен за страната и за региона отрасъл, има ли във Видин винено общество и успя ли да изплува родното вино на световния пазар- темата ще продължим следващия вторник. 

Своя категорична позиция имат и новоселяни, защото знаят, че хубавото вино е оная пъпна връв, която свързва новоселяни с родното им място. На въпроса на Светла Бондова дали ще ползват новата мярка, те отговарат: "Коко такой чъ останъм без винó. С овей пъре, що чъ ми даду зъ зълъно беритбу, можъм дъ си купим само химию“./ Как така ще остана без вино. С тези пари, които ще ми дадат за зелената беритба, мога да си купя само евтина химия./ И продължават: Ние гледаме лозя, за да пием хубаво домашно вино. Само пръскането и орането ни струва 120 лв./декар. Ами резитбата, торенето, филизенето поне два-три  пъти, пръскането срещу трева в редовете или косенето й, според предпочитанията на стопанина, беритбата… Колко струва нашия труд? При това всички операции трябва да се извършат, защото лозе не се гледа година за година.“
В Ново село няма големи лозарски стопанства. Най-големият лозар има около 30 дка. Тепърва се създава нов масив. Затова новоселяни предпочитат си да гледат лозето и да приберат гроздето. Нали лозарите създадоха новата традиция - вечер на младото вино. Ако някой друг иска да си направи домашно вино - да заповяда наесен, ще му продадат грозде; ако ли не - имаме много роднини и приятели в градовете, които идват да си вземат новоселско вино за всеки по-голям празник.

Мярката „Събиране на реколтата на зелено“ е кризисна, с цел подпомагане на лозарите, които не могат да реализират продукцията си, но Красимира Владимирова е скептична- тя е специалист- лозар, главен асистент по лозарство и човек, който отглежда лозови насаждения:
"Изключително странно е някой да ти каже: хвърли си гроздето, когато  ти години наред се грижиш за собственото си лозе, гледаш ги като родни деца тези лозички- това звучи малко зловещо за дребнитепроизводители. Може би мярката е добра за един едър производител, който има огромни масиви, в същото време няма затворен цикъл- сибствена изба, и му е трудна реализацията, или съответно- не го устройва цената... В региона големите производители са много, повече са дребните производители- това, което не продадат, го правят на вино, защото такава е традицията."
Според нея, дори и някой да се възползва от мярката за събиране на реколтата на зелено, грижата за растенията трябва да продължи, защото те ще ни трябват и следващата година. 
Чуйте повече в звуковия файл. 

Вижте още
Областна комисия по безопасност на движението по пътищата

Повече катастрофи с повече загинали през последните месеци във Видинско

Повече катастрофи са станали през последните три месеца, в сравнение със същия период на 2019 година. С шест повече са и загиналите лица. Това стана ясно на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата във Видин. Заседанието бе председателствано от заместник - областния управител Лъчезар Попиванов. Присъстваха представители на..

публикувано на 28.10.20 в 17:15

Спектакъл на кукления театър във Видин учи децата да се пазят от бедствия

Спектакъл на кукления театър във Видин по забавен научи учи децата как да се предпазват от бедствия и аварии. Подготвен е с партньори от Румъния и ще  се играе във Видин и Крайова. "Този спектакъл трябва да научи децата на най-важните неща, които трябва да сторят, ако им се случи някакво бедствие, разбира се със средствата на..

публикувано на 28.10.20 в 16:07

Деца строят праисторически къщи и правят глинени съдове в музея във Враца

Ученици изработват праисторически къщи, глинени съдове, кукерски маски и кукли в музея във Враца. Тази възможност им предоставя образователната програма на културната институция. В нея са включени 12 работилници, чиято цел е по интересен начин да запознаят учениците с историческото минало на региона, обясни уредникът Тихомир Машов:..

публикувано на 28.10.20 в 12:14

Бивш баскетболист дари книги и създаде фонд на името на родителите си във Видин

Дарение от 120 книги на историческа тематика получи видинската библиотека от бившия състезател на "Видабаскет" Иван Иванов. По негово желание е обособен фонд на името на родителите му Валентина и Димитър Митови , към който периодично ще бъдат добавяни нови заглавия. Българската история е хоби и удоволствие за младия видинчанин,..

публикувано на 28.10.20 в 10:10

Ремонтират лятната кухня на проф. Галилей Симеонов в Гаврил Геново

Акция в помощ на известния 91 - годишен художник и график Галилей Симеонов, който живее сам в село Гаврил Геново започва ръководството на община Георги Дамяново. Условията, в които живее възрастният творец, са тежки и непосилни за неговата възраст, но Галилей Симеонов не се оплаква, защото това е нормалният за него  начин на живот. Кметът..

публикувано на 27.10.20 в 16:50
Ели Цветанова и Кристиян Георгиев

Ученик от Видин с награда за есе българската бродирана риза

Кристиан Георгиев, ученик в  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", Видин, се класира на второ място в Международния конкурс "Моята българска бродирана риза 2020", организиран от Културна Асоциация "Асен и Илия Пейкови", Рим, Италия. Той се представи със свое есе на тема "Моята българска бродирана риза" "Видях условието за конкурса и веднага..

публикувано на 27.10.20 в 16:10
Димитровденското математическо състезание - награди

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I във Видин с куп награди в Димитровденското математическо състезание

10 златни, 10 сребърни и 12 бронзови медала, 10 награди, специалната награда на кмета на Община Видин за постигнат най-висок резултат във всеки клас, две награди за постигнат максимален резултат от 40 точки от Съюза на математиците в България Видин. И още 77 грамоти за отлично представяне - такава е равносметката от проведеното  17-то Димитровденско..

публикувано на 27.10.20 в 15:30