Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Събиране на реколтата на зелено“- да или не?

Снимка: Радио ВИДИН


До 5 юни земеделски стопани- гроздопроизводители могат да подават заявления за включване в кризисната мярка "Събиране на реколтата на зелено“. Заявленията се подават в Изпълнителната агенция по лозата и виното. Условието е да са регистрирани и изрядни като производители, и ако бъдат одобрени, да оберат всичко от масивите, за което ще получат по 303 лева на декар. Одобрените кандидати могат да подават в Държавен Фонд "Земеделие" заявление за предоставяне на финансово подпомагане в периода 15-19 юни 2020 година, а до средата на юли трябва да оберат реколтата на зелено. 

Никой уважавщ себе си винопроизводител няма да кандидатства, а държавата може да намери друг начин да се погрижи за лозарите, категоричен е Петко Миков- той е и лозар, и винар:
"Мярката, може би, ще бъде по-полезна за хора, които нямат винарски изби или договори с такива, ако се притеснени от това, че реколтата ще е по-добра от миналогодишната, а цената на гроздето ще се срине... Лично аз не съм много убеден, че трябва да се възползваме, защото никой не знае следващата реколта каква ще бъде и е хубаво винаги в една винарска изба да има леко презапасяване с вино... На пръв поглед това изглежда като грижа за лозарите, но аз не смятам, че премахването изцяло на гроздето е кой знае каква грижа, защото досега са вложени достатъчно средства в операции, които са необходими, премахването на гроздето също струва пари... По мои изчидсления, ако човек го направи, даже няма ад стигнат тези средства от държавата, които се дават, за да огледа и опази лозето до опадане на листата... Може би по-разумното е да се премахне част от гроздето, но не на 100 процента...Моят съвет е да не избързват..."
Петко Миков е собственик на "Видинска гъмза"- една от водещите изби в региона. Със семейството си отглеждат около 450 декара лозя в новоселския регион с различни сортове, сред които, естествено, и гъмза. Как се справят с работата, къде срещат трудности, грижи ли се достатъчно държавата за този традиционен за страната и за региона отрасъл, има ли във Видин винено общество и успя ли да изплува родното вино на световния пазар- темата ще продължим следващия вторник. 

Своя категорична позиция имат и новоселяни, защото знаят, че хубавото вино е оная пъпна връв, която свързва новоселяни с родното им място. На въпроса на Светла Бондова дали ще ползват новата мярка, те отговарат: "Коко такой чъ останъм без винó. С овей пъре, що чъ ми даду зъ зълъно беритбу, можъм дъ си купим само химию“./ Как така ще остана без вино. С тези пари, които ще ми дадат за зелената беритба, мога да си купя само евтина химия./ И продължават: Ние гледаме лозя, за да пием хубаво домашно вино. Само пръскането и орането ни струва 120 лв./декар. Ами резитбата, торенето, филизенето поне два-три  пъти, пръскането срещу трева в редовете или косенето й, според предпочитанията на стопанина, беритбата… Колко струва нашия труд? При това всички операции трябва да се извършат, защото лозе не се гледа година за година.“
В Ново село няма големи лозарски стопанства. Най-големият лозар има около 30 дка. Тепърва се създава нов масив. Затова новоселяни предпочитат си да гледат лозето и да приберат гроздето. Нали лозарите създадоха новата традиция - вечер на младото вино. Ако някой друг иска да си направи домашно вино - да заповяда наесен, ще му продадат грозде; ако ли не - имаме много роднини и приятели в градовете, които идват да си вземат новоселско вино за всеки по-голям празник.

Мярката „Събиране на реколтата на зелено“ е кризисна, с цел подпомагане на лозарите, които не могат да реализират продукцията си, но Красимира Владимирова е скептична- тя е специалист- лозар, главен асистент по лозарство и човек, който отглежда лозови насаждения:
"Изключително странно е някой да ти каже: хвърли си гроздето, когато  ти години наред се грижиш за собственото си лозе, гледаш ги като родни деца тези лозички- това звучи малко зловещо за дребнитепроизводители. Може би мярката е добра за един едър производител, който има огромни масиви, в същото време няма затворен цикъл- сибствена изба, и му е трудна реализацията, или съответно- не го устройва цената... В региона големите производители са много, повече са дребните производители- това, което не продадат, го правят на вино, защото такава е традицията."
Според нея, дори и някой да се възползва от мярката за събиране на реколтата на зелено, грижата за растенията трябва да продължи, защото те ще ни трябват и следващата година. 
Чуйте повече в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28