Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Събиране на реколтата на зелено“- да или не?

Снимка: Радио ВИДИН


До 5 юни земеделски стопани- гроздопроизводители могат да подават заявления за включване в кризисната мярка "Събиране на реколтата на зелено“. Заявленията се подават в Изпълнителната агенция по лозата и виното. Условието е да са регистрирани и изрядни като производители, и ако бъдат одобрени, да оберат всичко от масивите, за което ще получат по 303 лева на декар. Одобрените кандидати могат да подават в Държавен Фонд "Земеделие" заявление за предоставяне на финансово подпомагане в периода 15-19 юни 2020 година, а до средата на юли трябва да оберат реколтата на зелено. 

Никой уважавщ себе си винопроизводител няма да кандидатства, а държавата може да намери друг начин да се погрижи за лозарите, категоричен е Петко Миков- той е и лозар, и винар:
"Мярката, може би, ще бъде по-полезна за хора, които нямат винарски изби или договори с такива, ако се притеснени от това, че реколтата ще е по-добра от миналогодишната, а цената на гроздето ще се срине... Лично аз не съм много убеден, че трябва да се възползваме, защото никой не знае следващата реколта каква ще бъде и е хубаво винаги в една винарска изба да има леко презапасяване с вино... На пръв поглед това изглежда като грижа за лозарите, но аз не смятам, че премахването изцяло на гроздето е кой знае каква грижа, защото досега са вложени достатъчно средства в операции, които са необходими, премахването на гроздето също струва пари... По мои изчидсления, ако човек го направи, даже няма ад стигнат тези средства от държавата, които се дават, за да огледа и опази лозето до опадане на листата... Може би по-разумното е да се премахне част от гроздето, но не на 100 процента...Моят съвет е да не избързват..."
Петко Миков е собственик на "Видинска гъмза"- една от водещите изби в региона. Със семейството си отглеждат около 450 декара лозя в новоселския регион с различни сортове, сред които, естествено, и гъмза. Как се справят с работата, къде срещат трудности, грижи ли се достатъчно държавата за този традиционен за страната и за региона отрасъл, има ли във Видин винено общество и успя ли да изплува родното вино на световния пазар- темата ще продължим следващия вторник. 

Своя категорична позиция имат и новоселяни, защото знаят, че хубавото вино е оная пъпна връв, която свързва новоселяни с родното им място. На въпроса на Светла Бондова дали ще ползват новата мярка, те отговарат: "Коко такой чъ останъм без винó. С овей пъре, що чъ ми даду зъ зълъно беритбу, можъм дъ си купим само химию“./ Как така ще остана без вино. С тези пари, които ще ми дадат за зелената беритба, мога да си купя само евтина химия./ И продължават: Ние гледаме лозя, за да пием хубаво домашно вино. Само пръскането и орането ни струва 120 лв./декар. Ами резитбата, торенето, филизенето поне два-три  пъти, пръскането срещу трева в редовете или косенето й, според предпочитанията на стопанина, беритбата… Колко струва нашия труд? При това всички операции трябва да се извършат, защото лозе не се гледа година за година.“
В Ново село няма големи лозарски стопанства. Най-големият лозар има около 30 дка. Тепърва се създава нов масив. Затова новоселяни предпочитат си да гледат лозето и да приберат гроздето. Нали лозарите създадоха новата традиция - вечер на младото вино. Ако някой друг иска да си направи домашно вино - да заповяда наесен, ще му продадат грозде; ако ли не - имаме много роднини и приятели в градовете, които идват да си вземат новоселско вино за всеки по-голям празник.

Мярката „Събиране на реколтата на зелено“ е кризисна, с цел подпомагане на лозарите, които не могат да реализират продукцията си, но Красимира Владимирова е скептична- тя е специалист- лозар, главен асистент по лозарство и човек, който отглежда лозови насаждения:
"Изключително странно е някой да ти каже: хвърли си гроздето, когато  ти години наред се грижиш за собственото си лозе, гледаш ги като родни деца тези лозички- това звучи малко зловещо за дребнитепроизводители. Може би мярката е добра за един едър производител, който има огромни масиви, в същото време няма затворен цикъл- сибствена изба, и му е трудна реализацията, или съответно- не го устройва цената... В региона големите производители са много, повече са дребните производители- това, което не продадат, го правят на вино, защото такава е традицията."
Според нея, дори и някой да се възползва от мярката за събиране на реколтата на зелено, грижата за растенията трябва да продължи, защото те ще ни трябват и следващата година. 
Чуйте повече в звуковия файл. 

Вижте още

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30

Котаракът Туп

Днес в рубриката " 97 лапи и 1 опашка" ви срещам със Сашо Петров и котарака Туп. Туп е мъжкар, порода улична превъзходна и е на пет години.  Идва в семейството на Сашо от улицата. Изключително слаб, мършав и страхлив. Сашо предполага, че най-вероятно е бил бит. След основни грижи и добра храна, Туп днес е един красив, черен и лъскав котарак. За..

публикувано на 23.10.20 в 15:15

Димитър Тодоров представя книгата си "Мигновения"

Първата си поетична книга "Мигновения" ще представи пред видинска публика днес общественикът Димитър Тодоров.  "Животът на човек, колкото и да е дълъг, е съставен от мигновения", коментира избора на заглавие авторът: "От дете посягам към белият лист. Майка ми, светла и памет, тази година я загубих, та тя ми хвана ръката още във втори клас и..

публикувано на 23.10.20 в 11:08

Защо промените в Закона за лова притесниха природозащитници

Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, свързани с употребата на забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Започнаха срещи с природозащитни организации, първата от които бе проведена с Фондация за защита на животните "Четири лапи"...

публикувано на 22.10.20 в 16:12

Комедиен спектакъл представя вентрологът Димитър Иванов- Капитана в Монтана

Стендъп комеди спектакъл на име "Образцов дом" ще представи тази вечер Димитър Иванов- Капитана в Монтана. Кукленият актьор е единственият български вентролог (изкуството да се говори без да се мърдат устните), негов партньор в шоуто ще бъде куклата Бай Тъньо. Това е второто голямо представление, каза за Радио ВИДИН Димитър Иванов:..

публикувано на 22.10.20 в 16:05