Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Ново село бавят регистрацията на домашните си животни

Снимка: Радио ВИДИН

Само десетина човека са подали заявления в Информационния център на Община Ново село, за да регистрират своите домашни животни съгласно новите изисквания на Закона за ветеринарномедицинска дейност. Непосредствено преди въвеждането на карантината в България в заседателната зала на Общинския съвет се проведе среща със собственици на домашни животни, която бе част от разяснителната кампания по новите изменения на Закона. Д-р Велков, специалист по заразни болести в Районната ветеринарномедицинска служба, се спря подробно на новостите и задълженията на стопаните и кметствата за регистрация на домашните животни. Във връзка с това през май бе пуснато съобщение, че в Ивформационния център на общината се приемат уведомленията. Повече подробности за това, кои трябва да го направят всъщност бяха публикувани във Фейсбук от Албена Ангелова – специалист в Общината, която пряко отговаря за това.

До вчера обаче, само десетина човека са подали заявления. Разговарях с няколко човека, които се ползват с името на добри граждани на общината, какви са причините да изчакват.

Първо се оказа, че няма достатъчно информация относно сроковете,  видове животни и телефони за връзка с ветеринарни лекари, които ще обслужват селото и общината. На втория етаж в търговската сграда на Ново село има кабинет за такъв лекар, който стои заключен. Съобщенията с имената на лекар и  инспектор, залепени на входа са остарели и неверни. Уведомлението е поставено отдавна и вече е избеляло и трудно се чете. Не е ясно ако съм подала преди десет дни бройките животни,  кого и как трябва да уведомя, че е настъпила промяна.

Втората причина са белките, чакалите и лисиците. За съжаление в селото има много празни къщи, което дава възможност на вредителите спокойно да влизат не само в покрайнините, но и в центъра на селото. Няколко човека се оплакаха, че имали кокошки, но били удушени или отмъкнати. Каква е гаранцията, че ако днес регистрирам 30 пилета, утре няма да осъмна с празен двор. И отново стигаме до това -на кого да се обадим за постигналото ни нещастие. Служителките от Информационния център са любезни и внимателно обясняват как да се попълни заявлението, но знанията им стигат до тук. Към вчерашна дата достъпът до третия етаж на Общината за граждани все още е забранен, а кабинетът на ветеринарния лекар е заключен. Това е омагьосаният кръг, който спира голяма част от новоселяни да изпълнят своите задължения по Закона за ветеринарномедицинската дейност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28