Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 юни 2020 година

Снимка: Радио ВИДИН

Днешният 5 юни се отбелязва като Световен ден на околната среда. Провъзгласен е за такъв на Общото събрание на ООН в Стокхолм, Швеция през 1972 година. На този форум е приета декларация за околната среда, представляваща първия международен договор за принципите на екологична защита на Земята.


35 от изследваните през последното денонощие проби са дали положителен резултат. Това показва Националната информационна система. В област Видин има един случай на заразен от КОВИД 19, в област Монтана случаите са 3. 


Нито една проба за коронавирус не е взета през изминалите 24 часа, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Враца. От институцията не казват дали това се дължи на липсата на хора със симптоматика, характерна за грип или Covid-19.


51 заявления са подадени в Регионална дирекция "Социално подпомагане" Монтана за получаването на еднократна помощ от 375 лева за родители в неплатен отпуск. От помощта могат да се възползват семейства с деца до 14-годишна възраст, в които поне единият родител е изразходвал платения си отпуск и ползва неплатен, за да се грижи за децата. 

 

Вършец постепенно си връща облика на курортен град. С разхлабването на мерките около коронавируса се завръщат и избралите да почиват при нас, сподели кметът на общината инж. Иван Лазаров.


Започна ремонт на централния площад в Криводол. Реконструкцията и обновлението пред сградата на Общината целят осигуряването на устойчив и динамичен градски център с подобрени качества на живот и нова социална среда, реализирана чрез нови зелени и пространствени решения. Ремонтните дейности трябва да завършат до месец септември, каза кметът Христо Доков


През следващата седмица ще бъде ремонтиран пътят  Мездра - Горна Кремена - Горна Бешовица - Роман. Дейностите включват полагането на износващ пласт от плътен асфалтобетон. Заради ремонта е създадена временна организация на движението, съобщават от Община Мездра. 


Инициатива за облагородяване на междублоковите пространства започват Сдружение "Активно общество" и Община Видин. Кампанията е под наслов "Квартални войни".


Двама общински съветници от Новоселска община са включени в постоянните комисии към Националното сдружение на общините в Република България. Председателят на Общинския съвет Иво Вергилов ще участва в комисиите по местни финанси, бюджет и общинска собственост, по здравеопазване и административно обслужване и общинска администрация. Добромира Димчева ще участва в комисиите по местно самоуправление, икономическа политика и туризъм, по здравеопазване и комисията по образование, младеж, спорт и култура.


Сдружение "Първи юни" спечели финансиране на своя проект "Приятели на децата". Проектът е сред седемте одобрени от общо участвалите 70 в програмата "В подкрепа на детството". 


Капачки за благотворителност дариха първокласници от видинското училище "Иван Вазов". Децата изсипаха събраните капачки в металното сърце, инсталирано до сградата на видинската библиотека в парк "Рова". Дарението е второ за Вики, Дария, Любомира и техните съученици. 


Обвинителният акт, който Окръжната прокуратура е внесла в съда, е срещу пловдивчанин за държане и контрабанда на прекурсори. На 12 април миналата година на граничния пункт по Дунав мост при Видин при проверка на автомобила му в тайник е открит метаамфетамин.


Декоративно дърво засадиха учениците в двора на ОУ "Н.Й.Вапцаров" Селановци  в деня, когато се отбелязва Световния ден на околната среда. Преди това учениците участваха в  импровизиран еко-урок за "живата и неживата природа", обясни Петя Русинова, директор на училището.


Тази година няма да се проведе юбилейното издание на Национален фолклорен събор "Леденика". Причината е противоепидемичните мерки и очакваните над 20 000 посетители за двата дни на събора, съобщават от Община Враца. Проявата е предвидена за 2021г.


Врачанският театър ще поднови дейността си след близо 3-месечно прекъсване с представления на открито. Любимата на хиляди малки и големи постановка  "Червената шапчица" ще се изиграе в хотелски комплекс, който се намира в подножието на прохода Вратцата.


"Жабокът цар" е постановката, която ще играе куклен театър "Патилан" тази събота, съобщи директорът Иван Истатков. Вече втора седмица куклуводите организират представление на открито за най-малките си зрители при спазването на всички противоепидемичните мерки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00