Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Психолог: Хранителните разстройства са като епидемия сред младите хора

Снимка: БГНЕС


В последните две години хранителните разстройства буквално са като епидемия сред младите хора. Наблюдава се значително увеличение на тези случаи, предупреди Милена Ташкова, клиничен психолог и директор на организацията "Психодраматична работилница", която работи за превенция на проблема сред младите хора:

"Не бих могла да кажа в проценти, но това, което мога да кажа, е от това, което забелязвам в кабинета. Ние даже с моите колеги от "Психодраматична работилница" много отдавна се опитваме да алармираме за това. Това е може би последните две години, забелязвам, че сред младите хора, бих казала, че вече не само сред момичетата, се забелязва категорично увеличаване, буквално е като епидемия от млади хора, които имат хранителни разстройства. И ако до този момент те бяха повечето анорексия и булимия, сега вече има много сериозен според мен брой на хората, които страдат от т. нар. модерно хранително разстройство- орторексия. Така че, да, наистина е така, наистина се забелязва увеличение. Всеки може би втори или трети случай е на млад човек с някакъв хранителен проблем или дори той де не е основният, винаги се забелязва като придружаващо заболяване."

Причината за увеличаване случаите на хранителни разстройства може да се открие в манията по здравословен начин на живот и хранене, смята специалистът:

"Аз много съм си мислила по темата и това, което си мисля, е, че ако обърнете внимание, има една истерия около начина на хранене. Непрекъснато се говори за добре поддържани тела, за хранителни режими, за тренировки, за здравословен начин на живот. Има толкова много канали, в които се дават рецептите за хранене, шоута които се занимават именно с това, и това няма как да остане без последствия."


Милена Ташкова обясни също кои промени в поведението на младите хора подсказват за хранителни проблеми и как може да им се помогне.

Чуйте повече в звуковия файл.Вижте още

Невена Цонева: Препоръчвам редовното ходене на зъболекар

Редовна грижа за зъбите у дома и профилактични посещения при зъболекар е рецептата за красива усмивка на певицата Невена Цонева. В "Час при зъболекаря" красивата изпълнителка сподели личния си опит и си спомни за първото си посещение в зъболекарския кабинет: „Първо, искам да ви кажа колко е важно, от личен опит знам, да се грижим за зъбите..

публикувано на 20.03.23 в 16:52

Министерството на финансите предлага 940 лева минимална заплата от следващата година

940 лева да  минималната работна заплата (МРЗ) от 2024 година. Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за тази година. Новината съобщи министърът на финансите Росица Велкова. Увеличението на минималната заплата е стъпка в правилната..

публикувано на 20.03.23 в 14:16
Силвия Велинова, остеотерапевт

Какво е остеопатия

Остеопатията е холистична наука, която се занимава с откриването и решаването на проблема. Докато конвенционалната медицина разглежда проблема като локален, то холистичният подход е глобален и обширен. Това обясни остеотерапевтът Силвия Велинова и поясни при кои заболявания се прилага този лечебен метод: "Терминът произхожда от..

публикувано на 20.03.23 в 14:10

Видин се обединява в подкрепа на 4-годишния Симеон

Днес ви запознаваме с историята на 4-годишния Симеон от Видин. Той се ражда нормално, растежът и развитието му са нормални до поставянето на многокомпонентна детска ваксина, която предизвиква отлагането на много тежки метали в неговия организъм, разказва майката на момчето Лора. След множество консултации със специалисти се установява, че детето..

публикувано на 20.03.23 в 14:02

Седем нови социални услуги ще разкриват в Ружинци

Законът за социалните услуги за първи път въведе планиране на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет, като водещи ще са общинските администрации. Националната карта на социалните услуги е обвързана с преброяването на населението и трябва да бъде приета до 12 месеца от публикуването на резултатите. За да бъде изготвена тази карта,..

публикувано на 20.03.23 в 10:40

"Неделник" от 19 март 2023 година

Много вкусни и забавни неща има в този "Неделник".  "Животът е вкусен, когато е забавен!". Цитирам колежката от Радио България, Миглена Иванова, която ни срещта с "Готварска книга за големи деца" . В нея ще намерите 28 сладки и солени рецепти… в комикси. Необичайната книга е дело на Аля Маркова , обединила в нея двете си големи страсти –..

публикувано на 19.03.23 в 13:57

Да бъдем достойни кръстоносци

Неделята, в която се намираме днес е Трета на Великия пост, посветена на Кръста Христов. Кръст, на Който бе разпънато тялото на нашия Спасител и Господ Иисус Христос. "В името на Отца и Сина и Светия Дух! Братя и сестри! Днес настъпи третата неделя на Великия пост. Този неделен ден се нарича Неделя Кръстопоклонна . Вие всички..

публикувано на 19.03.23 в 08:00