Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартен Калеев с грамота за принос към съвременната българска литература

3
Снимка: Facebook/Мартен Калеев


Грамота за принос към съвременната българска литература получи от Съюза на българските писатели Мартен Калеев. За председателя на дружеството на писателите в област Монтана и главен редактор на Алманах "Огоста" добрата оценка винаги е много задължаваща:

"Наистина, добрата оценка и добрата дума е много задължаваща. Хубаво е човек да я получи, както се казва, както от комшията или от приятел, от най-близките хора, така и от тези, които по една или друга причина са в конкурентна среда. Ясно е, че т. нар. писателски манталитет е много чувствителен на тема добра дума. Така че публиката си има своето мнение, когато чете произведенията, които се надява всеки един писател да ги направи по най-добрия начин. Но в случая грамотата е връчена от Управителния съвет на Съюза на българските писатели /СБП/, председателстван от г-н Боян Ангелов, което се предполага, че е някакво наблюдение върху цялостния литературен процес в България."
 

Мартен Калеев обясни, че освен на своите творчески търсения, през изминалата година е посветил време на подготовката на доклад в секция "Роман", публикуван на сайта на Съюза на българските писатели. 

"31 романа бяха предоставени за такъв преглед, 4 от тях бяха с последващо издание, и може да се каже, че българският роман и през 2019 година продължава да търси своя облик и обаяние, за някои твърде успешно, за други, да кажем, по-скромно. Но в края на краищата това са няколко хиляди страници, които аз трябваше да прочета, и виждам, че словото е живо. Българският писател не се страхува да прибегне към доказване на себе си през тази много трудна и много сериозна форма, каквато е романът."

Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Магура Run 2024

Магура Run 2024- да посрещнеш и изпратиш Слънцето бягайки

За шеста поредна година на 27 и 28-ми юли ще се проведе маратонът Магура Run. Състезанието се провежда край езеро Рабиша, като последните 2 години е с нов регламент: провежда се на 2 етапа по изгрев и по залез слънце, а времената от двете бягания се сумират, информира организаторът Александър Александров :  "Форматът последните две години е бягане..

публикувано на 22.07.24 в 13:00

Нов метод за обучение приложиха в училището в Брегово

В рубриката " Мисия образование " , представяме нов метод на обучение- "ученици обучават ученици". Точно него са въвели в Средно училище  "Свети св. Кирил и Методий" град Брегово, в рамките на проект по Национална програма " Иновативни училища", който осигурява приемственост в обучението по БЕЛ в начален етап. Методът дава възможност да се..

публикувано на 22.07.24 в 12:00

Горещините и опасностите за децата- как да ги предпазим

Лятото е време за игри и забавления, но когато температурите се покачат над 36 градуса и повече, е важно да вземем мерки, за да предпазим децата си от топлинния стрес и дехидратацията. Много от майките избягват излизането между 10:00 и 16:00 часа и това е правилно, защото в този часови диапазон рискът от прегряване е най-голям. Хубаво е, ако все пак..

публикувано на 22.07.24 в 10:01

В „Музикална зона“: Емил Димитров през 60-те

 Познахте ли го? В началото на 60-те години на миналия век Емил Димитров пише първите си песни. Въпреки че младият тогава певец няма завършено академично музикално образование, още с ранните си изпълнения той показва завидни умения и грабва сърцата на много хора. „Скритият талант” не остава незабелязан - както от публиката, така и от критиката. Казват,..

публикувано на 22.07.24 в 09:00

Всички грижи да предадем Богу

Намираме се в Четвърта неделя след Петдесетница , в която си припомняме за великите благоволения на Бог към падналото човечество и се усилваме в любов към Него и Неговото Евангелие. "Когато говорим с нашите близки и те ни разкриват проблемите си, ако ние имаме любов, с внимание изслушваме техните тегоби и съчувстваме на тяхното..

публикувано на 21.07.24 в 08:00

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30