Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завидна творческа дейност в мездренското село Зверино

Трима от най-известните членове на Художествено-творчески клуб "Факел" в село Зверино са доказателство, че в него членуват творци от национално значение.

Борислав Радославов - роден през 1987 г. Израства в живописното врачанско село Зверино,  обл. Враца. Завършва бакалавър "Журналистика" в Софийския университет "Св.Климент Охридски", а след това магистратура "Продуцентство" отново в СУ. Като репортер в разследващото предаване "На чисто", излъчвано по Нова телевизия печели отличие "Сърце и слово срещу наркотиците" в памет на убитата разследваща журналистка от Ирландия - Вероника Герин. А като редактор на първия български съдебен сериал с истински истории от българското правосъдие "Доказване на противното", също излъчван по Нова телевизия, печели специална награда в категория "Реформа в съдебната система" на медийния фестивал "Българската Европа" през 2010 г. Автор е на книгите: "Лечителите на България", "Изповеди от килията. Най-страшните български убийци" и "Дядо Добри - светецът от Байлово . Най новата му книга, издадена в края на 2019г. е „Чудодейните места в България.

 Дарина Цветкова -  родена през 1949 година в с. Баня, обл. Пловдив. Завършила е Институт за детски учители - гр. Враца. Издала е стихосбирките: „Пречистване”, „Съзерцание”, „Необятност”, „Ех...”, “Тинтява” „Обичник”, „Жива”, „Слънчогледи - 2019 г., две стихосбирки за деца: „Цветна дъга”, „Водолейче” и една новела за юноши „Сърчице златно”. Участва със свои стихотворения в алманах за нова българска литература „Вятърничави истории”- 2018 г., в  алманаси „Околчица” - врачански издания, в сборник с разкази и стихотворения - издание на Съюза на свободните писатели, в списания „Детелина” - издания на Съюза на писателите земеделци и други. Член е на Съюза на писателите земеделци в България, Литературен клуб „Христо Ботев”, гр. Мездра и Художествено-творчески клуб „Факел”, с. Зверино, където е и председател. Носител е на национални, областни и общински награди и отличия за поезия и проза.

Цветко Стеев  е роден през 1946 год. в с. Игнатица, обл. Враца. Завършил е Средна политехническа гимназия в гр. Мездра и ПЖ институт, гр. София, специалност: Ръководител по движение и търговска служба. Издал е драмата в стихове „Хан Крум”, сборници с новели и разкази „Нещо стана” и „Дявол на врата”, новелата „Сто лакти под земята”, стихосбирката „На връх самотен сам не съм”, романа „Под лъчите на слънцето”, романа в стихове „Кан Крум ювиги от Бога поставен”, сборници с разкази „Дивите патици”, „Адриатика”, новелата „Крушарката”, романа „Великият Сирм срещу могъщия Филип” - първа част. Носител е на национални и общински награди за проза. Член е на Съюза на българските писатели, Литературен клуб „Хр. Ботев”, гр. Мездра, Художествено-творчески клуб „Факел”, с. Зверино, ХТК „Ковачница”, с. Игнатица. През 2020 г. са факт двете нови негови книги „Реч от сърцето на стара Европа - митове, легенди, писмена” и „Сказание за Сирм - Царят на трибалите”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Мездра се готви за международен фолклорен фестивал

Четвъртото издание на Международния фестивал "Фолклорната магия на Мездра" ще започне на 21 юли. Участниците са 12 групи, от различни краища на света и ще се изявяват  до 25 юли на сцените в селата Моравица, Брусен, Зверино и и в Мездра. Организатори на фестивала са Ансамбъл "Мездра" и Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра", с подкрепата на..

публикувано на 09.07.24 в 16:43

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 16:13

Започна археологическият сезон в Кула

Археологическите разкопки  в района на  крепостта "Кастра Мартис"  в град Кула започнаха. Проучванията се провеждат за втора поредна година.  Разкопките са финансирани от Община Кула. Осигурени са 18 хиляди лева, каза археологът  доцент Здравко Димитров : „Новият археологически сезон е втори поред от новите разкопки на..

публикувано на 09.07.24 в 15:22

Избрани творби от фонда на галерията представят във Враца

Изложба живопис "Избрани творби от фонда на ХГ "Иван Фунев"  е подредена в Художествената галерия във Враца . Представени са предимно пейзажи и фигурални композиции, каза завеждащият културния институт при Регионалния исторически музей във Враца Христо Божков .  "Подредили сме 24 творби в голямата зала на художествената галерия и седем..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

110 служители на МВР в област Монтана с награди за празника на вътрешното министерство

За поредна година в Областната дирекция на МВР-Монтана бе спазена традицията за връчване на награди на отличени служители по случай професионалния празник на служителите на МВР – 5 юли и по повод 145-ата годишнина от създаването на вътрешното министерство. Гости на тържественото събрание в полицейската дирекция бяха директорът..

публикувано на 09.07.24 в 15:14
Областният управител Ани Арутюнян (вдясно) поздрави Ирена Николова за назначаването ѝ на поста.

Нов заместник областен управител на Видин встъпи в длъжност

Назначиха нов заместник областен управител във Видин . Със заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев, за длъжността е назначена Ирена Николова . Тя е бакалавър по Социална педагогика и магистър по Предучилищна и начална педагогика, придобити от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професионалната ѝ кариера е преминала в..

публикувано на 09.07.24 в 14:55