Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният архив във Видин отличи своите дарители, приятели и читатели

Снимка: Община Видин


Държавен архив-Видин връчи грамоти на свои дарители, приятели и читатели за изминалата 2019 година. Това стана снощи на специална церемония по случай Международния ден на архивите. Експерти от архива представиха наградените дарители.

Секретарят на видинското читалище "Цвят 1870"  Любомир Илиев и журналистът Соня Мачорска бяха част от отличените от институцията. Дискове с дигиталната изложба „Видин в гравюри от XIX”, дело на Рачо Миланов, ще получат всички средни училища в областта. Подаръците прие началникът на РУО Веселка Асенова, за да ги предаде на образователните институции. Дискове бяха предвидени също за Регионалния исторически музей и библиотека „Михалаки Георгиев”.

Директорът на Държавен архив Видин- Светлана Кръстева представи и дигиталната изложба „Видин в гравюри от ХIХ век“ от фотоси, дарени от бившия учител по информатика Рачо Младенов. На тържествената церемония присъстваха представители на областната и общинските администрации, РУО, музейни специалисти, дарители, приятели и съмишленици на Държавен архив - Видин.

Тази година световната общност на архивистите за пореден 12 път отбеляза Международния ден на архивите. Главната му цел е да подобри обществената представа за дейността на архивните институции и да ги популяризира в глобален мащаб




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинска гимназия въвежда избираем предмет по православие

Под формат занимание по интереси през новата учебна година във видинската Профилирана Природо-математическа гимназия ще се изучава предмет Религия-Православие.  Инициативата, която е подкрепена от родители, е на училищното настоятелство, каза директорът на учебното заведение Ивайло Милушев. "Това е инициатива на настоятелството на..

публикувано на 23.07.24 в 13:11
Снимката е илюстративна

Задържаха двама за грабеж на жена във Видин

Криминално проявен 50-годишен мъж от врачанското село Търнава и 55-годишна видинчанка са били задържани с полицейска мярка в ареста на РУ-Видин часове след извършен грабеж, съобщават от полицията във Видин. Сигналът за посегателството постъпил  на 21 юли към 23 часа. В хода на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия криминалистите..

публикувано на 23.07.24 в 10:05

Редица вечерни концерти в програмата на Криводолския панаир

Община Криводол и НЧ „Никола Вапцаров – 1924" организират в началото на август панаирни дни. Традиционните прояви се провеждат под патронажа на кмета на общината Христо Доков. За всички жители и гости на града край река Ботуня са предвидени вечерни концерти, които започват от 20 часа на сцена на стадион „Христо Ботев". На 1 август е концертът на Симона..

публикувано на 23.07.24 в 08:46

Мъж от Галиче източи чужда карта

28 мъж от село Галиче е задържан за кражбата на 2800 лева от дебитна карта на жителка на София. Това съобщават от полицията във Враца. Сигналът за кражбата е подаден на 20.07.2024 г. в РУ-Бяла Слатина, където собственичката на картата е обяснила, че на 20.07.2024 г. за времето от 17:25 ч. до 17:30 ч. от дебитна карта /нейна собственост/ е изтеглена..

публикувано на 23.07.24 в 07:30

Снимката на 22 юли 2024 година

Днес във Видин днес ще бъде открит Фестивалът на изкуствата " Дунавски вълни “.  Тазгодишното му издание е 13-то по ред и ще предложи интересна и разнообразна програма. Земеделци от Видинско ще помагат на фермери от Южна България, които пострадаха от унищожителните пожари преди дни.  Преди дни Националната асоциация на зърнопроизводителите стартира..

публикувано на 22.07.24 в 18:00

Започна фестивалът "Фолклорната магия на Мездра“

Четвъртият международен фолклорен фестивал "Фолклорната магия на Мездра“ бе открит официално в града.  Това стана с тържествена церемония на площад "България“, на която бяха представени участниците във фестивала - 11 фолклорни състава с над 250 танцьори, певци и музиканти от 10 държави от четири континента - Европа, Азия, Северна и Южна Америка...

публикувано на 22.07.24 в 17:29

Земеделци от Видинско ще помагат на фермери, пострадали от пожарите

Земеделци от Видинско ще помагат на фермери от Южна България, които пострадаха от унищожителните пожари преди дни. Преди дни Националната асоциация на зърнопроизводителите стартира кампанията в подкрепа на животновъдите, засегнати от големия пожар в Сакар планина, а видинските зърнопроизводители с готовност се включват, каза Жечко Андрейнски,..

публикувано на 22.07.24 в 14:37