Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 юни 2020 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерският съвет прие Решение за удължаване на срока на обявената с Решение № 325 от 14 май 2020 г. извънредна епидемична обстановка до 30 юни 2020 г. "На практика нищо ново, нищо, което да стресне хората  - точно обратното. От 15 юни пускаме и театрите, кината - на 50% или през седалка, за градския транспорт маските остават задължителни"- заяви на пресконференция в МС премиерът Бойко Борисов. 


Народното събрание прие окончателно 9 процента ДДС за ресторантьорски, кетъринг услуги, за книгите, бебешки храни, пелени и санитарни материали, с приети текстове в Закона за изменение и допълнение на закона за данъка върху добавената стойност. Мярката ще е временна и ще обхваща периода от 1 юли тази година до 31 декември 2021 г. ДДС остава 20% за високоалкохолните напитки, бирата и виното, сервирани в ресторантите или предоставяни като част от кетъринг услуга, както и  за туроператорските услуги.


През последните 24 часа у нас за коронавирусна инфекция са изследвани 1777 проби. 79 от тях са с положителен резултат, като една е от област Враца, показва Националната информационна система.

Трима граждани на Беларус, пристигнали в Монтана, за да работят по изграждането на газопровода "Балкански поток", са с положителни проби за новия коронавирус, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Тримата са без симптоми и се чувстват добре. Те са настанени в хотел в Монтана и са поставени под 28-дневна карантина. Хотелът е дезинфекциран и достъпът на други хора до него е ограничен, обявиха от здравната инспекция. 


Лицензират PCR лаборатория във врачанската болница. В новата PCR лаборатория могат да се работят радиоактивни изследвания, както и особено опасни инфекции като ебола. Могат да се правят и изследвания на папилома вирус, както и доказването на ку-треска.

Мобилно приложение, което предоставя възможност за бърз и лесен достъп до институционална информация чрез специални нотификационни съобщения на телефоните на всеки, който го е инсталирал, е подготвилата Националната здравноосигурителна каса, съобщават от институцията.

Заради изграждането на участъка между Ребърково и Лютидол от модернизирането на пътя Мездра-Ботевград, трафикът ще преминава през прохода „Петрохан“, и през Искърското дефиле. Изпълнителите на обекта и възложителят - Агенция "Пътна инфраструктура“, се извиняват на шофьорите за причиненото неудобство при пътуването по обходен маршрут, но спирането на движението е необходимо, за да се осигури както безопасността на транзитния трафик, така и да се освободи строителна площадка за новото трасе, което ще е двойно по-широко от настоящото, уточняват от АПИ. 



236 безработни от общините към Бюро по труда-Видин ще имат възможност да бъдат обучени по професии, за които предварително е проведено прочуване какво е търсенето. Курсовете са за болногледачи, социални асистенти, сервитьори и бармани, работник в заведенията за хранене, помощник в строителството. Включилите се в обученията ще получават по 10 лева на ден. Агнецията по заетостта поема и пътните разходи, ако са до 15 лева.



Във Видин започна третирането срещу комари. По график, изготвен от фирмата изпълнител и съгласуван с Общината, аерозолни обработки в града бяха извършени късно снощи, съобщават от общинската пресслужба. За намаляване популацията на комари през годината са предвидени общо 17 дезинсекционни обработки.


Щети на земеделската продукция е нанесла градушка късно снощи във врачанското село Згориград. Унищожени са зеленчукови градини, лозови насаждения и навеси, каза кметът Асен Георгиев. Градушката е продължила около час.


Община Козлодуй обяви прием на документи за финансово подпомагане на двама студенти, записани редовно обучение за академичната учебна 2020 - 2021 година. Кандидатите трябва да се обучават по медицина или педагогика, да имат адресна регистрация в община Колзлодуй, да са от социално слаби семейства и с успех не по-нисък от 4.50 в дипломата за средно образование. Документи ще се приемат до 14 август.


Отново километрична опашка от тежкотоварни автомобили на Дунав мост 2 Видин-Калафат. По данни на дружеството, което стопанисва съоръжението, колоната към този час на изход от страната е близо 5 километра. 



Жители на Дунавци отново ще протестират на изхода на населеното място в посока Видин срещу местна свинеферма, която според тях замърсява района и въздуха. Преди две седмици протестиращите блокираха за кратко международния път Е 79. Исканията им са за промени в нормативната база, които да регламентират на какво разстояние от населените места да са подобни обекти. Поредният протест в Дунавци е насрочен за неделя, 14 юни, от 10 часа на изхода на населеното място в посока Видин .


Родители сигнализираха за опасни съоръжения на единствената детска площадка в жк "Бонония" във Видин. Майките твърдят, че са търсили за съдействие Община Видин, но засега без ефект. Родителите настояват също за повишен контрол и санкции за тези, които рушат местата за игра и спорт. Тази сутрин служители на общината започнаха почистване и ремонт на площадката.


"Застрахователно дружество Евроинс" АД дари на Община Белоградчик 100 антидекубитални дюшеци, които да се представят за нуждите на лежащо и деца, настанени в центрове за настаняване от семеен тип на територията на община Белоградчик.


100 души от уязвими групи, от населени места от община Мездра, ще бъдат подпомогнати с хранителни продукти. Дарението е от Фондация "ADRA България". 

В средата на месец юни започва строежът на параклиса "Св. 40 мъченици" в село Владиченци. На 9 юни бе издадено разрешителното за строеж, изготвен е и 3D модел на храма. 


Видинският DJ Васко Громков издаде своята трета книга от поредицата „Аз бях DJ”, този път със заглавие "20 години след XX век”. Книгата ще бъде представена официално във Видин по време на предстоящия традиционен DJ Ретро фест в началото на месец август.


Съвместна изложба на Художествена галерия "Иван Фунев" при Регионалния исторически музей-Враца и Градската художествена галерия-Мездра по повод 120 години от рождението на патрона на Врачанската галерия ще бъде открита в петък, от 17 часа. Подредена е във фоайето на Голямата зала на галерията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30