Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Винен клуб "Приятели на Видин" с идеи за популяризиране на виното от региона

Петко Миков: Българското вино превъзмогна кризата от 90-те, търсено и високо ценено е

"Видинска гъмза, със сребърен медал за гъмза и бронз за совиньон блан от "ДиВино" 2019- най-голямото винено изложение у нас
Снимка: Личен Архив Петко Миков

В "Земята, която ни храни" се срещаме отблизо с Петко Миков- лозар и винар. Петко Миков е един от собствениците на една от водещите изби в региона- "Видинска гъмза". Заедно със семейство си стопанисват и се грижат за около 450 декара лозя в новоселския регион, засадени с различни сортове. 
"Сортовете са основно гъмза- имаме 250 дка гъмза в района на село Неговановци и частично във Флорентин. Това са стари лозя, които са създадени преди повече от 45 години, ние ги поддържаме в идеално агротехническо състояние и не се оплакваме от добивите, които получаваме. От старите лозя имаме насаждения, които са пак с гъмза и памид... Ркацители около 100 декара, каберне и мерло- около 100 декара, общо около 450 декара са масивите в новоселска община..." 
От миналата година се грижат и за по-млад масив в района на Градец. На този етап се справят, основно със собствени средства. По европроекти не са кандидатствали. Основните им трудности са при намиране на работна ръка- проблем, който стои във всички сфери на селското стопанство. 
"С работната ръка като цяло има затруднения, защото голяма част от младите хора искат да работят някъде, където да получават по-сериозни възнаграждения. В България нещата стоят по следния начин: имам едно наблюдение, че загубването на трудовите навици е един необратим процес. След като вече са ги научили да не работят, те предпочитат да си намират определени причини да ми обяснят как няма да дойдат да работят. Трудно е, на този етап се справяме, но с всяка изминала година е все по-трудно... Има неща, които могат да се автоматизират, но резитбата, например, е ръчна операция. За да е прецизна, най-добре е да я правят хора- специалисти. Тук голяма част от хората не са и специалисти. Тъкмо понаучим някой, той решава, че заминава за Италия. И няма как да го спрем... Държавата нека да се погрижи, да им предложи нещо, с което да ги задържи..."- смята Петко Миков. 

Донякъде държавата помага на лозарския сектор, в посока създаването на нови лозови масиви, но със създаването на масивите не трябва да приключва грижата за сектора, защото трудностите започват след това, смята Петко Миков. Според него, обединени, лозарите и винарите имат лице пред света. Избата му е част е от сдружението "Нортикум", което включва няколко изби и частни производители от региона, имат си и собствена марка вино- "Тимакус". Северозападът има потенциал за развитие на винения туризъм, но при определени условия, смята винопроизводителят:
"Виненият туризъм най-вече страда от това, че при нас няма инфраструктура. Пътуването до Видин е кошмарно, лошите пътища, многото катастрофи- всичко това отказва хората... Иначе, като съвкупност с туристическите обекти, има потенциал. Това е част от винения туризъм - хората не може да дойдат само да пият вино, трябва да вървят ръка за ръка- историческите места, Белоградчишките скали, пещерата "Магура", другата пещера "Венеца", крепостта "Баба Вида"- това са туристическите обекти, които трябва да доведат хората. Иначе, само заради една винарска изба, едва ли ще дойде човек... Тук трябва да се намеси държавата, но преди всичко, да се оправи инфраструктурата. Пътуването до Видин е ужасно..."

Винен клуб "Приятели на виното Видин"- това е най-малката клетка на виненото общество, което тепърва си проправя път в региона. Около 30-ина ценители на божествената напитка се събират в определени дни, за да разменят знания, впечатления и продукция. Разменят и идеи- една от тях е да има постоянна изложба на вина в крепостта "Баба Вида". На фестивали и различни събития също може да се популяризират местните и регионалните вина. Друга идея е да се направи дегустационна зала в едно от помещенията на Стамбол капия, където хората, които посещават Видин, могат да опитат от местните производства, да пожелаят да купят, и да дойдат пак във Видин. Колкото до българското вино, Петко Миков е убеден, че то вече е много нависоко на световния винен пазар, а качеството му е сред най-добрите: 
"С много високо качество е, като цяло избите са технологично напреднали... Можем да се похвалим с много сериозни вина, които се награждават на много сериозни конкурси, представят се на международни дегустации, оценени са много високо. Смятам, че българското вино превъзмогна тази криза, която беше създадена в средата на 90-те години. Тогава се допуснаха грешки-правеха се много нискокачестевни вина, изнасяха се, подбиваха се цени..." 

Опитвайте- преди да купите, но хубаво и евтино няма, а всичко си има цена- това е препоръката на Петко Миков към хората, които искат да имат на трапезата си хубаво вино. А ако се затруднявате в избора- представителите на клуб "Приятели на виното" във Видин са насреща.   
.....
Очакваната зърнена реколта, проблемите с посевите и ситуацията на пазара- тези теми бяха разисквани по време на Консултативния съвет по зърното преди дни- чуйте звуковия файл. 
Наближава жътвата- ще има ли условия за това- агропрогнозата за първия летен месец е от Леночка Ангелова, директор на метеорологичната станция в Монтана- чуйте я. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Деца, използващи вейпове

За риска от употребата на вейп сред младите хора и какво не разбират родителите

Младежи се пристрастява към никотина чрез пушенето на така наречения вейп - електронна цигара с течност, съдържаща никотин, примесен с ароматни вещества. До тях достигат и такива със забранени субстанции като хексахидроканабинола, а за употребата им се заговори след инциденти, един от които с фатален изход.  Проблемът не е от скоро и бумът им сред..

публикувано на 07.02.25 в 17:21

Спират ли шофьорите на пешеходни пътеки?

Днес ще си говорим за безопасността по пътищата, най-вече в градска обстановка. Зимните месеци са едни от най-опасните за движението заради лошото време и по-голямата продължителност на тъмната част от денонощието. Поводът за репортажа ни е случка, която беше споделена в социалните мрежи от видинчанин. Ето какво написа той:  "Добър вечер!..

публикувано на 07.02.25 в 17:10

Романът "P.S. Убийците" - различното криминале

През 2010 г. Америка среща Европа, когато Джеймс Патерсън (автор на бестселъри №1 в САЩ) и Лиза Марклунд (автор на бестселъри №1 в Швеция) обединяват усилия, за да създадат пикантен, задъхан и завладяващ трилър в духа на най-добрите традиции в жанра. Резултатът е романът „P.S. Убийците“. Шведската журналистка Деси Ларшон получава в..

публикувано на 07.02.25 в 17:10

От хоби до професия: Мадлен Рачева и магията на фотографията

"Професия хоби"  днес ни запознава с хобито на Мадлен Рачева от Видин , която е от онези хора, които успешно съчетават страстта си с професията си. От малка тя е омагьосана от света на фотографията и въпреки че започва като любител, с времето хобито ѝ се превръща в сериозно занимание, което разкрива пред нея нови светове и възможности. Днес..

публикувано на 07.02.25 в 16:00

Малко кученце с голямо сърце: Как Капучино спаси Кристина

В днешното издание на "97 лапи и 1 опашка" ще ви представим нещо супер сладко, което не можем да изпием, но пък го обожаваме - и това е… Капучино! А не, няма да пием капучино, ще се наслаждаваме на едно от най-невероятните кученца, които са били гости при нас. И не, не е случайно, че се казва Капучино - цветът му е кафяв, а породата му е Той..

публикувано на 07.02.25 в 15:30

19 семейства с дългогодишен брак ще бъдат наградени в Белоградчик

Над 40 общини се включват в 14-то честване на Седмицата на брака в България, която отбелязваме от 7-и до 14 февруари. Събитията и инициативите имат за цел да подчертаят значението на стабилните семейни отношения и да предоставят възможности за вдъхновение и подкрепа за съвременните семейства. Седмицата на брака е повод за съпрузите да..

публикувано на 07.02.25 в 15:05

Февруари- време за засаждане на разсади

Обикновено през февруари започва подготовката на разсади. От качествения разсад до голяма степен зависи и добрата реколта. Има ли тънкости и стъпки, които да следваме при производството на разсад за пипер и домати- съветите в "Земята, която ни храни" са от агронома Янислав Цветанов: "Първите стъпки, които трябва да се спазват- качествени и..

публикувано на 07.02.25 в 13:07