Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Винен клуб "Приятели на Видин" с идеи за популяризиране на виното от региона

Петко Миков: Българското вино превъзмогна кризата от 90-те, търсено и високо ценено е

"Видинска гъмза, със сребърен медал за гъмза и бронз за совиньон блан от "ДиВино" 2019- най-голямото винено изложение у нас
Снимка: Личен Архив Петко Миков

В "Земята, която ни храни" се срещаме отблизо с Петко Миков- лозар и винар. Петко Миков е един от собствениците на една от водещите изби в региона- "Видинска гъмза". Заедно със семейство си стопанисват и се грижат за около 450 декара лозя в новоселския регион, засадени с различни сортове. 
"Сортовете са основно гъмза- имаме 250 дка гъмза в района на село Неговановци и частично във Флорентин. Това са стари лозя, които са създадени преди повече от 45 години, ние ги поддържаме в идеално агротехническо състояние и не се оплакваме от добивите, които получаваме. От старите лозя имаме насаждения, които са пак с гъмза и памид... Ркацители около 100 декара, каберне и мерло- около 100 декара, общо около 450 декара са масивите в новоселска община..." 
От миналата година се грижат и за по-млад масив в района на Градец. На този етап се справят, основно със собствени средства. По европроекти не са кандидатствали. Основните им трудности са при намиране на работна ръка- проблем, който стои във всички сфери на селското стопанство. 
"С работната ръка като цяло има затруднения, защото голяма част от младите хора искат да работят някъде, където да получават по-сериозни възнаграждения. В България нещата стоят по следния начин: имам едно наблюдение, че загубването на трудовите навици е един необратим процес. След като вече са ги научили да не работят, те предпочитат да си намират определени причини да ми обяснят как няма да дойдат да работят. Трудно е, на този етап се справяме, но с всяка изминала година е все по-трудно... Има неща, които могат да се автоматизират, но резитбата, например, е ръчна операция. За да е прецизна, най-добре е да я правят хора- специалисти. Тук голяма част от хората не са и специалисти. Тъкмо понаучим някой, той решава, че заминава за Италия. И няма как да го спрем... Държавата нека да се погрижи, да им предложи нещо, с което да ги задържи..."- смята Петко Миков. 

Донякъде държавата помага на лозарския сектор, в посока създаването на нови лозови масиви, но със създаването на масивите не трябва да приключва грижата за сектора, защото трудностите започват след това, смята Петко Миков. Според него, обединени, лозарите и винарите имат лице пред света. Избата му е част е от сдружението "Нортикум", което включва няколко изби и частни производители от региона, имат си и собствена марка вино- "Тимакус". Северозападът има потенциал за развитие на винения туризъм, но при определени условия, смята винопроизводителят:
"Виненият туризъм най-вече страда от това, че при нас няма инфраструктура. Пътуването до Видин е кошмарно, лошите пътища, многото катастрофи- всичко това отказва хората... Иначе, като съвкупност с туристическите обекти, има потенциал. Това е част от винения туризъм - хората не може да дойдат само да пият вино, трябва да вървят ръка за ръка- историческите места, Белоградчишките скали, пещерата "Магура", другата пещера "Венеца", крепостта "Баба Вида"- това са туристическите обекти, които трябва да доведат хората. Иначе, само заради една винарска изба, едва ли ще дойде човек... Тук трябва да се намеси държавата, но преди всичко, да се оправи инфраструктурата. Пътуването до Видин е ужасно..."

Винен клуб "Приятели на виното Видин"- това е най-малката клетка на виненото общество, което тепърва си проправя път в региона. Около 30-ина ценители на божествената напитка се събират в определени дни, за да разменят знания, впечатления и продукция. Разменят и идеи- една от тях е да има постоянна изложба на вина в крепостта "Баба Вида". На фестивали и различни събития също може да се популяризират местните и регионалните вина. Друга идея е да се направи дегустационна зала в едно от помещенията на Стамбол капия, където хората, които посещават Видин, могат да опитат от местните производства, да пожелаят да купят, и да дойдат пак във Видин. Колкото до българското вино, Петко Миков е убеден, че то вече е много нависоко на световния винен пазар, а качеството му е сред най-добрите: 
"С много високо качество е, като цяло избите са технологично напреднали... Можем да се похвалим с много сериозни вина, които се награждават на много сериозни конкурси, представят се на международни дегустации, оценени са много високо. Смятам, че българското вино превъзмогна тази криза, която беше създадена в средата на 90-те години. Тогава се допуснаха грешки-правеха се много нискокачестевни вина, изнасяха се, подбиваха се цени..." 

Опитвайте- преди да купите, но хубаво и евтино няма, а всичко си има цена- това е препоръката на Петко Миков към хората, които искат да имат на трапезата си хубаво вино. А ако се затруднявате в избора- представителите на клуб "Приятели на виното" във Видин са насреща.   
.....
Очакваната зърнена реколта, проблемите с посевите и ситуацията на пазара- тези теми бяха разисквани по време на Консултативния съвет по зърното преди дни- чуйте звуковия файл. 
Наближава жътвата- ще има ли условия за това- агропрогнозата за първия летен месец е от Леночка Ангелова, директор на метеорологичната станция в Монтана- чуйте я. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Зависими ли са от телефона младите българи?

Проучване, направено в шест държави - САЩ, Великобритания, Австралия, Франция, Германия и Япония, показва, че 7 от 10 представители на поколението, родено в първите години на века - "милениуми" и на по-младото поколение Z - "Gen Z", предпочитат да общуват цифрово или най-вече чрез текстови съобщения, отколкото лично. От компанията - автор на..

публикувано на 05.08.24 в 17:00

Система за ранно оповестяване пази Врачанския Балкан от пожари

Вече десет години система за ранно оповестяване на пожари успява да опази от големи щети територията на Природен парк "Врачански Балкан" . Под охрана от унищожителен огън са 4 хиляди кв. километра гори и защитени територии, и биологичното им разнообразие. В системата са вложени близо 900 000 лева безвъзмездни европейски средства. Според експертна..

публикувано на 05.08.24 в 13:48

Продължава тенденцията "хоум офис"

С настъпването на ковид пандемията, на много хора им се наложи да работят от дома си. След като тя приключи, тази тенденция продължава да съществува. Нещо повече, голяма част от хората предпочитат дистанционната работа и продължават да избягват офис средата. Защо се случва това и какви са предимствата и недостатъците да работиш от дома си ни..

публикувано на 05.08.24 в 13:36

"Ние, потребителите": Какво да знаем преди да правим резервация за лятната почивка

Намираме се в сезона на почивките . По този повод, в рубриката "Моите права" , говорим за това какви са правата на туристите и към кои институции могат да се обърнат при евентуален проблем с планувания отдих.  Независимо как сме направили резервацията си - директно, от мястото на настаняване или през туристическа агенция, винаги е възможно да..

публикувано на 05.08.24 в 13:00

Всяко благо е от Бога – нека се научим да го ценим

Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..

публикувано на 04.08.24 в 08:00

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14