Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет в Ново село намали заплатата на кмета

Снимка: Светла Бондова, архив

Да се намалят възнагражденията на изборните длъжности реши на своето заседание днес Общинският съвет в Ново село. Това бе втората, от общо 12 точки от дневния ред. 1700 лв. да бъде основната заплата на кмета на Община Ново село Георги Стоенелов, бе предложението на Постоянната комисия по бюджет и финанси с 1 % за прослужено време за всичките 46 години трудов стаж. 

В мотивите е посочено, че още през м. ноември са преведени 175 хил. лв. на фирма, регистрирана в гоцеделчевско село, която е трябвало да започне ремонт по укрепване на свлачището в с. Флорентин, но досега няма никаква дейност; Общинският съвет е гласувал запис на заповед на името на Георги Стоенелов за кредити по ремонта на основни улици в общината и двата площада в Ново село и Неговановци, но и до днес нищо не е направено; без решение на ОбС кметът се е възползвал от ПМС, с което е увеличил своята и на кметовете на кметства основни заплати, в противоречие със законовите разпоредби; продължава игнорирането на  Общинския съвет, като не само не се разрешават разговори по текущи питания с общинска администрация, но и не се допуска вписването във входящата книга на писмата на съветниците към администрацията. 

Според решението, заплатите на селските кметове във Винарово и Неговановци ще бъдат 1040 лева. Намаляването на основната заплата на кмета на Общината води след себе си и понижаване на възнагражденията на Председателя на Общинския съвет Иво Вергилов с близо 200 лв., на председателите на постоянни комисии към Общинския съвет- с около 20 лв., по- ниско ще е и  заплащането на общинските съветници за участие в заседанията.

Полемика предизвика гласуването на точка, отнасяща се до правото на еднократно преминаване/прокарване на електронна съобщителна мрежа „Винарово-Брегово“ на "Теленор" през  улици и полски пътища- публична общинска собственост на Община Ново село. Такава мрежа вече е изградена, при което е повреден главният водопровод на с. Винарово, не са възстановени щетите, както и полските пътища в първоначалния им вид, затова и съветниците, след като оцениха положително новата придобивка за общината, душно приеха решение да се направи банкова гаранция в размер на 30 000 лв. от фирмата, с които средства да се възстановят щетите, както е практиката в други общини, а остатъкът да бъде върнат на дружеството. 

Положително становище дадоха постоянните комисии за изготвяне на проектосметна документация за изграждането на Пречиствателна станция и канализация за отпадни води в Ново село.


Одобрени бяха командировките на кмета на Общината и председателя на Общинския съвет за първото тримесечие на 2020 г. в размер на 403,53 лв.; гласуван бе годишният план за социалните услуги в Общината и две промени в Подробния устройствен план на селата Винарово в района на футболното игрище и на Неговановци в новия гробищен парк.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кола удари възрастен пешеходец във Вършец

84-годишен пешеходец от Вършец пострада, след като бе ударен от лека кола. Инцидентът е станал на кръстовище в курортния град. От началото на годината в област Монтана са станали 26 тежки пътни инциденти с пешеходци, като трима са загинали. Възрастният човек е ударен по непредпазливост от лек автомобил, управляван от 52-годишен водач, при..

публикувано на 01.10.24 в 12:03

Скок на заразените с COVID-19 има в област Враца

Почти тройно са се увеличили регистрираните случай на COVID-19  в област Враца , съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Общо 11 са положителните проби за коронавирус през миналата седмица, а по-миналата са били четири. Според медици, случаите са много повече, но поради лекото протичане на заболяването не се стига до тестване и често не се търси..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

Симфониета-Враца посреща Клавирно дуо "Атмосфери"

Клавирно дуо "Атмосфери" ще гостува на Враца на 3 октомври.  Концертът е от 19:00 часа в градската зала, под надслов „Брамс през XX И XXI век“. Пианистките Мила Михова и Александра Дичева ще свирят заедно със Симфониета-Враца,  под диригентската палка на маестро Константин Илиевски, главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР. В програмата са..

публикувано на 01.10.24 в 10:34
Снимката е с илюстративна цел

Отлага се тестването на системата за ранно предупреждение

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG- Alert, насрочено за 11:00 часа днес, се отлага, съобщават от МВР. Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, посочват от ведомството.

публикувано на 01.10.24 в 10:24

Отбелязваме Международния ден на възрастните хора

Милиони хора по целия свят отбелязват днес Международния ден на възрастните хора . Денят е определен като такъв с решение на Общото събрание на ООН през 1991 година. Идеята е да се поставя акцент върху проблемите на третата възраст и да се повиши обществената чувствителност към тях.  Днес ще ви срещнем с двама работещи пенсионери от Враца ...

публикувано на 01.10.24 в 09:41

Висока остава безработицата на територията на Монтанско

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната за месец август, сочи статистиката.  В община Монтана хората без препитание са най-малко на територията на дирекция „Бюро по труда" Монтана 8.2 % е безработицата в дирекция „Бюро по труда" Монтана за август, която включва пет общини в областта – Бойчиновци, Георги..

публикувано на 01.10.24 в 07:46

Шофьор влиза в затвора, карал без книжка

Наложиха ефективно наказание за управление на автомобил без шофьорска книжка, съобщиха от Районната прокуратура във Враца.  Държавното обвинение чрез Териториално отделение – Мездра, приключи дело за извършено престъпление по престъпление по чл.343в, ал. 2 от НК. На 27.06.2024 г. в с. Струпец, община Роман, обвиняемият З.И. управлявал лек автомобил..

публикувано на 01.10.24 в 07:42