Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ивайло Енев: Българското земеделие изостава откъм технологии, трябва да наваксаме

Онлайн семинар дава решения за автоматизацията в земеделието

Снимка: Радио ВИДИН


Има ли начин да намалим разходите и да увеличим добивите, да контролираме влаганите ресурси и да анализираме процесите в стопанството? Отговорите ще даде специализиран уебинар, насочен към земеделските производители и бизнеса. Темата е "Инвестиции в автоматизираното производство: ползи и перспективи". 
Технологичните решения, които предлагаме, вече са необходимост за земеделските производители, най- вече в частта спестяване на разходите, от които зависи производството и последващо увеличение на добивите. Всичко това ще ги направи конкурентоспособни на пазара, коментира в "Земята, която ни храни" Ивайло Енев, изпълнителен директор на Ondoeдна от компаниите - участници, с най-голям опит при автоматизираните системи за капково напояване и софтуерни технологии.
 
"Прецизното земеделие трябва възможно най-скоро да влезе в българските ферми... Вече по-голяма част от българските фермери използват капково напояване, но това не е достатъчно, за да имаш прецизиране в земеделието и по-добри добиви... С използването на такива технологии, с използването на сензори за почвена влажност, метеорологични станции, цялостни мониторинг- системи, шансът за грешка от субективност е много по-малък, а взимането на решения е почти 100 % правилно, защото това са реални данни, взети от точното място, анализирани и даващи възможност за извършване на последващи действия на момента... Има такова решение, разработено в България, което е на доста добро ниво, внедрява се в много стопанства...."

Ивайло Енев посочи, че има Национална стратегия за внедряване на цифровото земеделие, но резултатите не са задоволителни:

"Цифрите не са обнадеждаващи за този наистина основен сектор на българската икономика. Над половината от анкетираните земеделски производители не са запознати с цифровизацията на земеделието, някои са чували, а тези, които ползват цифрови технологии, ги ползват до степен GPS в механизацията... Самият сектор има нужда от по-задълбочени познания и разясения"- убеден е Енев. 
Идеята на уебинара е да се дадат насоки на земеделците как да наблюдават и анализират процесите в стопанствата си и да вземат прецизни стратегически решения за управлението им. Форумът  ще даде отговор на въпросите: 
●        Какви са нагласите и очакванията на българските земеделски производители към навлизането на цифровите технологии в бранша? 
●        Готови ли са инвеститорите да подкрепят иновативни решения, които да оптимизират трудоемкия работен процес чрез автоматизация в земеделието? 
●        Имат ли технологичните компании достатъчно натрупан опит в сферата на Интернет на нещата (IoT) и индустриалната автоматизация, който да им помогне да разработят ефективни решения за устойчив растеж в земеделието? 
●        До къде стигнаха българските компании в разработването и внедряването на интегрирани системи за автоматизирано управление на напоителния процес, торовнасянето, климат контрола и мониторинга за всички култури?

Сред останалите участници в уебинара са Ивайло Симов - партньор в Eleven Ventures, Светлана Боянова - председател на Институт за агростратегии и иновации и основател на AgroHub.BG и Иван Драгоев - технологичен директор на IndigoVerge 
"Икономическите трудности, породени от коронавируса в световен мащаб, доказаха необходимостта от форсирано развитие на дигиталните технологии в земеделието, тъй като те позволяват на земеделските стопани да бъдат устойчиви на всякакъв вид кризи и да си гарантират конкурентоспособност на своите производства в бъдеще"- убедени са организаторите. 


Ивайло Енев посочи, че форумът ще бъде ориентиран към внедряването на автоматизацията в нови и съществуващи стопанства и ползите от нея:
"Ще покажем защо е необходимо на самите фермери да пристъпят към автоматизация. Технологията е изключително достъпна, има решение и за малките производители. Ще се засегне и темата за европейските фондове... Ще очертаем цялостна картина на този фундаментален сектор от икономиката на България. Имаме решения, въпрос на време е, нещата се случват... Няма накъде, българското земеделие страшно много изостава откъм технологии спрямо другите държави от ЕС. Трябва да наваксаме. Имаме знанията, имаме инструментите, просто трябва да убедим земеделските стопани да ги ползват." 

Уебинарът ще се проведе на 18 юни от 16:00 ч. в платформата zoom на следния линк: <https://zoom.us/s/97098202242>, съорганизатор на събитието е Българска стопанска камара. Достъпът е свободен. 
Вижте още

Има ли бъдеще за пустите селски училища

Пожар в първите дни на новата учебна година унищожи покрива на закритото училище във видинското село Сланотрън. Инцидентът разтревожи местната общественост и отново повдигна въпроса за съдбата на селските училища, които затвориха врати през последните години .  В Сланотрън почти няма човек, който да не е учил в местното училище "Св. Св...

публикувано на 30.09.20 в 14:15

"Квартална сцена" едновременно във Видин и Белоградчик

Пътуващият фестивал за изпълнителски изкуства "Квартална сцена" ще се проведе едновременно във Видин и Белоградчик.  В продължение на четири дни, от 1 до 4 октомври, децата от двата града ще могат да видят театрални представления по актуални теми и да участват в творчески ателиета, обясни Албена Тагарева от фондация "Арт офис" , която е един..

публикувано на 30.09.20 в 13:28

Урок по история край зидовете на антична Бонония

Единадесетокласници от езиковата гимназия във Видин, с профилирано обучение по история , посетиха археологическия обект, където от две седмици работи екип, ръководен от доцент д-р Здравко Димитров. Идеята за урока на терен е на Валентина Александрова - преподавател по история и цивилизация в ГПЧЕ "Йордан Радичков":   "Много ми е..

публикувано на 29.09.20 в 17:15

Забавяне на асфалтиране след ВиК аварии създава неудобство на гражданите

Близо две седмици след ремонти на уличната ВиК мрежа във Видин, два участъка  стоят недовършени. Дупките са запълнени единствено с фракция. Такъв ремонт е извършен на две места  по улица "Христо Ботев" - до видинската болница и преди кръговото кръстовище до паметника на Христо Ботев.  Ремонтираните участъци не са..

публикувано на 29.09.20 в 15:45
площад

Част от новите плочки на видинския площад "Бдинци" са компрометирани

Около една година след завършването на мащабния ремонт на централната пешеходна зона във Видин, част от новопоставените плочки на площад "Бдинци" имат нужда от корекции.  Още п реди началото на ремонта имаше спорове относно настилката на площада. Според Камарата на архитектите оригиналната настилка (мраморни плочи) може да се запази, като се..

публикувано на 29.09.20 в 15:15
Виктор Петров и Кристиан Георгиев

Видински ученици на първо място в национално състезание

Виктор Петров и Кристиан Георгиев завоюваха първо място  на националния кръг на състезанието IT Знайко в категория "Информационни технологии". Те са деветокласници, специалност "Приложен програмист", в ПГ "Проф. д-р Асен Златгаров" - Видин. Всеки един от тях е получил индивидуална награда, въпреки че работят в екип. Състезанието минава през..

публикувано на 29.09.20 в 14:25
Паметник на българските опълченци във Видин

Паметникът на опълченците от Видинския край остана без осветление

Паметникът на българските опълченците от Видинския край е без осветление, констатират видинчани. Монументът се намира в градския парк срещу Общинския драматичен театър. Сред хората е известен като "Малката Шипка" поради приликата си с този на връх Шипка. Върху каменната пирамида са изписани 130 имена на опълченци, участвали и загинали в..

публикувано на 29.09.20 в 12:30