Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ивайло Енев: Българското земеделие изостава откъм технологии, трябва да наваксаме

Онлайн семинар дава решения за автоматизацията в земеделието

Снимка: Радио ВИДИН


Има ли начин да намалим разходите и да увеличим добивите, да контролираме влаганите ресурси и да анализираме процесите в стопанството? Отговорите ще даде специализиран уебинар, насочен към земеделските производители и бизнеса. Темата е "Инвестиции в автоматизираното производство: ползи и перспективи". 
Технологичните решения, които предлагаме, вече са необходимост за земеделските производители, най- вече в частта спестяване на разходите, от които зависи производството и последващо увеличение на добивите. Всичко това ще ги направи конкурентоспособни на пазара, коментира в "Земята, която ни храни" Ивайло Енев, изпълнителен директор на Ondoeдна от компаниите - участници, с най-голям опит при автоматизираните системи за капково напояване и софтуерни технологии.
 
"Прецизното земеделие трябва възможно най-скоро да влезе в българските ферми... Вече по-голяма част от българските фермери използват капково напояване, но това не е достатъчно, за да имаш прецизиране в земеделието и по-добри добиви... С използването на такива технологии, с използването на сензори за почвена влажност, метеорологични станции, цялостни мониторинг- системи, шансът за грешка от субективност е много по-малък, а взимането на решения е почти 100 % правилно, защото това са реални данни, взети от точното място, анализирани и даващи възможност за извършване на последващи действия на момента... Има такова решение, разработено в България, което е на доста добро ниво, внедрява се в много стопанства...."

Ивайло Енев посочи, че има Национална стратегия за внедряване на цифровото земеделие, но резултатите не са задоволителни:

"Цифрите не са обнадеждаващи за този наистина основен сектор на българската икономика. Над половината от анкетираните земеделски производители не са запознати с цифровизацията на земеделието, някои са чували, а тези, които ползват цифрови технологии, ги ползват до степен GPS в механизацията... Самият сектор има нужда от по-задълбочени познания и разясения"- убеден е Енев. 
Идеята на уебинара е да се дадат насоки на земеделците как да наблюдават и анализират процесите в стопанствата си и да вземат прецизни стратегически решения за управлението им. Форумът  ще даде отговор на въпросите: 
●        Какви са нагласите и очакванията на българските земеделски производители към навлизането на цифровите технологии в бранша? 
●        Готови ли са инвеститорите да подкрепят иновативни решения, които да оптимизират трудоемкия работен процес чрез автоматизация в земеделието? 
●        Имат ли технологичните компании достатъчно натрупан опит в сферата на Интернет на нещата (IoT) и индустриалната автоматизация, който да им помогне да разработят ефективни решения за устойчив растеж в земеделието? 
●        До къде стигнаха българските компании в разработването и внедряването на интегрирани системи за автоматизирано управление на напоителния процес, торовнасянето, климат контрола и мониторинга за всички култури?

Сред останалите участници в уебинара са Ивайло Симов - партньор в Eleven Ventures, Светлана Боянова - председател на Институт за агростратегии и иновации и основател на AgroHub.BG и Иван Драгоев - технологичен директор на IndigoVerge 
"Икономическите трудности, породени от коронавируса в световен мащаб, доказаха необходимостта от форсирано развитие на дигиталните технологии в земеделието, тъй като те позволяват на земеделските стопани да бъдат устойчиви на всякакъв вид кризи и да си гарантират конкурентоспособност на своите производства в бъдеще"- убедени са организаторите. 


Ивайло Енев посочи, че форумът ще бъде ориентиран към внедряването на автоматизацията в нови и съществуващи стопанства и ползите от нея:
"Ще покажем защо е необходимо на самите фермери да пристъпят към автоматизация. Технологията е изключително достъпна, има решение и за малките производители. Ще се засегне и темата за европейските фондове... Ще очертаем цялостна картина на този фундаментален сектор от икономиката на България. Имаме решения, въпрос на време е, нещата се случват... Няма накъде, българското земеделие страшно много изостава откъм технологии спрямо другите държави от ЕС. Трябва да наваксаме. Имаме знанията, имаме инструментите, просто трябва да убедим земеделските стопани да ги ползват." 

Уебинарът ще се проведе на 18 юни от 16:00 ч. в платформата zoom на следния линк: <https://zoom.us/s/97098202242>, съорганизатор на събитието е Българска стопанска камара. Достъпът е свободен. 
Вижте още

Детска площадка във Видин се превърна в коледно градче

Екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"  продължава да работи с потребителите на услугите, но от разстояние.  "Всеки от специалистите е подготвил програма за работа с потребителите. Работим по определен график, който е изпратен на всички, за да бъдат запознати. В посочения час..

публикувано на 27.11.20 в 17:35

Ще се възползваме ли от намаленията на "Черен петък"?

Днес е "Черен петък", макар че в някои магазини намаленията започнаха още от началото на месеца . Някои хора вече са се възползвали от отстъпките и са си купили по нещичко. Други не смятат да се възползват, а има и такива, които даже не знаят, каква е идеята на "Черен петък". Движение по магазините има, дали заради намаленията или заради факта, че..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Все по-търсена е компютърната техника

Компютърната техника става все по-търсена по време на пандемията. Преносимите компютри, както и периферните устройства са ключов компонент в онлайн обучението на учениците, също и в дистанционната работа, която е все по-актуална в много сфери. Именно това е и причината за по-голямото търсене на тази техника, а с това идват и по-високите цени..

публикувано на 26.11.20 в 15:07

Новите мерки срещу разпространението на COVID-19 - за или против?

Нови по-строги мерки, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, влизат в сила от вечерта на 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Училища, детски градини и яслите затварят врати. Това важи и за търговските центрове, фитнес-центровете, игрални зали, казина, както и заведения за хранене(ще се предлага услугата доставка на храна..

публикувано на 26.11.20 в 14:10

В "Музикална зона" на 26 ноември 2020 слушаме Анита О’Дей

Бунтарката Анита О’Дей не се вписва в традиционния образ на певица и отказва да е обект на каквито и да било женски стереотипи. Заради операция гласът и се променя и нейното пеене е без каквото и да било вибрато, като среща трудност и при дългите фрази. Поради тази причина изработва собствен перкусионен стил, основан на кратки нотни трайности и..

публикувано на 26.11.20 в 09:00

Проф. Веселин Борисов: Чирков стана истински лекар и голям хирург в Белоградчик

Проф. д-р Александър Чирков- един от големите таланти в медицината, ни напусна внезапно на 24 ноември. Роден е на 27 януари 1938 г. в гр. Лом. Личното му име по рождение е Фарук. В рода му медицината е на особена почит - чичо му по бащина линия е завършил медицина в Хайделберг, а пра-прабабата му Василиса Чиркова, която е от гръцки произход, е била..

публикувано на 25.11.20 в 15:45
Виктория с рисунката, която спечели първа награда

Първа награда от национален конкурс за Вики от Видин

Виктория Пекова от школата по изобразително изкуство "Палитра" към видинското читалище "Цвят 1870" спечели първо място в национален конкурс за рисунка . Конкурсът "България в сърцата и мечтите ни" е организиран от Община Шумен и читалище "Боян Пенев-1949". Конкурсът е имал за цел да провокира детското творчество. "Ученичка съм в ОУ..

публикувано на 25.11.20 в 13:38