Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Енев: Българското земеделие изостава откъм технологии, трябва да наваксаме

Онлайн семинар дава решения за автоматизацията в земеделието

Снимка: Радио ВИДИН


Има ли начин да намалим разходите и да увеличим добивите, да контролираме влаганите ресурси и да анализираме процесите в стопанството? Отговорите ще даде специализиран уебинар, насочен към земеделските производители и бизнеса. Темата е "Инвестиции в автоматизираното производство: ползи и перспективи". 
Технологичните решения, които предлагаме, вече са необходимост за земеделските производители, най- вече в частта спестяване на разходите, от които зависи производството и последващо увеличение на добивите. Всичко това ще ги направи конкурентоспособни на пазара, коментира в "Земята, която ни храни" Ивайло Енев, изпълнителен директор на Ondoeдна от компаниите - участници, с най-голям опит при автоматизираните системи за капково напояване и софтуерни технологии.
 
"Прецизното земеделие трябва възможно най-скоро да влезе в българските ферми... Вече по-голяма част от българските фермери използват капково напояване, но това не е достатъчно, за да имаш прецизиране в земеделието и по-добри добиви... С използването на такива технологии, с използването на сензори за почвена влажност, метеорологични станции, цялостни мониторинг- системи, шансът за грешка от субективност е много по-малък, а взимането на решения е почти 100 % правилно, защото това са реални данни, взети от точното място, анализирани и даващи възможност за извършване на последващи действия на момента... Има такова решение, разработено в България, което е на доста добро ниво, внедрява се в много стопанства...."

Ивайло Енев посочи, че има Национална стратегия за внедряване на цифровото земеделие, но резултатите не са задоволителни:

"Цифрите не са обнадеждаващи за този наистина основен сектор на българската икономика. Над половината от анкетираните земеделски производители не са запознати с цифровизацията на земеделието, някои са чували, а тези, които ползват цифрови технологии, ги ползват до степен GPS в механизацията... Самият сектор има нужда от по-задълбочени познания и разясения"- убеден е Енев. 
Идеята на уебинара е да се дадат насоки на земеделците как да наблюдават и анализират процесите в стопанствата си и да вземат прецизни стратегически решения за управлението им. Форумът  ще даде отговор на въпросите: 
●        Какви са нагласите и очакванията на българските земеделски производители към навлизането на цифровите технологии в бранша? 
●        Готови ли са инвеститорите да подкрепят иновативни решения, които да оптимизират трудоемкия работен процес чрез автоматизация в земеделието? 
●        Имат ли технологичните компании достатъчно натрупан опит в сферата на Интернет на нещата (IoT) и индустриалната автоматизация, който да им помогне да разработят ефективни решения за устойчив растеж в земеделието? 
●        До къде стигнаха българските компании в разработването и внедряването на интегрирани системи за автоматизирано управление на напоителния процес, торовнасянето, климат контрола и мониторинга за всички култури?

Сред останалите участници в уебинара са Ивайло Симов - партньор в Eleven Ventures, Светлана Боянова - председател на Институт за агростратегии и иновации и основател на AgroHub.BG и Иван Драгоев - технологичен директор на IndigoVerge 
"Икономическите трудности, породени от коронавируса в световен мащаб, доказаха необходимостта от форсирано развитие на дигиталните технологии в земеделието, тъй като те позволяват на земеделските стопани да бъдат устойчиви на всякакъв вид кризи и да си гарантират конкурентоспособност на своите производства в бъдеще"- убедени са организаторите. 


Ивайло Енев посочи, че форумът ще бъде ориентиран към внедряването на автоматизацията в нови и съществуващи стопанства и ползите от нея:
"Ще покажем защо е необходимо на самите фермери да пристъпят към автоматизация. Технологията е изключително достъпна, има решение и за малките производители. Ще се засегне и темата за европейските фондове... Ще очертаем цялостна картина на този фундаментален сектор от икономиката на България. Имаме решения, въпрос на време е, нещата се случват... Няма накъде, българското земеделие страшно много изостава откъм технологии спрямо другите държави от ЕС. Трябва да наваксаме. Имаме знанията, имаме инструментите, просто трябва да убедим земеделските стопани да ги ползват." 

Уебинарът ще се проведе на 18 юни от 16:00 ч. в платформата zoom на следния линк: <https://zoom.us/s/97098202242>, съорганизатор на събитието е Българска стопанска камара. Достъпът е свободен. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00